Pada yang pertama, panel kesihatan memerlukan pemeriksaan rutin kebimbangan pada orang dewasa

Selaras dengan krisis kesihatan mental yang menekan negara, sekumpulan pakar perubatan yang berpengaruh buat kali pertama mengesyorkan agar orang dewasa di bawah umur 65 tahun menjalani pemeriksaan untuk kecemasan.

Draf cadangan, daripada Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan ASdireka untuk membantu doktor penjagaan primer mengenal pasti tanda-tanda awal kebimbangan semasa penjagaan rutin, menggunakan soal selidik dan alat pemeriksaan lain.

Gangguan kebimbangan selalunya tidak dikenali dan kurang dikesan dalam penjagaan primer: Satu kajian yang dipetik oleh pasukan petugas mendapati masa median untuk memulakan rawatan untuk kebimbangan adalah mengejutkan. 23 tahun.

Walaupun perbincangan awal pasukan petugas mengenai saringan kebimbangan mendahului pandemik coronavirus, panduan baharu itu datang pada masa kritikal, kata ahli pasukan petugas Lori Pbert, ahli psikologi klinikal dan profesor di Sekolah Perubatan Universiti Massachusetts Chan di Worcester, Mass.

“Covid telah memberi kesan yang besar terhadap kesihatan mental rakyat Amerika,” kata Pbert. “Ini adalah topik yang diutamakan untuk kepentingan kesihatan awamnya, tetapi jelas terdapat peningkatan tumpuan terhadap kesihatan mental di negara ini sejak beberapa tahun lalu.”

Pada bulan April, pasukan petugas membuat cadangan yang sama untuk memulakan kebimbangan saringan pada kanak-kanak dan remajaberumur 8 hingga 18. Cadangan yang diumumkan Selasa memberi tumpuan kepada orang dewasa muda dan pertengahan umur, termasuk mereka yang hamil atau selepas bersalin, memetik penyelidikan yang menunjukkan bahawa pemeriksaan dan rawatan boleh meningkatkan gejala kebimbangan pada mereka yang berumur lebih muda daripada 65 tahun.

Tetapi panduan itu, agak mengejutkan, berhenti daripada mengesyorkan pemeriksaan kebimbangan untuk orang 65 dan lebih tua.

Satu sebab: banyak gejala penuaan yang biasa, seperti masalah tidur, sakit dan keletihan, juga boleh menjadi gejala kebimbangan. Pasukan petugas itu berkata tidak ada bukti yang mencukupi untuk menentukan ketepatan alat pemeriksaan pada orang dewasa yang lebih tua, yang mungkin tidak cukup sensitif untuk membezakan antara gejala kebimbangan dan keadaan penuaan.

Pasukan petugas menasihatkan doktor untuk menggunakan pertimbangan mereka dalam membincangkan kebimbangan dengan pesakit yang lebih tua. Pasukan petugas juga mengulangi cadangan awal bahawa orang dewasa dari semua peringkat umur menjalani pemeriksaan rutin untuk kemurungan.

Pasukan petugas, panel pakar bebas yang dilantik oleh Agensi Penyelidikan dan Kualiti Penjagaan Kesihatan, mempunyai pengaruh yang besar, dan walaupun nasihatnya tidak wajib, cadangan panel sering mengubah cara doktor mengamalkan perubatan di Amerika Syarikat.

Sesetengah doktor mempersoalkan bagaimana cadangan itu akan dimainkan di dunia nyata, di mana penyedia kesihatan mental mengatakan mereka sudah tidak dapat memenuhi permintaan pesakit, dan pesakit mengadu menunggu berbulan-bulan untuk temu janji dengan ahli terapi.

“Pemeriksaan adalah hebat, tetapi dengan kekurangan tenaga kerja yang teruk, ia membingungkan melainkan terdapat rancangan untuk meningkatkan pembiayaan doktor,” kata Eugene Beresin, pakar psikiatri di Massachusetts General Hospital dan pengarah eksekutif Pusat Tanah Liat untuk Minda Sihat Muda.

Kelaziman global kebimbangan dan kemurungan meningkat sebanyak 25 peratus pada tahun pertama wabak itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia dilaporkan awal tahun ini. Menjelang akhir tahun 2021, WHO berkata, “keadaan itu agak bertambah baik tetapi hari ini terlalu ramai orang masih tidak dapat mendapatkan penjagaan dan sokongan yang mereka perlukan untuk kedua-dua keadaan kesihatan mental yang sedia ada dan yang baru dibangunkan.”

