Orange County mengisytiharkan kecemasan kesihatan apabila RSV melonjak; kes juga meningkat di LA

Jangkitan virus yang merebak dengan pantas telah mendorong kemasukan ke hospital kanak-kanak dan lawatan bilik kecemasan harian ke tahap rekod di Orange County, mendorong pegawai mengisytiharkan kecemasan kesihatan.

Daerah itu, seperti California yang lain, menghadapi serangan tiga kali ganda virus: peredaran berterusan koronavirus, peningkatan bermusim selesema dan peningkatan penyebaran virus syncytial pernafasan, atau RSVpenyakit pernafasan yang boleh membahayakan kanak-kanak kecil.

Hospital kanak-kanak dengan cepat boleh menjadi tegang apabila virus meningkat kerana agak sedikit katil tersedia untuk bermula. Orange County, sebagai contoh, hanya mempunyai dua hospital khusus untuk menjaga kanak-kanak, dan kedua-duanya “telah beroperasi pada atau di luar kapasiti mereka untuk menjaga kanak-kanak. [patients] dengan penyakit pernafasan,” kata pegawai kesihatan daerah Dr. Regina Chinsio-Kwong pada Selasa.

Mengeluarkan pengisytiharan kecemasan – yang Chinsio-Kwong lakukan lewat Isnin – menawarkan kerajaan keupayaan untuk meminta hospital yang biasanya tidak merawat kanak-kanak “untuk menjaga mereka jika dan apabila kita memerlukannya,” katanya. Fleksibiliti itu boleh terbukti berguna pada bulan-bulan mendatang, apabila ramai pegawai menjangkakan kedua-dua coronavirus dan influenza menjadi lebih aktif.

“Saya bimbang dengan masa depan,” kata Chinsio-Kwong. Sekiranya kes selesema dan RSV meningkat serentak, “kami menghadapi masalah. Dan biasanya kedua-dua virus itu memberi kesan kepada anak-anak kita yang lebih muda. Dan hanya terdapat begitu banyak katil sehingga hospital kanak-kanak perlu menjaga mereka yang sangat sakit.”

Kesihatan Kanak-kanak Orange County, yang mengendalikan hospital utama di Orange dan kemudahan yang lebih kecil di Mission Viejo, melihat “jumlah yang belum pernah terjadi sebelumnya,” kedua-duanya di unit pesakit dalam dan bilik kecemasan, atas semua sebab, menurut Melanie Patterson, naib presiden pesakit perkhidmatan penjagaan dan ketua pegawai kejururawatan.

Di hospital CHOC di Orange, lebih daripada 400 pesakit kanak-kanak dilihat setiap hari di bilik kecemasan. Kira-kira 15% kanak-kanak yang dilihat di ER dimasukkan.

Pada hari Selasa, terdapat 285 pesakit yang dimasukkan ke hospital CHOC dengan 334 katil dalam Jingga; setahun yang lalu, terdapat 188.

“Jadi itu adalah lonjakan besar bagi kami,” kata Patterson.

Di hospital Mission Viejo yang mempunyai 54 katil CHOC, terdapat 43 pesakit yang dimasukkan pada hari Selasa, meningkat daripada 28 pada hari yang sama setahun lalu.

Hospital California yang lain juga melaporkan bahawa lonjakan RSV awal musim semakin teruk. Dr. Daisy Dodd, pakar penyakit berjangkit pediatrik untuk Kaiser Permanente di Orange County, berkata “kemasukan itu ketara, dan ia lebih cepat” daripada biasa, walaupun sistem penjagaan kesihatan terus dapat memenuhi permintaan.

Setakat ini, pegawai kesihatan awam Daerah Los Angeles berkata mereka tidak melihat sebarang peningkatan besar dalam penghunian katil hospital kanak-kanak.

Namun, hospital individu melaporkan sangat sibuk. Dr James Stein, ketua pegawai perubatan di Hospital Kanak-kanak Los Angeles, berkata dalam satu kenyataan bahawa kemudahan itu boleh memasukkan kanak-kanak dari bilik kecemasannya. Tetapi ER sangat sibuk, dan kapasiti yang tersedia sangat luas, sehingga CHLA tidak boleh sentiasa menerima pemindahan dari hospital lain.

Kanak-kanak semakin diuji positif untuk RSV di hospital LA, dengan kadar positif sebanyak 38%, meningkat daripada 31% minggu sebelumnya. Kedua-dua angka itu melebihi paras tertinggi sepanjang musim sejuk lalu, iaitu 24%, menurut Marisa Glucoft, pengarah eksekutif hospital untuk kualiti dan keselamatan.

Dr Christina Ghaly, pengarah Jabatan Perkhidmatan Kesihatan Daerah LA, berkata banyak hospital tidak mempunyai bilangan katil kanak-kanak yang besar, bermakna walaupun kenaikan kecil boleh memberi kesan besar.

Sebagai contoh, jika sebuah hospital mempunyai 12 katil ICU pediatrik dan enam sudah diduduki, dia berkata, “anda boleh mendapatkan kapasiti sehingga 100% dengan cepat hanya dengan memasukkan enam pesakit. Dan kemudian, bergantung pada jumlah pusing ganti mereka dan berapa lama mereka berada di hospital, anda boleh melihat betapa cepatnya anda menghadapi situasi yang sukar.”

“Syukurlah, sekarang kami tidak mempunyai masalah yang serius, tetapi sedar betapa cepatnya ia boleh berubah,” katanya kepada Lembaga Penyelia daerah pada hari Selasa.

