Omicron terus mencari helah evolusi baharu untuk mengakali imuniti kita

Imej mikroskop elektron menunjukkan zarah SARS-CoV-2 yang diasingkan pada hari-hari awal wabak itu. Sudah hampir setahun sejak omicron pertama kali dikesan, dan saintis mengatakan cabang salasilah keluarga coronavirus ini masih berkembang maju.

NIAID/NIH melalui AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

NIAID/NIH melalui AP


Imej mikroskop elektron menunjukkan zarah SARS-CoV-2 yang diasingkan pada hari-hari awal wabak itu. Sudah hampir setahun sejak omicron pertama kali dikesan, dan saintis mengatakan cabang salasilah keluarga coronavirus ini masih berkembang maju.

NIAID/NIH melalui AP

Sepanjang pandemik, virus yang menyebabkan COVID-19 telah berkembang dengan pantas, membutakan dunia dengan satu demi satu varian.

Tetapi Pertubuhan Kesihatan Sedunia tidak memberikan nama Yunani kepada varian SARS-CoV-2 dalam hampir setahun, satu langkah yang dikhaskan untuk varian baharu yang boleh atau boleh memberi kesan kesihatan awam yang ketara, seperti lebih mudah berjangkit atau menyebabkan lebih teruk penyakit.

Itu menimbulkan persoalan: Adakah evolusi virus akhirnya mula surut, mungkin menjadikannya lebih mudah diramal?

Jawapannya – menurut sedozen ahli biologi evolusi, ahli virologi dan imunologi yang ditemu bual oleh NPR – adalah tidak.

“SARS-CoV-2 terus berkembang dengan sangat pantas,” kata Trevor Bedford, ahli biologi pengiraan yang mengkaji evolusi virus di Pusat Kanser Fred Hutchinson di Seattle. “Tiada bukti bahawa evolusi semakin perlahan.”

Sebaliknya, perubahan evolusi yang paling berbangkit telah kekal terhad kepada keluarga omicron, dan bukannya muncul dalam varian baharu sepenuhnya.

Walaupun alfa, beta, gamma dan varian lain yang dinamakan menumbuhkan dahan baharu pada salasilah keluarga SARS-CoV-2, anggota badan tersebut dikerdilkan oleh dahan omicron, yang kini disemat dengan sejumlah besar batang subvarian.

“Anak-anak omicron – jadi ramai anak langsung dan sepupu dalam keluarga omicron yang pelbagai – mereka telah menggantikan satu sama lain” sebagai strain dominan yang mendorong wabak itu, kata Emma Hodcroft, ahli epidemiologi molekul di Universiti Bern. “Tetapi keluarga yang sama telah mendominasi” dengan mengatasi strain lain.

Satu varian untuk memerintah mereka semua

Induk omicron yang sentiasa berkembang telah mengekalkan penguasaannya melalui apa yang dikenali sebagai evolusi “konvergen”. apabila entiti secara bebas mengembangkan sifat yang serupa kerana tekanan persekitaran yang sama, mengikut Manon Ragonnet-Croninyang mengkaji genetik virus di Universiti Chicago.

“Kami nampaknya untuk pertama kali melihat bukti evolusi konvergen berskala luas, ” kata Ragonnet-Cronin. “Kami mempunyai apa yang orang panggil sekumpulan virus omicron, yang mempunyai keturunan berbeza dalam omicron, tetapi yang mempunyai set mutasi yang sama.”

Mutasi tersebut dikurniakan keturunan omicron ini dengan satu kuasa yang paling mereka perlukan sekarang: keupayaan untuk menyelinap melepasi imuniti yang telah dibina oleh orang ramai daripada dijangkiti, divaksinasi atau kedua-duanya.

“Apabila anda melihat penumpuan dalam evolusi itulah cara evolusi untuk mengatakan ‘mutasi ini berulang kali dipilih berulang kali kerana ia sangat membantu,'” kata Jesse Bloomahli biologi pengiraan di Pusat Kanser Fred Hutchinson di Seattle.

Mutasi dalam protein spike virus tersebut telah meningkatkan keupayaannya untuk mengelak antibodi pelindung dan terus menjangkiti sejumlah besar orang.

“Virus ini mendapat banyak tiket loteri jika anda mahu. Dan nampaknya, dengan varian baharu ini, mutasi baharu ini seperti jackpot,” kata Jeremy Kamilseorang pakar imunologi di Louisiana State University.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit ialah menjejaki lebih daripada sedozen subvarian omikron sekarangtermasuk BF.7, BQ.1 dan BQ.1.1, beberapa daripadanya nampaknya antara yang paling mengelak imun lagi.

Nasib baik, imuniti orang telah dibina daripada vaksinasi dan jangkitan nampaknya masih melindungi sebahagian besar daripada penyakit serius dan kematian.

Tetapi yang lebih baru subvarian omikron yang sangat menular boleh membantu memacu lonjakan yang lain. Mereka juga memberi virus banyak peluang untuk membiak, bermutasi dan berkembang dengan lebih banyak lagi.

Salasilah keluarga yang masih penuh dengan kejutan?

Walaupun semua ini kedengaran mengerikan, tempoh penguasaan omicron yang panjang memberi beberapa saintis sedikit harapan.

Virus itu boleh, dalam satu senario yang agak optimistik, terus berkembang dengan cara ini untuk masa yang lama, hanyut dalam arah evolusi yang lebih halus seperti selesema, tanpa perubahan mendadak dalam cara ia berkelakuan yang menjadikannya lebih berbahaya.

“Hakikat bahawa kita mungkin telah melangkah keluar dari fasa [in the pandemic] di mana kita mendapat virus baru sepenuhnya dari bahagian pokok yang berlainan yang menyapu dan mendominasi mungkin menjadi petanda bahawa kita sedang menuju ke arah masa depan yang lebih stabil untuk virus itu,” kata Hodcroft.

Tetapi itu bermakna sebilangan besar orang masih akan dijangkiti virus itu. Ramai yang masih akan sakit teruk, meninggal dunia, atau dibiarkan dengan COVID yang lama. Dan kerana virus itu masih sangat baharu, adalah mustahil untuk mengetahui bagaimana virus itu mungkin berkembang pada masa hadapan, pakar memberitahu NPR.

“Kami benar-benar berhadapan dengan virus novel sepenuhnya di sini,” kata Kristian Andersen, seorang pakar imunologi di Scripps Research. “Kami tidak tahu berapa banyak laluan lain yang mungkin ada pada virus ini. Kami hanya tidak tahu pada peringkat ini.”

Tidak ada cara untuk menolak, sebagai contoh, kemungkinan bahawa varian yang berbeza secara dramatik mungkin muncul lagi, mungkin selepas mereneh di dalam seseorang yang mempunyai sistem imun yang terjejas yang tidak dapat mengusir virus. Itu membolehkan virus berinteraksi secara meluas dengan sistem imun manusia dan mencari mutasi yang lebih berfaedah.

“Saya memberi jaminan kepada anda bahawa terdapat orang yang telah dijangkiti secara berterusan dengan delta dan alfa yang mempunyai beberapa kombinasi mutasi yang sangat pelik, ” kata Michael Worobey, ahli biologi evolusi di Universiti Arizona. “Dan saya bersedia sepenuhnya untuk acara seperti omicron berasaskan delta atau berasaskan alfa di mana salah satu daripada virus zombi yang telah masak dalam diri seseorang muncul.”

We wish to thank the writer of this write-up for this remarkable material

Omicron terus mencari helah evolusi baharu untuk mengakali imuniti kita


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/