Pakar kardiologi berkongsi 5 makanan yang dia elakkan untuk ‘jantung yang sihat’—dan sebaliknya apa yang dia makan

Sebagai pakar kardiologi yang telah merawat beribu-ribu pesakit, saya sering ditanya tentang makanan yang perlu dimakan untuk jantung yang sihat.

Sudah tentu, anda tidak perlu menjadi pakar pemakanan untuk mengetahui bahawa anda tidak akan mendapat manfaat daripada diet konsisten burger keju, donat dan kentang goreng. Tetapi terdapat beberapa pilihan popular yang sebenarnya tidak begitu baik untuk hati anda.

Berikut ialah lima makanan yang saya selalu cuba elakkan daripada makan secara berlebihan — dan apa yang saya pilih sebaliknya:

1. Roti

Ramai orang terkejut mengetahuinya roti dan makanan yang dibakar adalah antara penyumbang terbesar natrium dalam diet kita. Penggunaan natrium yang tinggi boleh meningkatkan tekanan darah, iaitu a faktor risiko utama penyakit jantung dan strok.

Bagel kosong, sebagai contoh, boleh mengandungi 500 miligram natrium, iaitu kira-kira satu pertiga daripada apa yang Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan setiap hari untuk kebanyakan orang dewasa.

Tepung yang ditapis dalam roti juga boleh membuat gula darah kita meningkat. Dan ingat, hanya kerana ia berwarna coklat, itu tidak menjadikannya lebih baik.

Untuk kandungan serat, saya cuba mencari bijirin dan biji yang kelihatan di seluruh setiap kepingan, dan saya menyasarkan sekurang-kurangnya tiga gram serat setiap 100 kalori.

2. Marjerin

Terlalu banyak mentega tidak sihat untuk jantung anda, tetapi alternatif seperti marjerin tidak selalunya lebih baik.

Dulu terdapat lebih banyak lemak trans – yang meningkatkan kolesterol “buruk”. dan merendahkan kolesterol “baik” — dalam marjerin sebelum FDA melaksanakan a mengharamkan minyak terhidrogenasi separa pada tahun 2015. Tetapi hanya kerana asid trans-lemak telah hilang, itu tidak menjadikan marjerin secara automatik baik untuk kita.

Banyak di pasaran dibuat dengan minyak sawit, yang mengandungi jumlah lemak tepu yang tinggi yang boleh meningkatkan kolesterol anda.

Marjerin yang diperbuat daripada minyak zaitun atau minyak rami adalah pilihan yang lebih baik. Minyak zaitun hanya mengandungi sedikit lemak tepu dan tiada lemak trans. Satu lagi pengganti hebat untuk mentega yang saya suka ialah alpukat tumbuk.

3. Susu skim

4. Diet Soda

Ia mungkin tidak mengandungi sebarang gula, tetapi soda diet masih boleh merosakkan biokimia anda. Kajian terkini telah mendedahkan bahawa pemanis tiruan yang terdapat dalam soda diet boleh menjejaskan pengeluaran protein penting dalam usus kita yang melindungi daripada obesiti dan diabetes.

Untuk pilihan minuman yang menyegarkan, saya suka pergi dengan teh, yang penuh dengan sebatian yang menyihatkan jantung yang membantu melawan keradangan dan kerosakan sel. Teh hitam dan hijau telah dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah serangan jantung dan strok.

Pilihan hebat lain ialah segelas air berkilauan dengan beberapa buah segar dan daun pudina yang dibuang.

5. Bar Granola

Walaupun ia mungkin kelihatan sihat, kebanyakan bar granola mengandungi lebih daripada sekadar oat, kacang dan buah-buahan yang biasanya diserlahkan di bahagian hadapan bungkusan.

Ramai juga yang datang sarat gula tambahanpemanis tiruan dan bahan tidak produktif lain, seperti minyak sawit.

Saya lebih suka kacang mentah sebagai snek yang mengenyangkan sendiri. Apabila saya makan oat, saya biasanya pergi untuk sarapan oatmeal, menggunakan buah-buahan kering atau segar sebagai pemanis.

Dr Elizabeth Klodas adalah pakar kardiologi dan pengasas Langkah Satu Makanan. Dilatih di Mayo Clinic dan Johns Hopkins, Dr. Klodas telah menerbitkan berpuluh-puluh artikel saintifik sepanjang kerjayanya, mengarang buku untuk pesakit, “Slay the Giant: Kuasa Pencegahan dalam Menewaskan Penyakit Jantung,″ dan berkhidmat sebagai pengasas ketua pengarang Cardiosmart.org.

jangan ketinggalan:

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this awesome material

Pakar kardiologi berkongsi 5 makanan yang dia elakkan untuk ‘jantung yang sihat’—dan sebaliknya apa yang dia makan


You can view our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/