Orang dewasa dengan ADHD lebih daripada dua kali lebih berkemungkinan mendapat penyakit jantung

SOLNA, Sweden — ADHD biasanya sinonim dengan pelajar yang gelisah dan fikiran yang mengembara, tetapi gangguan perkembangan saraf yang sangat biasa ini juga mungkin dikaitkan dengan beberapa kebimbangan jantung untuk orang dewasa. Penyelidikan baru dari Sweden mencadangkan orang dewasa dengan ADHD adalah lebih daripada dua kali lebih berkemungkinan untuk mengembangkan bentuk penyakit jantung berbanding mereka yang tidak mempunyai keadaan tersebut. Penyelidik dari Institut Karolinska dan Universiti Örebro menjalankan kajian pemerhatian yang besar untuk mencapai kesimpulan ini.

Gangguan defisit perhatian/hiperaktif adalah perkara biasa hari ini, dianggarkan memberi kesan kepada kira-kira 2.5 peratus daripada populasi dewasa global. Dalam kebanyakan kes, ADHD wujud bersama-sama dengan keadaan psikiatri dan fizikal yang lain, beberapa daripadanya telah dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Sehingga kini, bagaimanapun, penyelidik telah mengabaikan persoalan sama ada ADHD secara bebas dikaitkan dengan keseluruhan dan khusus penyakit jantung.

Penulis kajian berusaha untuk lebih memahami hubungan antara ADHD dan 20 penyakit kardiovaskular yang berbeza, selepas mengambil kira banyak faktor risiko yang diketahui seperti Diabetes jenis 2, obesiti, merokok, masalah tidur, dan gangguan mental.

“Kami mendapati bahawa orang dewasa dengan ADHD lebih daripada dua kali lebih mungkin untuk berkembang sekurang-kurangnya satu penyakit kardiovaskular, berbanding mereka yang tidak mempunyai ADHD,” kata pengarang kajian pertama Lin Li, penyelidik pasca doktoral di Jabatan Epidemiologi Perubatan dan Biostatistik, Institut Karolinska, dalam sebuah lepaskan. “Apabila kami mengambil kira faktor risiko lain yang mantap untuk CVD, persatuan itu lemah tetapi masih kekal ketara, yang menunjukkan bahawa ADHD adalah faktor risiko bebas untuk pelbagai penyakit kardiovaskular.”

Menghubungkan penyakit jantung kepada pesakit ADHD

Penyelidik menggunakan data yang merangkumi lebih lima juta orang dewasa Sweden, termasuk 37,000 orang yang didiagnosis dengan ADHD. Mengikuti tempoh penjejakan purata 11.8 tahun, 38 peratus daripada orang dengan keadaan telah didiagnosis dengan sekurang-kurangnya satu bentuk penyakit kardiovaskular. Sebagai perbandingan, 24 peratus daripada mereka yang tidak mempunyai ADHD juga telah mengalami penyakit kardiovaskular.

Risiko adalah lebih tinggi dalam kalangan orang dewasa ADHD untuk semua jenis penyakit kardiovaskular, tetapi terutamanya untuk serangan jantung, strok hemoragik dan penyakit vaskular periferi. Hubungan ini juga agak kuat di kalangan lelaki. Morbiditi psikiatri tertentu, terutamanya gangguan makan dan penggunaan bahan, meningkatkan risiko penyakit jantung dengan ketara dalam kalangan penghidap ADHD. Selain itu, tiada bukti dikumpul mencadangkan rawatan dengan perangsang atau ubat psikiatri lain seperti antidepresan atau ubat anti-kecemasan mempunyai apa-apa kesan ketara pada perkaitan antara ADHD dan penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, akhirnya, penulis kajian mengingatkan bahawa disebabkan sifat pemerhatian kerja mereka, projek ini tidak dapat mewujudkan hubungan sebab akibat. Data juga kurang dalam bidang tertentu, seperti maklumat yang meliputi faktor gaya hidup tertentu seperti diet dan tabiat bersenam.

“Para doktor perlu berhati-hati mempertimbangkan komorbiditi psikiatri dan faktor gaya hidup untuk membantu mengurangkan risiko CVD dalam individu dengan ADHD, tetapi kami juga memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk meneroka mekanisme biologi yang munasabah, seperti komponen genetik yang dikongsi untuk ADHD dan penyakit kardiovaskular, “menyimpulkan pengarang terakhir kajian itu Henrik Larsson, profesor di Sekolah Sains Perubatan, Universiti Örebro, dan penyelidik gabungan di Karolinska Institutet.

The belajar diterbitkan dalam Psikiatri Dunia.

We would love to thank the author of this post for this remarkable web content

Orang dewasa dengan ADHD lebih daripada dua kali lebih berkemungkinan mendapat penyakit jantung


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/