NYC Melancarkan Tangkapan Monkeypox – Tetapi Permintaan Masuk Mengatasi Kapasiti

New York City mula menawarkan vaksinasi terhadap cacar monyet kepada kumpulan berisiko pada hari Khamis, ketika pihak berkuasa berusaha untuk membendung wabak global.

Tetapi permintaan adalah sangat tinggi, dalam beberapa jam selepas melancarkan program, bandar itu terpaksa menghentikan temu janji masuk, dan lawatan berjadual telah ditempah sehingga awal minggu depan.

Berbeza dengan hari-hari awal COVID, apabila tiada rawatan yang berkesan, sudah ada beberapa vaksin yang bertindak melawan orthopoxvirus yang menyebabkan penyakit itu. Bekalan, bagaimanapun, adalah persoalannya.

Kira-kira 30 orang telah diuji positif untuk virus itu di bandar itu sejak awal Mei, hampir kesemuanya lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki, dan bilangan kes telah meningkat 60% hanya dalam minggu lepas. Secara keseluruhan, New York City mewakili lebih daripada 20% daripada semua kes yang didiagnosis di seluruh negara.

Langkah untuk menawarkan vaksin itu mengikuti usaha serupa di bandar seperti Montreal dan Toronto.

Jabatan Kesihatan pada Khamis mengumumkan pembukaan klinik sementara untuk mentadbir vaksin dua dos JYNNEOS kepada orang yang layak yang mungkin terdedah kepada cacar monyet baru-baru ini, bandar itu mengumumkan.

Vaksin akan diberikan di Klinik Kesihatan Seksual Chelsea (303 Ninth Avenue di Manhattan). Klinik akan dibuka pada hari Isnin, Selasa, Khamis, Jumaat, dan Ahad dari 11 pagi hingga 7 malam bergerak ke hadapan.

Tetapi setakat jam 2 petang Khamis, hanya tiga jam selepas membuka pintunya, bandar itu berkata tiada lagi bilik masuk akan ditempatkan dan semua janji temu telah diisi sehingga Isnin. Berita 4 mengira lebih 100 orang beratur di luar klinik ketika itu.

Jabatan kesihatan menasihatkan orang ramai untuk menyemak semula pada hari Ahad untuk lebih banyak temu janji minggu depan.

Mark Levine, presiden borough Manhattan, menulis tweet bahawa bandar itu hanya diperuntukkan kira-kira 1,000 dos vaksin daripada simpanan nasional.

Bagaimana Anda Menangkap Monkeypox?

The CDC mengeluarkan panduan monkeypox baharu minggu lepas apabila bilangan kes yang disyaki di seluruh negara meningkat pesat, menandakan wabak cacar monyet terbesar pernah berlaku di Amerika, yang biasanya hanya terhad di benua lain.

Sementara CDC berkata risiko kepada orang awam kekal rendah, orang ramai digesa mengelakkan hubungan rapat dengan mereka yang sakit, termasuk mereka yang mempunyai lesi kulit atau kemaluan, serta haiwan yang sakit atau mati. Sesiapa sahaja yang menunjukkan gejala, seperti ruam atau luka kulit yang tidak dapat dijelaskan, harus menghubungi penyedia penjagaan kesihatan mereka untuk mendapatkan bimbingan.

Ia juga dinasihatkan untuk mengelakkan makan daging yang berasal dari haiwan liar atau menggunakan produk (seperti krim, serbuk atau losyen) yang berasal dari haiwan liar dari Afrika.

Apakah Monkeypox?

Monkeypox pertama kali ditemui pada tahun 1958, apabila wabak berlaku di koloni monyet yang disimpan untuk penyelidikan — mengakibatkan namanya. (Apa yang anda perlu tahu tentang cacar monyet.)

Kes pertama dalam manusia dilaporkan pada tahun 1970 di Republik Demokratik Congo, yang masih mempunyai majoriti jangkitan. Negara Afrika lain di mana ia telah ditemui: Cameroon, Republik Afrika Tengah, Côte d’Ivoire, Republik Demokratik Congo, Gabon, Liberia, Nigeria, Republik Congo dan Sierra Leone.

Gejala cacar monyet pada manusia adalah serupa tetapi lebih ringan daripada gejala cacar, CDC berkata. Ia menunjukkan dirinya sebagai penyakit seperti selesema yang disertai dengan pembengkakan nodus limfa dan ruam pada muka dan badan.

Monkeypox bermula dengan demam, sakit kepala, sakit otot dan keletihan. Cacar monyet juga menyebabkan nodus limfa membengkak, sesuatu yang tidak disebabkan oleh cacar. Tempoh inkubasi biasanya 7−14 hari tetapi boleh berkisar antara 5−21 hari.

CDC sedang menggesa penyedia penjagaan kesihatan di AS supaya berwaspada terhadap pesakit yang mengalami ruam konsisten dengan cacar monyettidak kira sama ada mereka pernah mengembara atau mempunyai risiko khusus untuk cacar monyet. Lihat maklumat lanjut daripada notis perjalanan di sini.

We want to thank the author of this short article for this outstanding web content

NYC Melancarkan Tangkapan Monkeypox – Tetapi Permintaan Masuk Mengatasi Kapasiti


Discover our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/