RSV sangat mudah berjangkit, tetapi bagi orang dewasa yang sihat dan kanak-kanak yang lebih tua, ia lebih merupakan gangguan daripada ancaman yang serius. Bagaimanapun, bayi amat terdedah kerana virus menyerang saluran udara yang sangat kecil yang membawa kepada paru-paru mereka, menyebabkan mereka meradang.

Pengeluaran lendir yang banyak boleh menyekat saluran udara. Walaupun orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua boleh batuk, bayi mungkin memerlukan bantuan tambahan untuk bernafas. Mereka yang berisiko tinggi adalah bayi baru lahir dan bayi dalam tahun pertama kehidupan mereka, terutamanya mereka yang berumur di bawah 6 bulan.

Bayi pramatang, bayi yang mempunyai penyakit jantung atau masalah paru-paru kronik, dan kanak-kanak dengan sistem imun yang lemah juga berisiko lebih tinggi, begitu juga dengan orang tua.

Tanda-tanda amaran khusus bahawa bayi memerlukan rawatan perubatan segera termasuk:

  • bernafas lebih cepat daripada biasa, dengan dada mereka ditarik ke dalam dan lubang hidung mereka melebar
  • dehidrasi, termasuk sehingga menangis tetapi tidak mengalirkan air mata
  • tidak menghasilkan lampin basah dalam masa tujuh atau lapan jam
  • enggan memberi makan
  • menjadi biru di sekeliling mulut kerana kekurangan oksigen

Bagi kanak-kanak berumur 3 atau 4 tahun, tanda amaran boleh termasuk berdehit dan bernafas dengan cepat. Kanak-kanak yang sakit teruk mungkin memerlukan oksigen atau sokongan lain di hospital untuk membantu mereka bernafas, termasuk diletakkan pada ventilator.

“Bukan anak-anak kecil sahaja. Kami mempunyai kanak-kanak berusia 5, 6 tahun di hospital sekarang, “kata Dodd.

Setiap tahun, dianggarkan 58,000 kanak-kanak di bawah umur 5 tahun dimasukkan ke hospital dengan RSV secara nasional, yang membawa kepada 100 hingga 500 kematian. Di antara mereka yang berumur 65 tahun ke atas, dianggarkan 177,000 dimasukkan ke hospital setahun, dengan 14,000 kematian.

“Tindakan terbaik kami untuk melindungi diri dan anak-anak kami daripada penyakit pernafasan adalah perkara yang sama yang kami amalkan sepanjang wabak, termasuk penggunaan topeng semasa berada di dalam rumah di sekeliling orang lain dan tinggal di rumah apabila anda sakit,” kata Chinsio-Kwong.

RSV melanda banyak bahagian negara terutamanya dengan teruk, mungkin kerana penularan agak tidak aktif sejak dua tahun lalu dan terdapat ramai kanak-kanak kecil yang mempunyai imuniti yang rendah terhadap virus itu. Dr. Ashish Jha, penyelaras tindak balas COVID-19 White House, menganggarkan minggu lalu bahawa kira-kira 90% kanak-kanak akhirnya dijangkiti RSV sekurang-kurangnya sekali pada masa mereka berumur 2 tahun. Tetapi “kerana pandemik, beberapa jenis corak standard telah terganggu, jadi kami melihat banyak RSV sekaligus,” katanya.

Peratusan spesimen pernafasan yang diuji positif untuk RSV di LA County juga berada pada tahap tertinggi untuk lima tahun yang lalu. Kira-kira 12% daripada spesimen diuji positif untuk RSV, meningkat daripada sekitar 6% kepada 7% pada Oktober lalu dan kurang daripada 1% pada tiga Oktober sebelumnya.

Di kalangan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, 7% daripada lawatan ER adalah berkaitan dengan RSV atau bronchiolitis akut, pembengkakan saluran pernafasan yang biasanya disebabkan oleh RSV. Itu lebih tinggi daripada mana-mana masa dalam tempoh tiga tahun lepas.

“Seperti selesema, kita tidak dapat meramalkan sama ada ini adalah puncak awal atau permulaan musim yang teruk. Tetapi kami tahu bahawa aktiviti RSV adalah luar biasa tinggi untuk tahun ini dan memerlukan berhati-hati,” kata Ferrer.

“Tiga kali ganda daripada ketiga-tiga virus yang beredar pada masa yang sama boleh menyebabkan tekanan pada sistem perubatan yang sudah terlalu terbeban,” tulis pegawai kesihatan San Diego County. dalam satu kenyataan lewat minggu lepas.

“Memandangkan kita melihat peningkatan mendadak kes selesema dan RSV, saya menggesa San Diegans untuk melakukan bahagian mereka untuk mencegah penularan penyakit,” kata Pegawai Kesihatan Awam daerah Dr. Wilma Wooten. “Walaupun tiada vaksin untuk RSV, vaksinasi yang mencukupi tersedia untuk selesema dan COVID-19.”

Dalam kedua-dua kes, Wooten menyatakan bahawa vaksin “mengambil masa dua minggu untuk menjadi berkesan sepenuhnya, jadi orang ramai harus mendapatkan kedua-dua suntikan secepat mungkin.”

We would love to give thanks to the writer of this article for this amazing content

Orange County mengisytiharkan kecemasan kesihatan apabila RSV melonjak; kes juga meningkat di LA


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/