Oktober masa terbaik untuk mendapatkan penggalak COVID, suntikan selesema, kata pakar

Dengan pejabat doktor dan farmasi kini menawarkan suntikan selesema bermusim dan penggalak COVID-19 yang dikemas kini, pakar menggesa rakyat Amerika untuk mendapatkan kedua-duanya, dengan ramai yang mengatakan Oktober adalah masa terbaik.

Walaupun pakar mengatakan Oktober mungkin tingkap yang ideal untuk meningkatkan imuniti, mereka juga menekankan kepentingan mendapatkan vaksin, tempoh — bila-bila masa anda boleh. Adalah selamat untuk orang ramai mendapatkan kedua-dua tangkapan semasa lawatan yang sama untuk kemudahan tambahan, kata pakar.

Penyelaras COVID Rumah Putih Dr. Ashish Jha memberitahu ABC News masa terbaik untuk mendapatkan penggalak COVID-19 yang baharu dikemas kini ialah “selewat-lewatnya pada penghujung Oktober untuk perlindungan maksimum,” yang selaras dengan pengesyoran pemasaan suntikan selesema.

“Momen Goldilocks” untuk suntikan selesema juga adalah Oktober, kata Dr Peter Chin-Hong, pakar penyakit berjangkit di Universiti California, San Francisco. Walau bagaimanapun, sesiapa yang mendapat suntikan pada bulan September masih harus mengharapkan perlindungan semasa musim selesema, yang biasanya berlangsung sehingga musim bunga.

“Saya rasa nasihat umum saya ialah, dapatkannya [when] ia mudah,” kata Chin-Hong.

Pakar juga berkata jangan risau jika anda tidak boleh mendapatkan suntikan selesema anda sebelum Halloween.

“Jika anda atas sebab apa pun tidak boleh mendapatkan suntikan selesema menjelang akhir Oktober, masih belum terlambat,” kata Dr Alok Patel, pakar pediatrik di Stanford Children’s Health dan penyumbang perubatan ABC News.

Musim selesema teruk di kaki langit?

Sesetengah pakar meramalkan bahawa virus influenza bermusim — berikutan aktiviti ringan selama dua tahun semasa wabak COVID-19 — dijangka kembali berkuat kuasa sepenuhnya musim ini.

Tahun pra-pandemi biasa akan menyaksikan sekitar 8% penduduk AS sakit akibat selesema, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Kematian boleh melebihi lebih daripada 50,000, seperti yang berlaku baru-baru ini di musim 2017-2018.

Gustavo Perez mendapat vaksin influenza daripada ahli farmasi Patricia Pernal semasa acara yang dianjurkan oleh Jabatan Kesihatan Awam Chicago di Pusat Kanan Barat Daya, 9 Sept. 2022, di Chicago.

Scott Olson/Getty Images

Mereka yang paling berisiko mendapat penyakit teruk akibat influenza adalah warga emas dan lemah imun.

“Apa yang kami bimbang, sudah tentu, adalah orang yang lebih tua, berumur lebih dari 65 tahun. Mereka menyumbang kira-kira 15-17% daripada populasi tetapi 80% daripada [flu] kematian dan kemasukan ke hospital,” kata Dr. William Schaffner, seorang profesor penyakit berjangkit di Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt.

Tetapi walaupun muda, orang yang sihat mendapat manfaat daripada suntikan selesema, yang juga mengurangkan risiko penyebaran virus kepada orang lain.

“Risiko yang lebih rendah tidak bermakna tiada risiko. Dengan mendapat vaksin, anda benar-benar mengurangkan kemungkinan bahawa anda akan menjadi penyebar yang digeruni,” kata Schaffner.

Sementara itu, menjadi sakit dengan selesema bukan sahaja boleh menjejaskan rancangan percutian, tetapi ia juga sering membawa kepada gejala yang tidak diingini yang berlangsung selama beberapa hari.

“Bagi sesiapa yang dijangkiti selesema, ia pastinya bukan berjalan-jalan di taman,” kata Chin-Hong.

Mendapat vaksin pada bulan Oktober atau awal November adalah ideal kerana “[you want] vaksin tahunan anda untuk dilanjutkan sepanjang musim sejuk, hingga Februari hingga Mac, dan juga hingga April,” kata Schaffner.

