Orang Dewasa Menunjukkan Kognisi Lebih Lemah, Kesejahteraan Lebih Baik dengan Umur – Berita Neurosains

Ringkasan: Gejala kemurungan, kebimbangan, dan kesunyian yang lebih teruk dilihat pada orang yang lebih muda, manakala orang yang lebih tua menunjukkan kesejahteraan mental yang lebih baik. Walau bagaimanapun, apabila ia datang kepada kognisi, prestasi tugas lebih teruk pada orang dewasa yang lebih tua.

Sumber: UCSD

Muda dan tua boleh belajar satu atau dua perkara antara satu sama lain, sekurang-kurangnya dalam hal kesihatan mental dan kognisi.

Dalam kajian baharu, diterbitkan pada 12 September 2022 dalam Psikologi dan Penuaan, penyelidik di Sekolah Perubatan Universiti California San Diego mendapati bahawa orang dewasa yang lebih tua yang sihat menunjukkan kesejahteraan mental yang lebih baik tetapi prestasi kognitif yang lebih lemah daripada orang dewasa yang lebih muda. Mekanisme saraf yang mendasari boleh memberi inspirasi kepada campur tangan baru untuk menggalakkan fungsi otak yang sihat.

“Kami mahu lebih memahami interaksi antara kognisi dan kesihatan mental merentasi penuaan, dan sama ada mereka bergantung pada pengaktifan kawasan otak yang serupa atau berbeza,” kata pengarang kanan Jyoti Mishra, PhD, pengarah NEATLabs dan profesor psikiatri bersekutu di UC San Sekolah Perubatan Diego.

Kajian itu mengambil sampel 62 orang dewasa muda yang sihat dalam lingkungan 20-an dan 54 orang dewasa yang lebih tua yang sihat di atas umur 60 tahun. Penyelidik menilai kesihatan mental peserta, meninjau gejala kebimbangan, kemurungan, kesunyian dan kesejahteraan mental secara keseluruhan. Peserta juga melakukan beberapa tugas yang menuntut secara kognitif manakala aktiviti otak mereka diukur menggunakan electroencephalography (EEG).

Hasilnya menunjukkan simptom kebimbangan, kemurungan dan kesunyian yang lebih teruk pada masa muda dan kesejahteraan mental yang lebih baik pada orang dewasa yang lebih tua. Namun apabila ia datang kepada kognisi, prestasi tugas adalah jauh lebih rendah pada orang dewasa yang lebih tua.

Rakaman EEG mendedahkan bahawa semasa tugasan, orang dewasa yang lebih tua menunjukkan aktiviti yang lebih besar di bahagian anterior rangkaian mod lalai otak. Kumpulan kawasan otak ini biasanya aktif apabila individu sedang merenung, termenung atau melayang fikiran, dan biasanya ditindas semasa tugas berorientasikan matlamat.

“Rangkaian mod lalai berguna dalam konteks lain, membantu kami memproses masa lalu dan membayangkan masa depan, tetapi ia mengganggu apabila anda cuba memfokus pada masa kini untuk menangani tugas yang mencabar dengan pantas dan tepat,” kata Mishra.

Walaupun rangkaian mod lalai seolah-olah mengganggu kognisi, beberapa kawasan otak lain kelihatan memperbaikinya. Prestasi tugas yang lebih baik pada orang dewasa yang lebih muda dikaitkan dengan aktiviti yang lebih besar dalam korteks prefrontal dorsolateral, sebahagian daripada sistem kawalan eksekutif otak.

Walau bagaimanapun, pada orang dewasa yang lebih tua, mereka yang mempunyai prestasi kognitif yang lebih baik sebaliknya menunjukkan aktiviti yang lebih besar dalam korteks hadapan inferior, kawasan yang membantu membimbing perhatian dan mengelakkan gangguan.

Korteks prefrontal dorsolateral diketahui merosot dengan penuaan, jadi para penyelidik mencadangkan peningkatan aktiviti korteks hadapan inferior mungkin merupakan cara untuk orang dewasa yang lebih tua untuk mengimbangi semasa tugas-tugas ini.

Hasilnya menunjukkan simptom kebimbangan, kemurungan dan kesunyian yang lebih teruk pada masa muda dan kesejahteraan mental yang lebih baik pada orang dewasa yang lebih tua. Namun apabila ia datang kepada kognisi, prestasi tugas adalah jauh lebih rendah pada orang dewasa yang lebih tua. Imej berada dalam domain awam

Pasukan kini sedang mengkaji campur tangan terapeutik untuk mengukuhkan rangkaian hadapan ini, seperti kaedah rangsangan otak, sambil juga menekan rangkaian mod lalai melalui meditasi kesedaran atau amalan lain yang mengarahkan individu kepada masa kini.

