Otak anda sebenarnya bercakap dengan sel lemak anda – dan itu boleh menjadi rahsia penurunan berat badan yang berkekalan

Rahsia kepada pengurangan berat boleh ada dalam otak.

Penyelidik telah menemui neuron deria yang baru dikenal pasti yang membawa mesej dari tisu lemak ke otak, menurut Harian Sains.

“Penemuan neuron ini mencadangkan buat kali pertama bahawa otak anda secara aktif meninjau lemak anda, dan bukannya secara pasif menerima mesej mengenainya,” kata Li Ye, Ph.D., Pengerusi Abide-Vividion dalam Kimia dan Biologi Kimia dan profesor neurosains bersekutu di Scripps Research, yang merupakan pengarang kanan bersama kajian baharu.

“Implikasi penemuan ini adalah mendalam.”

Kajian itu, yang diterbitkan dalam alam semula jaditelah mendapati bahawa mesej kepada tisu lemak boleh diperkemas oleh otak, mendapati ia boleh secara langsung menghantar mesej kepada tisu lemak dan mempengaruhi proses metabolik badan dan bukannya bertindak balas kepada isyarat hormon dalam darah.

Penyelidikan itu menemui laluan baru antara otak dan sel lemak.
Imej Getty

Diketuai oleh pasukan dari Institut Penyelidikan Scripps, pengarang bersama kanan Ye dan Ardem Patapoutian membangunkan dua kaedah baharu untuk melihat hubungan antara neuron deria dan tisu lemak.

Pertama, mereka menggunakan pendekatan pengimejan yang dipanggil HYBRiD yang menjadikan tisu tetikus telus dan membolehkan mereka menjejaki laluan neuron melalui lemak, atau tisu adiposa.

Untuk melihat cara neuron dalam tisu adiposa berfungsi, penyelidik menggunakan teknik baharu kedua, yang mereka namakan ROOT, untuk “vektor retrograde yang dioptimumkan untuk pengesanan organ.” Ini membolehkan mereka secara selektif memusnahkan bahagian kecil neuron deria dalam tisu adipos untuk memerhatikan apa yang berlaku.

Melalui ini, penyelidik mendapati bahawa hampir separuh daripada neuron ini tidak bersambung ke sistem saraf simpatetik – rangkaian saraf yang membantu badan anda menggerakkan tindak balas “lawan atau lari” – tetapi sebaliknya, Science Daily melaporkan, ke bahagian punggung. ganglia akar β€” “kawasan otak di mana semua neuron deria berasal,” yang bertanggungjawab untuk menembak dan menghantar isyarat ke seluruh sistem saraf tentang maklumat yang mereka terima.

Penyelidik menggunakan dua kaedah baru untuk mengesan laluan neuron dari otak ke tisu lemak.
Penyelidik menggunakan dua kaedah baru untuk mengesan laluan neuron dari otak ke tisu lemak.
Imej Getty

Apabila komunikasi neuron deria disenyapkan, sistem saraf simpatetik mula menukar sel lemak putih menjadi lemak perang, yang kemudiannya boleh membakar kalori melalui proses yang dipanggil termogenesis dan mempercepatkan proses pembakaran lemak badan.

Sebelum kajian, penyelidik percaya saraf dalam lemak kebanyakannya dimiliki oleh sistem saraf simpatik dan menghidupkan laluan pembakaran lemak apabila badan tertekan atau semasa bersenam.

Kini, mereka membuat spekulasi dua isyarat saraf yang bertentangan mungkin bekerjasama dengan sistem saraf simpatik untuk menghidupkan proses pembakaran lemak manakala laluan neuron deria mematikan proses tersebut.

“Ini memberitahu kita bahawa bukan hanya satu arahan yang sesuai untuk semua bahawa otak menghantar tisu adiposa,” jelas Ye. β€œIa lebih bernuansa daripada itu; kedua-dua jenis neuron ini bertindak seperti pedal gas dan brek untuk membakar lemak.”

Dalam mamalia, tisu adiposa menyimpan tenaga dalam bentuk sel lemak dan melepaskan simpanan tersebut apabila badan memerlukan tenaga, juga mengawal hormon dan molekul isyarat yang berkaitan dengan kelaparan dan metabolisme. Penyimpanan tenaga dan isyarat sering bercampur dalam penyakit seperti diabetes, penyakit hati berlemak, aterosklerosis dan obesiti.

“Pasukan itu belum mengetahui dengan tepat apa mesej yang disampaikan oleh neuron deria kepada otak daripada tisu adiposa, cuma sambungan dan komunikasi adalah kunci untuk memastikan lemak sihat,” jelas Science Daily.

We would love to say thanks to the writer of this article for this remarkable material

Otak anda sebenarnya bercakap dengan sel lemak anda – dan itu boleh menjadi rahsia penurunan berat badan yang berkekalan


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/