Omicron menimbulkan kira-kira separuh risiko COVID yang panjang sebagai delta, kajian baharu mendapati

Varian omicron, walaupun jauh lebih menular daripada strain delta, masih berleluasa di AS tetapi kurang berkemungkinan daripada delta menyebabkan COVID yang lama, menurut satu kajian baharu.

Imej Spencer Platt/Getty


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Imej Spencer Platt/Getty


Varian omicron, walaupun jauh lebih menular daripada strain delta, masih berleluasa di AS tetapi kurang berkemungkinan daripada delta menyebabkan COVID yang lama, menurut satu kajian baharu.

Imej Spencer Platt/Getty

Varian omicron kurang berkemungkinan daripada delta menyebabkan COVID yang panjang, menurut kajian berskala besar pertama yang diterbitkan tentang risiko jangka panjang yang ditimbulkan oleh omicron.

Tetapi hampir 5% orang yang menangkap omicron masih mengalami keletihan, kabus otak, sakit kepala, masalah jantung atau masalah kesihatan lain sekurang-kurangnya sebulan selepas dijangkiti, kajian itu mendapati.

Walaupun sesetengah penyelidik mendapati keputusan itu meyakinkan, yang lain mengatakan penemuan itu membimbangkan, memandangkan begitu ramai orang menangkap omicron dan nampaknya kekal berisiko walaupun mereka telah diberi vaksin.

“Itu menakutkan,” kata Dr. Akiko Iwasakipakar imunobiologi di Sekolah Perubatan Yale yang mengkaji COVID lama tetapi tidak terlibat dalam penyelidikan baharu itu.

“Orang ramai menganggap bahawa kerana omicron lebih ringan, anda tahu, ‘Mari kita dijangkiti dan atasinya,” kata Iwasaki.

Penemuan, diterbitkan Khamis di Lancetdatang daripada penyelidik di King’s College London yang telah menjejaki ribuan orang yang diuji positif untuk coronavirus untuk menentukan risiko COVID yang panjang daripada varian yang berbeza.

“Soalan asas yang kami cuba jawab ialah: ‘Adakah COVID yang lama adalah biasa … dalam tempoh delta [as it is] dalam tempoh omicron?'” kata Dr. Claire Steves, yang membantu menjalankan penyelidikan. “‘Apakah risiko untuk mendapat COVID yang lama, memandangkan varian yang berbeza?'”

Para penyelidik membandingkan 56,003 orang yang menangkap omicron dari 20 Dis. 2021, hingga 9 Mac 2022, dengan 41,361 orang yang telah menangkap delta antara 1 Jun 2021 dan 27 Nov. 2021, dan menjejaki simptom mereka menggunakan alat khas aplikasi.

Mereka yang menangkap omicron adalah kira-kira separuh berkemungkinan daripada mereka yang mendapat delta masih mengalami masalah kesihatan sebulan kemudian, para penyelidik mendapati.

“Syukurlah, dengan varian omicron, risiko untuk mendapat COVID yang lama dikurangkan dengan ketara berbanding dengan varian delta,” kata Steves kepada NPR dalam satu temu bual. “Itu berita baik, bukan?”

Ia adalah berita baik terutamanya kerana omicron sangat menular sehingga ia telah menjangkiti sejumlah besar orang dengan sangat cepat. Sekiranya risikonya sama dengan delta atau lebih tinggi, bilangan orang yang berakhir dengan COVID yang lama akan meletup.

Penemuan adalah konsisten dengan yang lebih kecil analisis dikeluarkan baru-baru ini oleh kerajaan British.

Tetapi risiko yang lebih rendah tidak bermakna orang tidak perlu risau tentang COVID yang lama kerana omicron, Steves dan yang lain bersetuju. Peluang mendapat COVID lama daripada omicron ialah 4.4%, berbanding hampir 10.8% daripada delta, menurut kajian itu.

“Kaveatnya ialah varian omicron telah merebak dengan sangat cepat melalui populasi kita, dan oleh itu bilangan orang yang lebih besar telah terjejas. Jadi bilangan mutlak keseluruhan orang yang bersedia untuk terus mendapat COVID yang lama, sayangnya, adalah bersedia untuk meningkat, “kata Steves. “Jadi sudah tentu bukan masanya untuk kami mengurangkan perkhidmatan untuk COVID yang lama.”

Tetapi bagi mana-mana individu, penemuan menunjukkan bahawa risiko adalah lebih rendah secara mendadak untuk kedua-dua mendapat sakit teruk dan mengalami gejala berterusan.

Kajian itu tidak membincangkan sebab omicron mungkin kurang berisiko untuk COVID yang lama. Tetapi Steves dan yang lain mengatakan ia masuk akal bahawa omicron kurang kerap membawa kepada gejala berterusan kerana ia tidak cenderung untuk membuat orang sakit seperti delta.

“Oleh kerana keterukan penyakit yang lebih rendah, dan juga kerana ia kelihatan lebih cetek dari segi penyakit … ia kurang memberi kesan kepada kita dari segi keterukan tindak balas imun kita,” kata Steves. “Oleh itu, itu membawa kepada kurang kemungkinan COVID yang berpanjangan.”

Penyelidik lain mengatakan penemuan ini perlu disahkan oleh penyelidikan tambahan.

“Mereka hanya melihat sesiapa sahaja yang melaporkan sebarang simptom melalui aplikasi ini. Mereka sebenarnya tidak menilai pesakit ini di klinik di mana-mana sahaja atau mengumpul data objektif tentang mereka,” kata Dr. Michael Sneller, yang mengkaji COVID lama di Institut Kesihatan Nasional .

Tetapi Sneller berkata ia tidak akan mengejutkannya jika omicron kurang berkemungkinan menyebabkan COVID lama kerana ia nampaknya menyebabkan penyakit yang kurang teruk.

Sesetengah penyelidik berkata mereka berharap penemuan itu akan membetulkan salah tanggapan bahawa orang ramai tidak perlu risau tentang COVID yang lama daripada omicron.

“Kami katakan, anda tahu: ‘Anda boleh menanggalkan topeng anda di dalam kapal terbang. Anda tidak perlu diberi vaksin lagi untuk memasuki restoran.’ Semua keputusan dasar ini akan meningkatkan kemungkinan orang dijangkiti COVID, sementara masih terdapat 5% peluang untuk penyakit kronik yang teruk,” kata Dr. David Putrino, yang merawat COVID lama di Gunung Sinai di New York City. “Itu rabun dan akan mewujudkan banyak kecacatan jangka panjang yang tidak perlu wujud.”

We would love to give thanks to the author of this short article for this amazing content

Omicron menimbulkan kira-kira separuh risiko COVID yang panjang sebagai delta, kajian baharu mendapati


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/