Pakar memberi amaran tentang musim selesema yang teruk akan datang kerana hospital pediatrik sudah pun merasai kesannya

Lonjakan dalam pesakit kanak-kanak dengan penyakit pernafasan melanda hospital di seluruh Amerika Syarikat, kerana pakar memberi amaran tentang musim selesema yang berpotensi teruk dalam beberapa bulan akan datang.

Kapasiti katil pediatrik di hospital adalah yang tertinggi sudah dalam dua tahun. Di seluruh negara, hospital dibanjiri pesakit kanak-kanak yang menghidap penyakit pernafasan mengisi sehingga 71% daripada anggaran 40,000 katil hospital yang tersedia, lapor Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS.

“[Various respiratory] virus semuanya berperanan di atas SARS-CoV-2, dan kini peningkatan jumlah influenza, yang kami khuatiri akan datang seperti singa tahun ini, telah tiba,” Dr. Charlotte Hobbs, profesor penyakit berjangkit pediatrik dan mikrobiologi di Pusat Perubatan Universiti Mississippi (PPUM), Children’s of Mississippi, memberitahu ABC News.

Seseorang mendapat vaksin influenza daripada ahli farmasi semasa acara yang dianjurkan oleh Jabatan Kesihatan Awam Chicago pada 9 September 2022 di Chicago.

Scott Olson/Getty Images, FILE

Dr Michael Koster, pengarah penyakit berjangkit pediatrik di Hospital Kanak-kanak Hasbro di Providence, Rhode Island, berkata dari pertengahan September hingga pertengahan Oktober bilangan pesakit muda yang dimasukkan ke hospital dengan virus pernafasan pernafasan (RSV), pernafasan biasa. virus yang biasanya menyebabkan simptom seperti selsema, meningkat dua kali ganda.

“Kami melihat pesakit datang dari lebih 100 batu jauhnya, kerana hospital pediatrik tempatan mereka penuh atau telah ditutup, ” kata Koster kepada ABC News, merujuk penutupan beberapa hospital kanak-kanak di New England baru-baru ini.

Lynnette Brammer, ahli epidemiologi di bahagian influenza di CDC, berkata agensi kesihatan awam kebangsaan sedang memantau kemasukan virus pernafasan yang beredar.

CDC melaporkan peningkatan awal dalam aktiviti influenza bermusim di kebanyakan Amerika Syarikat, dengan kawasan tenggara dan selatan-tengah negara melaporkan tahap aktiviti tertinggi.

Pakar mengatakan bahawa peningkatan itu mungkin didorong, sebahagiannya, oleh pelembutan sekatan COVID, menyebabkan ramai yang terdedah kepada penyakit ketika musim selesema yang berpotensi teruk menghampiri.

“Kami mengalami tahun-tahun yang agak tenang hasil daripada semua usaha untuk mengawal COVID. Ini bermakna terdapat kebangkitan semula beberapa virus ini yang kami alami setiap tahun, tetapi dengan cara yang lebih ketara,” kata John Brownstein, Ph. D., penyumbang perubatan ABC News dan ketua pegawai inovasi di Hospital Kanak-kanak Boston.

Peralihan kepada bulan-bulan musim sejuk juga biasanya menyaksikan penyerapan penyakit.

“Apabila cuaca menjadi lebih kering, orang ramai kembali ke dalam, menghabiskan lebih banyak masa di dalam. Dan anda melapisinya dengan banyak mobiliti penduduk, terutamanya apabila cuti tiba, yang menjadi ribut yang sebenar dan sempurna untuk penyebaran selesema,” kata Brownstein .

Hanya minggu lepas, 1,674 pesakit dimasukkan ke hospital dengan komplikasi selesema, Menurut CDC. Ini meningkat daripada 1,332 minggu sebelumnya, kata agensi itu.

Brownstein menyatakan bahawa kita melihat banyak kebolehubahan dari tahun ke tahun, tetapi musim selesema semasa ini telah meningkat dengan sangat pesat dan belum memuncak lagi.

“Biasanya, kami melihat peningkatan selesema bermula mungkin pada bulan November atau Disember. Biasanya, puncak berlaku pada bulan Februari, tetapi kami memasuki bulan Oktober sudah melihat peningkatan dalam aktiviti influenza,” kata Brammer.

Lawatan ke penyedia penjagaan kesihatan pada masa ini tertumpu kepada golongan muda dengan peratusan terbesar lawatan untuk penyakit seperti selesema adalah untuk mereka yang berumur di bawah 5 tahun pada lebih daripada 10%, data CDC menunjukkan. Peratusan tertinggi seterusnya ialah 5 hingga 24 tahun, pada 5% daripada lawatan.

“Banyak tahun anda mempunyai aktiviti influenza, bermula pada kanak-kanak dan kemudian merebak ke kumpulan umur yang lain,” kata Brammer.

FOTO: Seorang kanak-kanak menerima suntikan vaksin selesema daripada seorang jururawat di klinik percuma yang diadakan di perpustakaan tempatan pada 14 Okt. 2020 di Lakewood, Calif.

Seorang kanak-kanak menerima suntikan vaksin selesema daripada seorang jururawat di klinik percuma yang diadakan di perpustakaan tempatan pada 14 Okt. 2020 di Lakewood, Calif.

Imej Mario Tama/Getty, FAIL

Puerto Rico, Louisiana, dan Alabama menyertai New York, Washington, DC, Texas, Georgia, Tennessee, dan Carolina Selatan dalam melaporkan tahap tinggi penyakit seperti selesema minggu lepas, menurut CDC. Pada masa ini tahun lepas, Texas, Georgia dan DC adalah satu-satunya negeri yang melaporkan tahap yang sama.

“CDC mengikuti data pengawasan kami supaya kami dapat memaklumkan orang ramai tentang aktiviti influenza, mempromosikan [the] vaksin influenza, dan memberitahu orang ramai bahawa ini adalah masa tahun untuk meneruskan dan mendapatkan vaksin selesema anda,” kata Brammer.

Brammer menyatakan kepentingan antiviral untuk memerangi selesema. Walau bagaimanapun, “ubat-ubatan itu benar-benar perlu diambil dalam beberapa hari pertama sakit. Jadi, anda perlu berjumpa doktor dengan cepat,” tambahnya.

CDC mengesyorkan agar semua orang yang berumur 6 bulan ke atas mendapatkan vaksin selesema untuk membantu mencegah jangkitan dan penyakit yang teruk.

“Ia sangat mudah. ​​Kami mempunyai vaksin yang selamat dan berkesan. Jika anda masih belum mendapat vaksin itu, sudah tiba masanya untuk berbuat demikian. Anda benar-benar mahu mendapatkannya menjelang Halloween,” kata Brownstein.

“Sudah tentu, ia tidak pernah terlambat untuk berbuat demikian. Tetapi lebih cepat lebih baik,” tambahnya.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding web content

Pakar memberi amaran tentang musim selesema yang teruk akan datang kerana hospital pediatrik sudah pun merasai kesannya


Take a look at our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/