“Satu-satunya perubahan lain dengan masa mungkin untuk orang yang hamil,” kata Chin-Hong. Jelasnya, wanita hamil mungkin ingin mencuba dan menjalani suntikan selesema sebelum bersalin, yang membolehkan bayi yang baru lahir mendapat manfaat daripada antibodi ibu, terutamanya memandangkan bayi di bawah umur 6 bulan tidak boleh divaksin.

Pakar berkata suntikan selesema mungkin sangat penting untuk kanak-kanak tahun ini memandangkan kebimbangan tentang bagaimana kelonggaran sekatan era pandemik boleh memberi kesan kepada kanak-kanak.

“Memandangkan hakikat bahawa sekolah telah dibuka semula, sekatan COVID-19 telah ditarik balik, dan kanak-kanak kembali kepada diri mereka yang meragam seperti biasa. [they] berisiko dijangkiti influenza tahun ini,” kata Patel. “Ibu bapa tidak seharusnya menyamaratakan influenza sebagai selesema biasa. Beribu-ribu kanak-kanak dimasukkan ke hospital setiap tahun akibat influenza dengan bayi kecil dan kanak-kanak dengan keadaan perubatan asas berada pada risiko paling tinggi.”

Penggalak COVID-19 yang dikemas kini juga boleh menjadi suntikan tahunan

Pentadbiran Makanan dan Dadah baru-baru ini membenarkan suntikan penggalak COVID-19 yang dikemas kini — peningkatan besar pertama kepada vaksin COVID-19. Oleh kerana perlindungan daripada COVID-19 semakin pudar dari semasa ke semasa, White House sebelum ini telah menyatakan bahawa tangkapan COVID-spesifik varian juga mungkin menjadi realiti tahunan, sama seperti tangkapan selesema bermusim.

Penggalak COVID-19 baharu direka bentuk untuk menjadi padanan yang lebih baik terhadap varian COVID-19 yang beredar pada masa ini, dan pada masa ini dibenarkan untuk semua orang berumur 12 tahun ke atas yang mendapat suntikan COVID-19 terakhir sekurang-kurangnya dua bulan lalu. Orang yang sebelum ini dijangkiti COVID juga mungkin mempertimbangkan untuk menunggu 90 hari sebelum menerima suntikan penggalak mereka, Menurut CDC. Keizinan untuk penggalak yang dikemas kini untuk kanak-kanak yang lebih muda dijangka dalam “dalam beberapa minggu,” menurut Dr. Peter Marks, pengarah kumpulan dalam FDA yang bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan vaksin.

Walaupun tidak jelas sama ada akan berlaku satu lagi lonjakan COVID-19 pada musim gugur ini, lebih 350 orang masih mati setiap hari COVID-19. Berbanding dengan orang dewasa muda, mereka yang berumur 65 tahun ke atas adalah 60 kali lebih berkemungkinan untuk mati akibat COVID-19, Menurut CDC. Kadar kematian adalah 340 kali lebih tinggi bagi mereka yang berumur 85 tahun ke atas.

Adakah selamat untuk mendapatkan penggalak COVID dan suntikan selesema pada masa yang sama?

Pakar mengatakan bahawa mendapatkan kedua-dua penggalak COVID dan suntikan selesema pada masa yang sama tidak akan melemahkan kapasiti imun badan anda untuk melawan mana-mana virus.

“Jika anda memberi badan dua isyarat, ia tidak akan menjadi kurang [immunity] kerana ia menumpukan pada isyarat lain,” kata Chin-Hong.

Walaupun kanak-kanak di bawah 12 tahun belum layak untuk suntikan penggalak baharu, ramai yang masih mendapat vaksin COVID-19 asal mereka, yang dibenarkan untuk kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas.

Sama seperti panduan untuk orang dewasa, pakar pediatrik mengatakan adalah selamat untuk memberi kanak-kanak kecil suntikan COVID-19 dan suntikan selesema dalam lawatan doktor yang sama.

“Ini mungkin pilihan yang lebih mudah untuk ibu bapa yang sibuk,” tambah Patel.

Youri Benadjaoud ialah calon MPH di Universiti Brown dan ahli Unit Perubatan ABC News.

We want to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

Oktober masa terbaik untuk mendapatkan penggalak COVID, suntikan selesema, kata pakar


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/