Pakar kanak-kanak Houston melihat lonjakan kedua luar biasa dalam kes RSV kerana hospital hampir kapasiti

HOUSTON, Texas (KTRK) — Pakar kanak-kanak Houston memerhatikan kemasukan ke hospital, selepas melihat kemuncak luar biasa dalam kes virus pernafasan pernafasan dalam kalangan kanak-kanak tahun ini dan ruang katil menghampiri kapasiti. Pakar berkata lonjakan biasanya berlaku pada musim sejuk, tetapi tahun ini, mereka sudah melihatnya pada musim panas dan kini musim luruh.

RSV ialah virus berjangkit yang menyebabkan jangkitan dan simptom pernafasan yang hampir sama dengan selesema dan COVID-19, seperti hidung berair, batuk, bersin, demam dan semput. Mengikut CDCia adalah penyebab paling biasa bronchiolitis, keradangan saluran udara kecil dalam paru-paru dan radang paru-paru, jangkitan paru-paru pada kanak-kanak yang berumur kurang daripada setahun.

DeAndré Hutchison hampir menyangka dia akan kehilangan anak lelakinya yang berusia 7 bulan, DJ, pada bulan Jun. Sarjan polis Houston berkata, bayinya dimasukkan ke unit rawatan rapi kanak-kanak (ICU) di Hospital Kanak-kanak Texas berikutan corak pernafasan yang tidak menentu. DJ akhirnya didiagnosis dengan RSV dan memakai ventilator. Selepas kira-kira seminggu diintubasi, Hutchison berkata anaknya akhirnya mula pulih dan kini kembali normal.

“Saya telah melalui kejar-mengejar laju, pergaduhan dengan individu yang bermusuhan, menemui senjata api ke atas suspek yang bertujuan untuk mencederakan kami. Tetapi itu tiada apa-apanya berbanding apa yang saya alami dengan anak saya di hospital. Ia adalah salah satu masa yang paling menakutkan. seluruh hidup saya dan sangat traumatik untuk keluarga saya. Apa yang boleh kami lakukan ialah berdoa,” katanya. “Selepas COVID, semua orang tahu maksud ventilator. Seperti, itu sudah hampir ke penghujungnya. Kami amat berbangga dan sangat bersyukur kerana Tuhan memilih untuk melepaskannya daripada pengalaman RSV.”

Kes DJ adalah sebahagian daripada lonjakan RSV yang luar biasa yang dilihat oleh doktor pada musim panas lalu. Dr. Melanie Kitagawa, yang merupakan pengarah perubatan ICU pediatrik di Hospital Kanak-kanak Texas, berkata mereka kini melihat lonjakan kedua pada musim gugur — sesuatu yang sangat luar biasa untuk virus yang biasanya hanya memuncak sekali setahun pada musim sejuk. Pada masa ini, mereka mempunyai 40 kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan RSV dengan lebih daripada 10 di ICU.

“Ketidakpastian corak virus yang sangat luar biasa adalah perkara yang benar-benar menyedarkan kami untuk sedar dan bersedia untuk bercakap tentang kesan virus terhadap anak-anak kami,” kata Dr. Kitagawa.

Dr. Michael Chang, yang merupakan pakar dalam penyakit berjangkit pediatrik dengan Sekolah Perubatan UTHealth Houston McGovern dan Hospital Hermann Memorial Kanak-kanak, berkata kes RSV hampir tidak wujud dalam tempoh dua tahun pertama pandemik COVID-19. Tetapi pada Julai 2021, mereka melihat kes RSV melonjak semula, menjadikan lonjakan musim panas ini tidak mengejutkan seperti yang lepas.

Terdapat beberapa teori tentang apa yang menyebabkan lonjakan. Kini setelah vaksin COVID-19 tersedia, pakar perubatan berkata mereka semakin kurang melihat orang yang mengamalkan tingkah laku pencegahan seperti memakai topeng, penjarakan sosial, mencuci tangan dan tinggal di rumah apabila mereka sakit.

