Orang ramai salah percaya rakan mereka akan melindungi mereka daripada Covid — tetapi sebaliknya adalah benar | CNNCNN

Rakan baik anda mungkin boleh membantu anda keluar dari kesesakan. Mereka mungkin pendengar yang baik dan mereka mungkin pandai menemani anda semasa makan atau minum. Tetapi mereka jelas tidak pandai menghalang anda daripada jatuh sakit dengan Covid-19, menunjukkan penyelidikan baharu.

Satu kajian yang diterbitkan Khamis mendapati bahawa walaupun orang dalam zon rakan baik untuk anda kesihatan mental, apabila ia berkaitan dengan penyakit berjangkit seperti Covid, rakan anda mungkin menjadikan anda lebih terdedah kepada penyakit itu. Itulah yang ditemui oleh dua sarjana yang kebetulan BFF dengan lima kajian yang mereka terbitkan dalam Journal of Experimental Psychology. Hyunjung Crystal Lee dan Eline De Vries ialah penolong dan profesor bersekutu serta pakar pemasaran yang pakar dalam tingkah laku pengguna dan psikologi perniagaan di Jabatan Pentadbiran Perniagaan di Universidad Carlos III de Madrid.

Telah lama diketahui bahawa persahabatan, walaupun bermanfaat secara psikologi, boleh meledingkan milik seseorang persepsi risiko. Persepsi risiko datang daripada keupayaan seseorang untuk menilai keterukan dan kebarangkalian hasil negatif. Kajian lepas menunjukkan orang ramai cenderung berasa lebih selamat apabila mereka mempunyai a hubungan rapat dengan seseorang, dan itu boleh membawa mereka untuk membuat emosi bukannya keputusan yang rasional.

Para penyelidik menunjukkan ini melalui lima eksperimen berbeza dengan pelbagai jenis orang sepanjang tempoh wabak itu.

Lee berkata dia dan De Vries berminat dengan kerja itu kerana ketika mereka melalui wabak itu, mereka mula tertanya-tanya apa yang membuatkan orang ramai mengambil risiko dan apakah keadaan yang akan membuatkan orang berasa terdedah atau kebal.

“Dan kemudian kami pergi ke lubang arnab,” tambah De Vries.

Itulah yang mereka panggil “kesan perisai rakan”.

“Ideanya ialah kami menganggap rakan kami seperti perisai. Kami berasa selamat apabila Covid-19 dikaitkan dengan persahabatan,” kata De Vries – walaupun tidak sepatutnya.

Percubaan pertama melibatkan makanan ringan. Para profesor membahagikan peserta kepada dua kumpulan. Seseorang diminta memikirkan tentang kawan rapat. Kumpulan lain diminta memikirkan tentang kenalan yang jauh. Kedua-duanya menulis kenangan tentang orang-orang itu. Kemudian mereka diberikan artikel yang berpendapat makan makanan ringan yang tidak sihat boleh meningkatkan risiko seseorang untuk mendapat Covid yang teruk. Artikel itu juga menyebut bahawa pembersih tangan dan topeng adalah pelindung.

Kumpulan itu kemudiannya dibenarkan membeli-belah dalam talian dari kedai yang menawarkan pembersih tangan dan topeng bersaiz perjalanan dan bar Twix Cheez-Its dan bersaiz king serta bar Mars. Kumpulan yang memikirkan tentang kawan rapat mereka terlebih dahulu lebih cenderung untuk membeli makanan ringan daripada barangan perlindungan, walaupun diberi amaran.

Percubaan kedua membahagikan peserta kepada tiga kumpulan. Tiada yang pernah menghidap Covid. Mereka kemudian diberitahu untuk membayangkan bahawa mereka telah dijangkiti oleh rakan, kenalan atau orang yang tidak dikenali. Kemudian mereka ditanya berapa banyak yang mereka akan belanjakan untuk perlindungan kesihatan dalam beberapa bulan akan datang. Mereka yang membayangkan mereka jatuh sakit daripada orang yang tidak dikenali atau orang yang mereka tidak rapat merancang untuk membeli kira-kira jumlah yang sama. Mereka yang sakit dari kawan-kawan merancang untuk membelanjakan separuh daripadanya. Eksperimen itu mengesahkan bahawa “emosi positif boleh membuatkan orang ramai tidak menyedari risiko dan berkemungkinan terlibat dalam tingkah laku berisiko,” kata kajian itu.

Percubaan ketiga melibatkan orang yang mempunyai Covid-19 pada satu ketika dalam wabak itu dan tahu bagaimana mereka jatuh sakit selepas terdedah kepada Covid. Mereka yang didedahkan oleh rakan atau ahli keluarga lebih kecil kemungkinannya menyangka bahawa mereka akan mendapatnya semula jika dibandingkan dengan mereka yang jatuh sakit selepas pendedahan oleh kenalan atau orang yang tidak dikenali.

