Orang Terpencil Secara Sosial Mempunyai Otak Berwayar Berbeza dan Kognisi Lebih Lemah – Berita Neurosains

Ringkasan: Pengasingan sosial dikaitkan dengan perubahan dalam struktur otak dan defisit kognitif. Selain itu, pengasingan sosial boleh meningkatkan risiko mengalami demensia apabila seseorang itu meningkat usia.

Sumber: Perbualan

Mengapakah kita mendapat heboh daripada berada dalam kumpulan besar pada perayaan, jubli dan acara awam yang lain? Menurut hipotesis otak sosial, ini kerana otak manusia secara khusus berkembang untuk menyokong interaksi sosial. Kajian telah menunjukkan bahawa tergolong dalam kumpulan boleh membawa kepada peningkatan kesejahteraan dan peningkatan kepuasan dengan kehidupan.

Malangnya, ramai orang yang kesepian atau terasing secara sosial. Dan jika otak manusia benar-benar berkembang untuk interaksi sosial, kita harus menjangkakan ini akan mempengaruhinya dengan ketara. Kajian terbaru kami, diterbitkan di Neurologimenunjukkan bahawa pengasingan sosial dikaitkan dengan perubahan dalam struktur otak dan kognisi – proses mental untuk memperoleh pengetahuan – malah membawa peningkatan risiko demensia pada orang dewasa yang lebih tua.

Terdapat banyak bukti yang menyokong hipotesis otak sosial. Satu kajian memetakan kawasan otak yang dikaitkan dengan interaksi sosial di kira-kira 7,000 orang.

Ia menunjukkan bahawa kawasan otak yang terlibat secara konsisten dalam interaksi sosial yang pelbagai berkait kuat dengan rangkaian yang menyokong kognisi, termasuk rangkaian mod lalai (yang aktif apabila kita tidak memfokuskan pada dunia luar), rangkaian salience (yang membantu kita memilih perkara yang kita pilih. beri perhatian kepada), rangkaian subkortikal (terlibat dalam ingatan, emosi dan motivasi) dan rangkaian eksekutif pusat (yang membolehkan kita mengawal emosi kita).

Kami ingin melihat dengan lebih dekat bagaimana pengasingan sosial mempengaruhi bahan kelabu – kawasan otak di lapisan luar otak, yang terdiri daripada neuron. Oleh itu, kami menyiasat data daripada hampir 500,000 orang dari UK Biobank, dengan purata umur 57 tahun. Orang diklasifikasikan sebagai terpencil secara sosial jika mereka tinggal bersendirian, mempunyai hubungan sosial kurang daripada bulanan dan mengambil bahagian dalam aktiviti sosial kurang daripada mingguan.

Kajian kami juga termasuk data neuroimaging (MRI) daripada kira-kira 32,000 orang. Ini menunjukkan bahawa orang yang diasingkan secara sosial mempunyai kognisi yang lebih lemah, termasuk dalam ingatan dan masa tindak balas, dan jumlah bahan kelabu yang lebih rendah di banyak bahagian otak.

Kawasan ini termasuk kawasan temporal (yang memproses bunyi dan membantu mengekod ingatan), lobus hadapan (yang terlibat dalam perhatian, perancangan dan tugas kognitif yang kompleks) dan hippocampus – kawasan utama yang terlibat dalam pembelajaran dan ingatan, yang biasanya terganggu awal. dalam penyakit Alzheimer.

Kami juga menemui hubungan antara volum jirim kelabu yang lebih rendah dan proses genetik tertentu yang terlibat dalam penyakit Alzheimer.

Terdapat susulan dengan peserta 12 tahun kemudian. Ini menunjukkan bahawa mereka yang diasingkan secara sosial, tetapi tidak kesepian, mempunyai peningkatan risiko demensia sebanyak 26%.

Proses asas

Pengasingan sosial perlu diperiksa dengan lebih terperinci dalam kajian masa depan untuk menentukan mekanisme tepat di sebalik kesan mendalamnya pada otak kita. Tetapi jelas bahawa, jika anda diasingkan, anda mungkin mengalami tekanan kronik. Ini seterusnya memberi kesan besar pada otak anda, dan juga pada kesihatan fizikal anda.