Kebimbangan, dengan ketakutan yang ketara dan tanda fizikal yang menyayat hati, berdebar-debar jantung, berpeluh tapak tangan, boleh nyata dalam beberapa diagnosis yang berbeza, termasuk gangguan kebimbangan umum, gangguan kebimbangan sosial, gangguan panik dan lain-lain.

Bersama-sama, ini membentuk penyakit mental yang paling biasa di Amerika Syarikat, menimpa 40 juta orang dewasa setiap tahun, menurut Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika. Rawatan boleh termasuk psikoterapi, terutamanya terapi tingkah laku kognitif; ubat antidepresan atau anti-kecemasan; serta pelbagai terapi relaksasi, kesedaran dan desensitisasi, kata pakar perubatan.

Panel itu juga mempertimbangkan faedah menyaring pesakit untuk risiko bunuh diri tetapi membuat kesimpulan bahawa walaupun bunuh diri adalah punca utama kematian di kalangan orang dewasa, “tidak ada bukti yang mencukupi sama ada pemeriksaan orang tanpa tanda atau gejala akhirnya akan membantu mencegah bunuh diri.”

Namun, panel menggesa penyedia untuk menggunakan pertimbangan klinikal mereka sendiri untuk menentukan sama ada pesakit individu perlu disaring untuk risiko bunuh diri.

Bagi pakar perubatan penjagaan primer, sudah dalam kesusahan a “krisis” keletihan, tekanan yang didorong oleh pandemik dan cabaran kesihatan mental mereka sendiri, menambah satu lagi ujian saringan pada senarai panjang tugas klinikal mungkin terasa membebankan.

“Jika penyedia penjagaan primer diminta untuk menyaring satu perkara lagi, kami akan berhenti tanpa lebih banyak sumber,” kata seorang pengamal jururawat di California Utara, yang meminta untuk tidak dinamakan kerana dia tidak mendapat kebenaran daripada kliniknya untuk bercakap. tentang isu tersebut.

Mengulas keperluan semasa, seperti mengesahkan pemeriksaan terkini untuk kanser serviks, kolon dan payudara, serta ketidakamanan makanan, keganasan rumah tangga, penggunaan alkohol dan tembakau, beliau berkata segala-galanya mesti dikemas dalam temu janji selama 15 minit, sementara juga merawat pesakit dengan keadaan yang kompleks dan kronik.

“Rasanya salah jika orang positif mengalami kemurungan atau kebimbangan, dan kami tidak mempunyai sokongan kesihatan mental untuk membantu mereka,” kata pengamal itu.

Tetapi Mahmooda Qureshi, seorang doktor perubatan dalaman di Massachusetts General Hospital, berkata bahawa sokongan tambahan untuk pesakit yang mengalami kemurungan atau kebimbangan akan membantu.

“Selepas 2020, pesakit jarang yang tidak cemas,” kata Qureshi, yang menyatakan bahawa dia kini secara rutin bertanya kepada pesakit, “Bagaimana tekanan anda?” “Kami mendapati bahawa apabila ia berkaitan dengan kesihatan mental, jika kita tidak bertanya, selalunya kita tidak tahu.”

Pasukan petugas itu mengakui cabaran untuk menyampaikan penjagaan kesihatan mental kepada semua yang memerlukan, sambil menambah bahawa kurang daripada “separuh daripada individu yang mengalami penyakit mental akan menerima penjagaan kesihatan mental.”

Panel itu juga memetik “dasar perkauman dan struktur” yang memberi kesan tidak seimbang kepada orang kulit berwarna. Panel itu menyatakan bahawa pesakit kulit hitam berkemungkinan kurang menerima perkhidmatan kesihatan mental berbanding kumpulan lain, dan salah diagnosis keadaan kesihatan mental berlaku lebih kerap dalam kulit hitam dan Hispanik. pesakit.

Pbert berkata panduan terkini hanyalah satu langkah dalam menangani keperluan kesihatan mental pesakit yang mendesak. “Harapan kami ialah set cadangan ini dapat memberi kesedaran tentang keperluan untuk mewujudkan akses yang lebih besar kepada penjagaan kesihatan mental di seluruh negara,” katanya, serta menyerlahkan “jurang dalam bukti supaya pembiaya boleh menyokong penyelidikan yang sangat diperlukan dalam bidang ini. .”

Cadangan yang dicadangkan terbuka untuk ulasan awam hingga 17 Oktober, selepas itu pasukan petugas akan mempertimbangkan mereka untuk kelulusan akhir.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Pada yang pertama, panel kesihatan memerlukan pemeriksaan rutin kebimbangan pada orang dewasa


Visit our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/