“Penemuan ini mungkin memberikan penanda neurologi baharu untuk membantu memantau dan mengurangkan penurunan kognitif dalam penuaan, sambil pada masa yang sama memelihara kesejahteraan,” kata Mishra.

Kajian itu juga boleh memberi inspirasi kepada cara baru untuk menangani kesihatan mental orang dewasa yang lebih muda. “Kami cenderung menganggap orang yang berumur dua puluhan berada pada prestasi kognitif puncak mereka, tetapi ia juga merupakan masa yang sangat tertekan dalam hidup mereka, jadi apabila ia berkaitan dengan kesejahteraan mental, mungkin ada pengajaran yang boleh dipelajari daripada orang dewasa yang lebih tua. dan otak mereka,” kata Mishra.

Pengarang bersama kajian itu termasuk Gillian Grennan, Pragathi Priyadharsini Balasubramani, Nasim Vahidi, Dhakshin Ramanathan dan Dilip V. Jeste, semuanya di UC San Diego.

Pembiayaan: Pembiayaan untuk kajian itu datang, sebahagiannya, daripada Institut Kesihatan Mental Kebangsaan (geran T32-MH019934), Fellowship Penyelidikan Antara Disiplin dalam NeuroAIDS (geran R25MH081482), Institut Penyelidikan Stein mengenai Penuaan di UC San Diego, Penyelidikan Tingkah Laku Otak Fund, Yayasan Kavli, Anugerah Kerjaya Dana Burroughs Wellcome untuk Saintis Perubatan dan Institut Sanford untuk Empati dan Belas Kasihan.

Lihat juga

Ini menunjukkan imbasan otak daripada kajian

Mengenai berita penyelidikan kognisi, psikologi dan penuaan ini

Pengarang: Scott La Fee
Hubungi: UCSD
Sumber: Scott La Fee – UCSD
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Mekanisme saraf tidak bergaul bagi kognisi dan kesejahteraan pada masa muda berbanding penuaan yang sihat” oleh Grennan, G et al. Psikologi dan Penuaan


Abstrak

Mekanisme saraf tidak bergaul bagi kognisi dan kesejahteraan pada masa muda berbanding penuaan yang sihat

Kesihatan mental, kognisi, dan proses saraf asasnya dalam penuaan yang sihat jarang dikaji serentak. Di sini, dalam sampel anak muda yang sihat (n = 62) dan lebih tua (n = 54) orang dewasa, kami membandingkan kesihatan mental subjektif serta kognisi global objektif merentas beberapa domain kognitif teras dengan electroencephalography (EEG) serentak.

Kami mendapati simptom kebimbangan, kemurungan dan kesunyian yang lebih ketara pada masa muda dan sebaliknya, kesejahteraan mental yang lebih besar pada orang dewasa yang lebih tua. Namun, prestasi global merentas domain kognitif teras adalah lebih teruk pada orang dewasa yang lebih tua. Pengimejan sumber berasaskan EEG bagi pemprosesan yang dibangkitkan oleh tugas kognitif global menunjukkan penindasan aktiviti yang berkurangan di rantau rangkaian mod lalai prefrontal medial anterior (DMN) pada orang dewasa yang lebih tua berbanding dengan belia.

Kecekapan prestasi kognitif global telah diramalkan oleh aktiviti yang lebih besar dalam korteks prefrontal dorsolateral kanan pada orang dewasa yang lebih muda dan sebaliknya, dengan aktiviti yang lebih besar dalam korteks hadapan inferior kanan pada orang dewasa yang lebih tua. Tambahan pula, kesejahteraan mental yang lebih baik pada orang dewasa yang lebih tua berkaitan dengan aktiviti yang ditimbulkan oleh tugas global yang lebih rendah dalam DMN posterior.

Secara keseluruhannya, keputusan ini mencadangkan mekanisme saraf yang tidak berkait yang mendasari kognisi global dan kesejahteraan mental pada masa muda berbanding penuaan yang sihat.

We want to say thanks to the author of this article for this awesome web content

Orang Dewasa Menunjukkan Kognisi Lebih Lemah, Kesejahteraan Lebih Baik dengan Umur – Berita Neurosains


Explore our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/