Orang yang mengalami gangguan imun takut musim sejuk subvarian omikron baharu

Orang yang mempunyai sistem imun yang terjejas menghadapi musim sejuk baru rasa tidak puas hati sebagai yang sentiasa berubah-ubah virus omicron mengancam untuk mengatasi koktel antibodi monoklonal pencegahan yang telah dipercayai oleh ratusan ribu daripada mereka untuk perlindungan tambahan terhadap Covid.

Laporan terbaru yang merisaukan mendedahkan kemunculan subvarian omicron baharu yang bukan sahaja mengelak Evusheld AstraZeneca, ubat antibodi yang dibenarkan untuk mencegah jangkitan Covid, tetapi juga antibodi tunggal ubat yang telah mengekalkan keberkesanan sebagai rawatan untuk Covid, Eli Lilly bebtelovimab.

“Ia menakutkan kami,” kata penduduk kawasan Minneapolis, Mimi Razim-FitzSimons.

Anak perempuannya, Laura, 23, mempunyai keadaan autoimun yang jarang berlaku yang menyebabkan dia memerlukan buah pinggang baru. Laura sangat imunokompromi oleh ubat-ubatan yang digunakan untuk mencegah penolakan pemindahan. Doktor telah memberi amaran bahawa sekiranya Laura mendapat Covid, ini boleh memburukkan lagi penyakit autoimunnya dan membawa kepada kerosakan buah pinggang yang teruk.

Evusheld adalah lakonan yang panjang suntikan antibodi yang diberikan setiap enam bulan itu pengajian telah mencadangkan menyediakan penampan yang teguh kepada imunosupresi. Kajian Israel terhadap populasi ini diterbitkan 29 Julai mendapati bahawa Evusheld dikaitkan dengan separuh kejadian jangkitan coronavirus dan kemungkinan 92% lebih rendah untuk dimasukkan ke hospital atau kematian.

Evusheld. Perkhidmatan Berita Chris Sweda / Chicago Tribune/Tribune melalui fail Getty Images

Dari kebebasan kepada menghadapi kehidupan yang sunyi

Koktel dwi-antibodi, kata pakar perubatan, sebenarnya telah kurang digunakan di AS dianggarkan 7 juta orang dewasa AS mengalami gangguan imun. Tetapi sejak Evusheld menerimanya kebenaran kecemasan pada bulan Disember sahaja 582,361 dos telah diberikan – kebanyakannya mungkin dos kedua – menurut Pentadbiran untuk Kesediaan Strategik dan Tindak Balas.

Bagi orang seperti Laura, yang membenarkan ibunya bercakap bagi pihaknya kerana dia mengalami kecacatan pertuturan, lapisan perlindungan tambahan Evusheld telah memberikan mereka sekurang-kurangnya sedikit kebebasan.

Pada tahun ini, Laura telah muncul untuk menonton filem atau makan malam sekali-sekala, serta lawatan yang sangat diperlukan ke doktor gigi dan berjumpa doktor penjagaan utamanya. Setelah diturunkan ke kolej dalam talian untuk ijazah seninya, dia juga berharap untuk berpindah ke pengalaman universiti secara peribadi.

“Setiap perkara itu adalah di luar jadual jika kita tidak mempunyai perlindungan daripada apa yang akan berlaku,” kata Razim-FitzSimons.

Laura, katanya, menghadapi kehidupan yang sunyi yang dihabiskan hampir sepenuhnya di rumah.

Buat masa ini, orang yang kurang daya imun sedang memerhatikan ramalan wabak dengan cemas untuk melihat sama ada subvarian yang ditunjukkan oleh penyelidikan mengelak antibodi monoklonal akan menjadi dominan.

Pada hari Rabu, Panel Garis Panduan Rawatan Covid-19 Institut Kesihatan Kebangsaan mengeluarkan a kenyataan bahawa kelaziman subvarian ini “pada masa ini rendah atau sederhana.”

Pakar epidemiologi bimbang bahawa Evusheld khususnya boleh memberikan sedikit perlindungan dalam masa satu atau dua bulan. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit dilaporkan pada hari Jumaat bahawa strain yang nampaknya tahan terhadap Evusheld atau bebtelovimab telah meningkat secara berterusan di AS

Laura Razim-FitzSimons
Laura Razim-FitzSimons mempunyai keadaan autoimun yang jarang berlaku yang meletakkannya pada risiko tinggi kerosakan buah pinggang akibat Covid. Perlindungan yang dia dapat daripada Evusheld telah memberinya kebebasan yang cukup untuk menonton filem sekali-sekala atau makan di luar.Dengan hormat Mimi Razim-FitzSimons

Penggera telah berkembang di atas subvarian lain, yang dipanggil XBB. Kertas pracetak daripada Universiti Peking di China disiarkan bulan lepas dan dikemas kini 4 Okt. mendapati bahawa subvarian XBB mengelak kedua-dua Evusheld dan bebtelovimab.

