Pakar memberi amaran bahawa monkeypox bermutasi pada 12 kali kadar yang dijangkakan

Monkeypox bermutasi pada 12 kali kadar jangkaan yang berpotensi menjadikannya lebih menular daripada versi virus sebelumnya, pakar memberi amaran

  • Strain semasa virus cacar monyet yang beredar di seluruh dunia bermutasi pada kadar lebih pantas daripada yang dijangkakan
  • Pakar percaya ia telah berada dalam edaran sejak 2018, dan telah bermutasi 12 kali ganda daripada yang sepatutnya sejak itu
  • Wabak semasa termasuk lebih 3,500 kes di hampir 50 negara, termasuk lebih 200 kes di AS
  • Penyelidik percaya bahawa sebab versi virus ini berjaya merebak dengan cepat adalah kerana banyak mutasinya

Strain virus monkeypox yang telah muncul di seluruh dunia dalam beberapa minggu kebelakangan ini mungkin berkembang pada kadar yang luar biasa pantas – menjadikannya lebih menular daripada versi virus sebelumnya.

Penyelidik di Institut Kesihatan Nasional (NIH) mendapati virus itu telah mereplikasi sehingga 12 kali ganda daripada jangkaan jangkaan sejak 2018.

Ini bermakna virus itu, yang secara amnya dipercayai merebak melalui sentuhan fizikal, permukaan yang tercemar atau sentuhan badan yang sangat rapat boleh merebak dengan cara yang tidak tipikal kepada virus tropika dengan corak biasa.

Ia akan menjelaskan kemas kini monkeypox global baru-baru ini, di mana 201 kes telah dikesan di 25 negeri AS dan Washington DC, dengan lebih 3,500 kes dikesan di seluruh dunia di negara yang virus itu tidak endemik.

Penyelidik mendapati bahawa strain semasa virus monkeypox yang telah menyebabkan wabak virus tropika di seluruh dunia bermutasi pada kelajuan 12 kali ganda daripada yang dijangkakan. Ini berpotensi menjadikannya lebih mudah ditularkan

Penyelidik mendapati bahawa strain semasa virus monkeypox yang telah menyebabkan wabak virus tropika di seluruh dunia bermutasi pada kelajuan 12 kali ganda daripada yang dijangkakan. Ini berpotensi menjadikannya lebih mudah ditularkan

Penyelidik, yang penemuannya masih menunggu penerbitan rasmi, mengumpul dan mengkaji 15 sampel virus monkeypox untuk kajian itu.

Pasukan NIH menstrukturkan semula maklumat genetik virus untuk mencari bilangan perubahan yang telah dialami oleh virus itu sejak strain ini memulakan peredarannya.

Walaupun virus itu dikesan baru-baru ini dalam populasi manusia, pakar percaya jenis cacar monyet Afrika Barat ini mula-mula memulakan pergerakannya ke seluruh dunia pada 2018.

Bagaimana virus bermutasi dan beredar adalah sains yang diketahui umum. Virus DNA seperti monkeypox biasanya tidak bermutasi dengan cepat – seperti yang dilakukan oleh COVID-19.

Sifat virus membolehkannya membetulkan ralat yang muncul apabila ia mereplikasi, meninggalkan ruang yang lebih rendah untuk mutasi terbentuk – dan pada dasarnya mengehadkan bilangan varian.

Apabila penyelidik menyiasat jenis virus ini, mereka mendapati bahawa ia telah bermutasi antara enam hingga 12 kali ganda kadar yang dipercayai untuk virus itu.

Mengapa sebenarnya ini tidak dapat ditentukan, walaupun pakar percaya bahawa ini boleh memainkan peranan dalam bagaimana virus itu berjaya menyerang dunia tahun ini.

Kes cacar monyet telah muncul di hampir 50 negara di mana ia tidak endemik dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Walaupun kadangkala negara bukan endemik akan menemui kes – dua dikesan di AS pada tahun 2021 – jangkitan biasanya mudah ditemui dan wabak boleh dikawal oleh pegawai kesihatan sebaik sahaja ia mendapat angin peredaran.

Walau bagaimanapun, wabak ini berbeza dengan kes-kes yang cepat dikesan beramai-ramai di seluruh dunia. Ini boleh menandakan versi virus yang lebih berjangkit sedang berlaku.

201 kes di AS tahun ini dipercayai kurang teruk kerana beberapa pakar telah memberi amaran bahawa negara itu tidak mempunyai keupayaan ujian dan pengesanan yang diperlukan untuk kekal di atas setiap kes baharu.

Versi monyetpox yang merebak di seluruh dunia adalah daripada varieti Afrika Barat, tetapi ia bermutasi pada kadar yang tidak dijangka daripada virus DNA (foto fail)

Versi cacar monyet yang merebak di seluruh dunia adalah daripada varieti Afrika Barat, tetapi ia bermutasi pada kadar yang tidak dijangka daripada virus DNA (foto fail)

Malah ada yang takut virus itu akan menjadi endemik di AS, UK dan negara lain di seluruh dunia.

Kebanyakan jangkitan yang telah dikesan sebagai sebahagian daripada wabak semasa adalah dalam kalangan lelaki gay dan biseksual, baik di AS dan di seluruh Eropah.

California, negeri paling ramai penduduk di Amerika, telah merekodkan 51 jangkitan setakat ini – yang paling banyak daripada mana-mana negeri. New York dan Illinois juga telah mencatatkan 35 dan 26 masing-masing.

Dengan cara virus itu merebak melalui rangkaian seksual, sesetengah pihak bimbang perayaan Pride di seluruh Amerika hujung minggu lalu boleh membawa kepada lonjakan kes.

Sebagai persediaan, pegawai kesihatan New York City mula melancarkan vaksin cacar monyet kepada penduduk bandar itu minggu lalu.

Bekalan tangkapan cepat menipis, bagaimanapun, dengan janji temu terputus pada hari Jumaat kerana permintaan tinggi.

Dengan jelingan mengambil masa kira-kira empat hari untuk diaktifkan sepenuhnya juga, terdapat persoalan sama ada tembakan keluar terlalu lewat untuk menjadi masalah menjelang perarakan Pride di bandar itu yang menganjurkan kira-kira dua juta orang.

Iklan

We would like to give thanks to the writer of this article for this awesome material

Pakar memberi amaran bahawa monkeypox bermutasi pada 12 kali kadar yang dijangkakan


Find here our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/