Kajian keempat membandingkan perasaan orang yang mempunyai sempadan yang kuat tentang risiko mereka dijangkiti Covid apabila mengunjungi kedai burger kegemaran. Orang-orang yang dikategorikan dengan jelas yang lain dalam kategori rakan atau kenalan kurang teragak-agak untuk keluar makan bersama rakan berbanding kenalan. Mereka yang mempunyai sempadan yang kabur – sama ada orang itu adalah rakan atau kenalan – tidak mempunyai pilihan untuk makan di dalam rumah yang terjejas dalam situasi berisiko seperti ini.

Percubaan kelima melihat persahabatan orang ramai dan mengambil kira ideologi politik. Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang yang konservatif dari segi politik membuat perbezaan yang lebih jelas antara siapa kawan dan siapa kenalan.

Dalam eksperimen itu, orang ramai diminta membayangkan pergi ke kedai kopi kegemaran sendirian, bersama rakan rapat atau kenalan. Mereka ditanya betapa sesaknya kedai kopi itu dan sejauh mana kemungkinan mereka akan jatuh sakit selepas terdedah kepada seseorang di sana. Mereka juga ditanya bagaimana mereka menggambarkan diri mereka secara politik. Konservatif berpendapat kedai kopi akan menjadi kurang sesak dan mereka akan kurang berkemungkinan sakit jika mereka pergi bersama rakan berbanding jika mereka pergi bersama seorang kenalan.

“Orang yang mempunyai sempadan paling jelas tentang siapa kawan rapat dan siapa yang mereka jauhi menunjukkan kesan perisai kawan yang paling hebat dan berasa lebih kebal terhadap Covid,” kata De Vries.

Secara keseluruhan, kajian ini berulang kali nampaknya menunjukkan bahawa orang tidak pandai melihat risiko apabila rakan terlibat, walaupun risiko itu melebihi orang ini dalam kalangan sosial mereka. Inilah yang disebut oleh kajian itu sebagai “kecondongan yang tidak rasional berpotensi berbahaya,” kerana interaksi terhad dengan orang lain adalah tingkah laku yang paling melindungi dalam wabak.

Kaileigh Angela Byrne, yang tidak bekerja dalam kajian ini tetapi telah menjalankan penyelidikan mengenai mengambil risiko dalam pandemik, berkata eksperimen ini membuat “pembacaan yang sangat menarik” dan membina kerja yang menunjukkan “apabila kepercayaan tinggi, persepsi risiko rendah.”

“Risiko kelihatan kurang mengancam apabila ia dikaitkan dengan sesuatu yang positif, seperti rakan atau rakan, jadi masuk akal bahawa pergi ke kedai kopi kegemaran bersama rakan-rakan, walaupun dalam kemuncak wabak, akan berasa baik, walaupun ia benar-benar ‘ t,” kata Byrne, penolong profesor psikologi di Universiti Clemson.

Penyelidikan Byrne juga mendapati bahawa orang yang mengenal pasti sebagai konservatif mempunyai persepsi risiko yang berkurangan untuk terlibat dalam aktiviti sosial semasa wabak itu. Sebahagiannya, katanya, ini kerana wabak itu telah dipolitikkan, dan sempadan mereka yang kuat tentang siapa kawan mengurangkan lagi risiko yang mereka anggap.

Kajian itu, katanya, seolah-olah mencipta senario yang realistik, dan walaupun ia adalah percubaan, “terdapat hubungan yang adil antara niat dan tingkah laku sebenar.”

Byrne percaya pereka kempen kesihatan awam harus mengingati penyelidikan ini. Adalah baik untuk kesihatan mental orang ramai untuk terus berhubung dengan rakan-rakan, tetapi orang ramai harus digalakkan untuk bertemu di ruang yang lebih selamat seperti di taman atau beberapa tempat luar lain, katanya.

“Saya fikir adalah mungkin untuk mengekalkan interaksi sosial dalam pandemik, sambil terus berusaha untuk mengurangkan risiko jangkitan,” kata Byrne.

Beberapa panduan kesihatan awam menggalakkan orang ramai untuk mengehadkan interaksi kepada kalangan rakan rapat, tetapi De Vries dan Lee berharap kajian mereka akan memaklumkan dasar kesihatan awam pada masa hadapan. Orang ramai harus diingatkan supaya berhati-hati walaupun dengan dekat kawan-kawan.

“Kami mahukan respons yang lebih holistik,” kata Lee. “Persepsi risiko lebih diabaikan dalam strategi pandemik semasa.”

“Mudah-mudahan, kita tidak akan memerlukan maklumat ini pada masa akan datang dan kita tidak akan mengalami wabak lain, tetapi jika kita melakukannya, kita harus mengambil kira perkara ini. Persepsi penting,” tambah Lee.

We would love to thank the author of this article for this outstanding material

Orang ramai salah percaya rakan mereka akan melindungi mereka daripada Covid — tetapi sebaliknya adalah benar | CNN


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/