Faktor lain mungkin jika kita tidak menggunakan bahagian otak tertentu, kita kehilangan sebahagian daripadanya fungsi mereka. Kajian dengan pemandu teksi menunjukkan bahawa semakin mereka menghafal laluan dan alamat, semakin banyak isipadu hippocampus meningkat. Ada kemungkinan jika kita tidak kerap terlibat dalam perbincangan sosial, contohnya, penggunaan bahasa dan proses kognitif lain, seperti perhatian dan ingatan, akan berkurangan.

Ini boleh menjejaskan keupayaan kita untuk melakukan banyak tugas kognitif yang kompleks – ingatan dan perhatian adalah penting untuk pemikiran kognitif yang kompleks secara umum.

Menangani kesepian

Kami tahu bahawa satu set kebolehan berfikir yang kuat sepanjang hayat, yang dipanggil “rizab kognitif”, boleh dibina melalui mengekalkan otak anda aktif. Cara yang baik untuk melakukan ini ialah dengan mempelajari perkara baharu, seperti bahasa lain atau alat muzik.

Rizab kognitif telah ditunjukkan untuk memperbaiki perjalanan dan keterukan penuaan. Sebagai contoh, ia boleh melindungi daripada beberapa penyakit atau gangguan kesihatan mental, termasuk bentuk demensia, skizofrenia dan kemurungan, terutamanya berikut kecederaan otak trauma.

Orang yang diasingkan daripada orang lain lebih teruk pada ujian kognitif. Imej berada dalam domain awam

Terdapat juga elemen gaya hidup yang boleh diperbaiki kognisi dan kesejahteraan anda, yang merangkumi diet dan senaman yang sihat. Untuk penyakit Alzheimer, terdapat beberapa rawatan farmakologitetapi keberkesanan ini perlu diperbaiki dan kesan sampingan perlu dikurangkan.

Lihat juga

Ini menunjukkan bayi

Terdapat harapan bahawa pada masa hadapan akan ada rawatan yang lebih baik untuk penuaan dan demensia. Satu jalan siasatan dalam hal ini ialah keton eksogen – sebuah sumber tenaga alternatif kepada glukosa – yang boleh dimakan melalui suplemen pemakanan.

Tetapi seperti yang ditunjukkan oleh kajian kami, menangani pengasingan sosial juga boleh membantu, terutamanya pada usia tua. Pihak berkuasa kesihatan harus melakukan lebih banyak untuk memeriksa siapa yang terpencil dan mengatur aktiviti sosial untuk membantu mereka.

Apabila orang tidak berada dalam kedudukan untuk berinteraksi secara peribadi, teknologi boleh memberikan pengganti. Walau bagaimanapun, ini mungkin lebih sesuai untuk generasi muda yang biasa menggunakan teknologi untuk berkomunikasi. Tetapi dengan latihania juga mungkin berkesan dalam mengurangkan pengasingan sosial pada orang dewasa yang lebih tua.

Interaksi sosial adalah sangat penting. Satu kajian mendapati bahawa saiz kumpulan sosial kita sebenarnya dikaitkan dengan isipadu korteks orbitofrontal (terlibat dalam kognisi sosial dan emosi).

Tetapi berapa ramai kawan yang kita perlukan? Penyelidik sering merujuk kepada “nombor Dunbar” untuk menerangkan saiz kumpulan sosial, mendapati bahawa kami tidak dapat mengekalkan lebih daripada 150 perhubungan dan hanya biasanya menguruskan lima hubungan rapat.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa laporan yang mencadangkan kekurangan bukti empirikal yang mengelilingi nombor Dunbar dan penyelidikan lanjut mengenai saiz kumpulan sosial adalah diperlukan.

Sukar untuk berhujah dengan hakikat bahawa manusia adalah haiwan sosial dan mendapat keseronokan daripada berhubung dengan orang lain, tidak kira umur kita. Tetapi, apabila kita semakin mendedahkan, ia juga penting untuk kesihatan kognisi kita.

Mengenai berita penyelidikan pengasingan sosial ini

Pengarang: Barbara Jacquelyn Sahakian, Christelle Langley, Chun Shendan Jianfeng Feng
Sumber: Perbualan
Hubungi: Barbara Jacquelyn Sahakian, Christelle Langley, Chun Shen, dan Jianfeng Feng – Perbualan
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

We would like to give thanks to the author of this post for this amazing content

Orang Terpencil Secara Sosial Mempunyai Otak Berwayar Berbeza dan Kognisi Lebih Lemah – Berita Neurosains


Check out our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/