Pakar memberi amaran kepada pemilik emu yang terkenal di TikTok supaya tidak mencium dan memeluk burung itu selepas dia berkata dia menghidap selesema burung, memanggilnya ‘sangat berbahaya’

Pemilik Emmanuel berkata dia dijangkiti selesema burung selepas burung liar melawat ladang itu.Twitter/@hiitaylorblake

  • Emu terkenal TikTok Emmanuel baru-baru ini dijangkiti selesema burung, dedah pemiliknya.

  • Sejak itu dia menyiarkan foto dirinya sedang mencium dan memeluk Emmanuel, yang membimbangkan pakar.

  • Mereka telah membawa ke Twitter untuk memberi amaran kepadanya terhadap hubungan sedemikian, mengatakan virus itu berbahaya kepada manusia.

Pakar menggunakan Twitter untuk menyatakan kebimbangan bahawa penjaga emu terkenal TikTok telah menyiarkan foto dan video mencium dan memeluk haiwan itu sedangkan dia menghidap avian influenzayang menular kepada manusia dan boleh membawa maut.

Emmanuel si emu, yang masih hidup Ladang Knuckle Bump di Florida Selatan, mendapat kemasyhuran di TikTok awal tahun ini selepas pelbagai video menunjukkan dia berjalan ke dalam bingkai dan mengganggu penjaganya Taylor Blake semasa dia merakam video dengan haiwan lain.

banyak menerima berjuta-juta pandangan dan tindak balas tegas Blake terhadap burung itu — “Emmanuel, jangan buat!” — menjadi slogan viral kalangan peminat.

Pada 16 Oktober, Blake mendedahkan di Twitter bahawa “tragedi besar” telah menimpa ladang selepas burung liar menjangkiti burung peliharaan mereka dengan selesema burung.

Dia menulis, “Ladang kami banyak terjejas oleh angsa liar yang membawa masuk AI, dan kami kehilangan 99% burung di ladang kami.”

Emmanuel adalah salah satu burung yang mempunyai dijangkiti selesema burung tetapi terselamat dan kini stabilBlake berkata pada Twitter. Dia sejak itu berkongsi maklumat terkini tentang keadaannyaserta foto dan video Emmanuel, beberapa daripadanya menunjukkan kepadanya menyentuh hati, berpelukandan menciumnya.

Sebagai tindak balas, doktor dan pakar telah menyatakan kebimbangan terhadap jangkitan manusia selesema burung.

“Bersemuka dengan selesema burung adalah idea yang tidak baik – beginilah cara penularan zoonosis berlaku, itulah sebabnya seluruh ladang memusnahkan burung yang sakit. Kita hidup dengan ancaman pandemik selesema,” Dr. Boghuma Kabisen Titanji, seorang ahli global penyelidik kesihatan dan penyakit berjangkit di Emory University di Atlanta, Georgia, tweet sebagai tindak balas kepada benang Blake.

Dr. Angela Rasmussen, ahli virologi dan saintis penyelidikan di Organisasi Vaksin dan Penyakit Jangkitan di Kanada, tweeted“Jika emu (atau mana-mana burung) anda menghidap selesema burung, jangan ciumnya. Jangan berpeluk dengannya. Jangan sentuhnya. Selesema burung amat berbahaya kepada manusia dan haiwan lain. Dan ia kedengaran kasar, tetapi untuk mengelakkannya. tersebar, burung yang dijangkiti selesema burung harus dimatikan.”

Rasmussen turut menulis bahawa dia “menjerit” apabila dia melihat foto Blake mencium Emmanuel.

Kedua-dua urutan menerima lebih 6,000 suka setiap satu. saintis, ahli akademik, dan lain-lain pengguna Twitter mempunyai juga dikritik Blake untuk kontak rapat.

Mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), selesema burung (atau selesema burung) biasanya tidak menjangkiti orang walaupun ia boleh berlaku dalam kes yang jarang berlaku. Ia menyatakan ini berlaku “paling kerap selepas sentuhan tanpa perlindungan dengan burung yang dijangkiti atau permukaan yang tercemar dengan virus selesema burung.”

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyatakan bahawa sebanyak 864 kes dan 456 kematian daripada penularan selesema burung dilaporkan di seluruh dunia antara 2003 dan Mac 2022.

Sebagai tindak balas kepada tindak balas, Blake tweet: “Kami sentiasa membersihkan dan membasuh tangan, pakaian dan badan kami. Emmanuel gelisah apabila kami menghampirinya memakai topeng. Dia tidak faham dan ia amat memberi tekanan kepadanya. Saya tidak akan memberi lebih tekanan kepadanya.”

Dia menambah bahawa ladang itu berada di tengah-tengah a Kuarantin 150 haridan bahawa dia dan teman wanitanya tidak pergi sejak wabak itu.

Blake berkata dia telah “mengambil setiap langkah berjaga-jaga yang disyorkan oleh FDA.”

Papan tanda FDA langkah biosekuriti yang dibangunkan oleh Perkhidmatan Pemeriksaan Kesihatan Haiwan dan Tumbuhan Jabatan Pertanian AS. Bagi mengurangkan risiko penyakit berjangkit untuk haiwan dan manusia, ia menyatakan bahawa penternak perlu mencuci tangan sebelum dan selepas bersentuhan, memakai pakaian pelindung, dan mempunyai tempat mandi disinfektan bagi sesiapa yang bersentuhan dengan ayam.

Selesema burung adalah dikesan di Floridadi mana ladang Blake terletak, pada bulan Januari dan mempunyai juga ditemui di beberapa negeri laintermasuk Kentucky, New York, Virginia, Delaware, Indiana, Maine, Michigan dan Nebraska.

Menurut CDCselesema burung pada manusia boleh berkisar dalam keterukan daripada tiada simptom atau penyakit ringan kepada penyakit teruk yang mengakibatkan kematian.

Blake tidak segera menjawab permintaan Insider untuk komen.

Untuk lebih banyak cerita seperti ini, lihat liputan daripada pasukan Budaya Digital Insider di sini.

Baca artikel asal di Orang dalamWe wish to say thanks to the author of this short article for this awesome content

Pakar memberi amaran kepada pemilik emu yang terkenal di TikTok supaya tidak mencium dan memeluk burung itu selepas dia berkata dia menghidap selesema burung, memanggilnya ‘sangat berbahaya’


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/