“Orang ramai sering lupa bahawa strategi pencegahan jangkitan itu juga membantu mencegah selesema dan RSV. Terdapat sebilangan besar kohort kanak-kanak dan bayi yang tidak terdedah kepada RSV. Begitu juga, terdapat kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa yang telah tidak didedahkan untuk tahun itu, jadi imuniti mereka telah berkurangan. Sekarang, kami bertindak dengan cara yang sebenarnya membantu virus merebak,” kata Dr. Chang.

Jabatan Kesihatan Houston tidak menjejaki data khusus RSV. Tetapi dalam e-mel, seorang wakil memberitahu ABC13 bahawa penyakit seperti selesema terus meningkat di kawasan Houston dan Harris County. Untuk minggu sebelum 15 Okt., 2.17% daripada lawatan ER terdiri daripada penyakit seperti selesema, meningkat daripada 1.1% pada pertengahan September. Empat musim selesema sebelumnya pada tempoh masa ini mempunyai peratusan di bawah 1%. Kanak-kanak mengalami peningkatan penyakit yang lebih curam daripada orang dewasa pada musim selesema ini pada 2% berbanding kira-kira .6% untuk orang dewasa.

Menurut data persekutuan, Texas adalah salah satu negeri yang telah melaporkan 85-90% penghunian hospital. Dr. Chang berkata mereka telah melihat ruang katil mereka sendiri di Hospital Hermann Memorial Kanak-Kanak terumbang-ambing di sekitar kapasiti beberapa kali dalam beberapa minggu lalu, dengan kira-kira satu daripada lima berakhir di ICU. Baru-baru ini, mereka telah melihat kes dataran tinggi, tetapi masih tidak mencapai garis dasar (sifar kes).

“Kami bertuah kerana tinggal di kawasan Greater Houston, di mana kami mempunyai dua hospital kanak-kanak di sini di rantau ini yang benar-benar disediakan dengan baik. Walaupun kami sentiasa mengawasi kapasiti katil kami, kami juga dilengkapi dengan baik setakat ini. untuk menangani sebarang lonjakan berterusan,” katanya.

Dr. Kitagawa berkata TCH juga bersedia untuk menangani lonjakan dalam kes RSV, kerana ia adalah sesuatu yang mereka alami setiap tahun dan mereka telah belajar banyak dengan pengurusan lonjakan melalui COVID. Pada masa ini, beliau berkata sukar bagi pakar perubatan untuk meramalkan maksud lonjakan ini untuk jangka masa panjang, kerana mereka masih mengkaji nombor dan tidak akan dapat mengetahui coraknya untuk beberapa lama.

Pada masa ini, tiada rawatan atau ubat khusus untuk RSV, walaupun penyelidik sedang berusaha untuk membangunkan vaksin dan antivirus. Pakar berkata kebanyakan jangkitan RSV akan hilang sendiri dalam masa satu atau dua minggu untuk orang dewasa dan bayi yang sihat. Tetapi bayi yang lebih muda dari enam bulan dan orang dewasa berumur lebih 65 tahun dengan keadaan kesihatan yang mendasari mungkin perlu dimasukkan ke hospital jika mereka mengalami masalah bernafas atau mengalami dehidrasi, menurut CDC.

Dr. Chang berkata beliau berharap mereka tidak akan melihat lonjakan yang ketara pada musim sejuk, kerana kebanyakan keluarga telah pun menghidap sejenis virus pernafasan tahun ini. Kebimbangan terbesar beliau ialah orang awam memandang rendah potensi kesan RSV. Cara terbaik untuk keluarga memastikan anak-anak mereka selamat adalah dengan mengikuti langkah-langkah pencegahan yang sering diamalkan semasa pandemik COVID-19: Tutup batuk dan bersin anda dengan tisu atau lengan atas baju anda, basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air sekurang-kurangnya 20 saat, elakkan sentuhan rapat dengan orang lain, dan bersihkan permukaan yang kerap disentuh.

Untuk maklumat lanjut tentang cerita ini, ikuti Rosie Nguyen di Facebook, Twitter dan Instagram.

Hak Cipta © 2022 KTRK-TV. Hak cipta terpelihara.We would like to thank the writer of this article for this outstanding web content

Pakar kanak-kanak Houston melihat lonjakan kedua luar biasa dalam kes RSV kerana hospital hampir kapasiti


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/