XBB, Pertubuhan Kesihatan Sedunia dilaporkan Rabu, nampaknya adalah versi virus yang “paling mengelak antibodi” setakat ini dan telah dilaporkan di 26 negara. Kira-kira setengah peratus daripada jujukan AS adalah XBB setakat kira-kira dua minggu lalu, walaupun perkadarannya kira-kira dua kali ganda setiap minggu, menurut kepada GISAID, pangkalan data antarabangsa bagi virus influenza dan Covid. (XBB belum lagi disenaraikan dalam penjejak varian CDC.)

Rawatan lain, vaksin sebagai perlindungan

Panel NIH terus mengesyorkan Evusheld. Ia juga masih mengesyorkan bebtelovimab untuk orang yang tidak dirawat di hospital yang berisiko Covid yang teruk tetapi hanya jika Paxlovid Pfizer pil antivirus atau Gilead Sciences’ remdesivir ubat intravena bukan pilihan. Para saintis NIH seterusnya menegaskan bahawa sepasang antivirus, serta molnupiravir Merck, akan kekal aktif terhadap subvarian tahan antibodi monoklonal.

Setiap satu daripada tiga antivirus ini, bagaimanapun, mempunyai kelemahan utama sebagai jaring keselamatan untuk orang yang mengalami gangguan imun.

Paxlovid boleh berinteraksi secara berbahaya dengan ubat-ubatan lain yang dipercayai oleh ramai orang yang lemah imun, terutamanya penerima pemindahan organ. Ubat oral molnupiravir hanya memberikan perlindungan sederhana terhadap Covid. Remdesivir memerlukan tiga hari berturut-turut infusi intravena sehingga dua jam, prosedur yang sukar dan menyusahkan ramai pesakit.

Bagi Steven Weitzen, 63, yang mempunyai jantung yang dipindahkan, mengambil Paxlovid mungkin memerlukan pemantauan keselamatan oleh pusat pemindahannya di Manhattan. Lawatan sedemikian biasanya memerlukan perjalanan pergi dan balik selama tiga hingga empat jam dari rumahnya di Randolph, New Jersey.

“Ia tidak boleh dilakukan,” kata Weitzen.

Dr. Jonathan Li, pakar virologi di Sekolah Perubatan Harvard, berkata bahawa soalan juga masih kekal tentang sama ada kursus lima hari standard Paxlovid boleh dipercayai cukup lama untuk membersihkan sepenuhnya jangkitan, terutamanya dalam kalangan orang yang terjejas imun.

Kumpulan advokasi pesakit TRAIPAG (bagi mereka yang menjalani pemindahan dan terjejas imun), diketuai oleh Janet Handal, telah menggesa kerajaan persekutuan untuk menambah bilangan pusat penjagaan kesihatan yang menawarkan remdesivir secara pesakit luar dan untuk mendorong syarikat insurans melindungi ubat tersebut tanpa terlebih dahulu. kebenaran.

Vaksin masih dijangka memberikan perlindungan keseluruhan yang sederhana untuk populasi yang terjejas imun. Pada hari Khamis, CDC menerbitkan keputusan daripada kajian mendapati bahawa vaksin Covid yang diberikan semasa gelombang omicron mengurangkan risiko kemasukan ke hospital dalam populasi ini sebanyak 32% kepada 67%, bergantung pada subvarian dominan pada masa itu, bilangan dos vaksin yang diterima (dua hingga empat) dan jumlah masa sejak pukulan terakhir.

CDC mengesyorkan bahawa orang yang mengalami masalah imunokompromi menerima penggalak coronavirus bivalen.

Jika tidak, individu yang lemah imun dan penyedia penjagaan kesihatan mereka melihat kepada saluran rawatan dan pencegahan Covid, yang termasuk antibodi percubaan daripada pelbagai syarikat. Walau bagaimanapun, mereka berkemungkinan berbulan-bulan hingga lebih daripada setahun lagi daripada dibenarkan untuk digunakan.

Dr. Natasha Bagdasarian, ketua eksekutif perubatan Michigan, berkata bahawa penggunaan Evusheld yang sederhana adalah kebimbangan di bahagian ini, begitu juga tentangan Kongres terhadap lebih banyak pembiayaan Covid.

“Jika lebih sedikit orang yang diberi Evusheld,” katanya, “ada kurang insentif untuk syarikat ubat untuk mula membangunkan terapeutik yang lebih baru. Melainkan kerajaan persekutuan memberi insentif kepada pengeluaran ubat-ubatan seterusnya, kita mungkin berada di tempat di mana kita tidak mempunyai apa-apa untuk mengisi jurang bagi ubat-ubatan yang kita hilangkan.”

We want to give thanks to the author of this short article for this incredible web content

Orang yang mengalami gangguan imun takut musim sejuk subvarian omikron baharu


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/