Pakar memberi amaran tentang nitazenes, ubat jalanan baharu yang mematikan seperti fentanyl

1/4

Agensi Penguatkuasaan Dadah AS Bahagian Washington sedang meningkatkan kesedaran tentang nitazene, kelas dadah berbahaya yang mereka lihat muncul di rantau ini. Nitazin diperoleh dari China dan dicampurkan dengan ubat lain, kata DEA. Isotonitazene, juga dikenali sebagai nitazene atau “ISO,” ialah opioid sintetik yang pertama kali dikenal pasti sekitar 2019. Foto ihsan Agensi Penguatkuasaan Dadah AS

Nitazenes: Anda mungkin tidak pernah mendengar tentang ubat-ubatan yang sangat toksik ini, dan tidak ramai rakyat Amerika yang menyalahgunakan dadah jalanan opioid.

Kekurangan kesedaran itu boleh membawa maut, pakar memberi amaran, kerana nitazene semakin ditambah ke dalam pil opioid versi heroin dan jalanan — dan mencetuskan dos berlebihan yang membawa maut.

“Keputusan ujian makmal menunjukkan bahawa potensi analog nitazene tertentu [e.g., isotonitazene, protonitazene, and etonitazene] jauh melebihi fentanyl, sedangkan potensi metonitazene analog adalah serupa dengan fentanyl,” jelas sepasukan penyelidik dari Jabatan Kesihatan Tennessee.

Kematian yang dikaitkan dengan dadah semakin meningkat. Dalam mereka laporan dikeluarkan pada hari Jumaat, Jessica Korona-Bailey dan rakan sekerja berkata bahawa “empat kali lebih banyak dos berlebihan yang melibatkan nitazene telah dikenal pasti di Tennessee pada 2021 berbanding pada 2020, dan jumlah ini boleh dipandang remeh kerana kekerapan ujian yang rendah.”

Secara keseluruhan, kematian di Tennessee diketahui mempunyai kaitan dengan opioid sintetik meningkat daripada 10 pada 2020 kepada 42 setahun kemudian, dengan majoriti yang terbunuh adalah lelaki muda (purata umur 40 tahun).

Apa yang lebih teruk, nalokson — suntikan penawar yang boleh menyelamatkan nyawa seseorang yang mengalami overdosis opioid — mungkin tidak membantu jika diberikan dalam satu dos dalam kes yang melibatkan nitazenes.

“Naloxone telah berkesan dalam membalikkan dos berlebihan yang melibatkan nitazene, tetapi beberapa dos mungkin diperlukan, ” nasihat penyelidik Tennessee.

Bahaya opioid tercemar nitazene yang semakin meningkat dalam bekalan dadah terlarang tidak khusus untuk Tennessee, sudah tentu.

Pada bulan Jun, cawangan Agensi Penguatkuasaan Dadah AS yang berpangkalan di Washington, DC mengeluarkan amaran pada kelas yang sama dadah dikesan di kawasan itu.

“Ubat yang tidak pernah diluluskan untuk kegunaan perubatan, nitazene diperoleh dari China dan dicampurkan dengan ubat lain,” jelas DEA dalam satu kenyataan.

Satu nitazene, isotonatazene (dijuluki ISO), sangat lazim di kawasan DC.

“Pertama kali dikenal pasti sekitar 2019 di Midwest, dadah berbahaya ini telah berpindah ke negeri-negeri Selatan dan, baru-baru ini, di sepanjang pantai Timur,” jelas agensi itu.

“Lebih kuat daripada heroin dan morfin [similar to fentanyl], ISO sedang dicampur dan dipasarkan sebagai ubat lain untuk menjadikan ubat lebih mujarab dan lebih murah untuk dihasilkan. Kebimbangan utama: Dadah ini boleh dan telah menyebabkan dos berlebihan yang membawa maut kepada mangsa yang tidak curiga,” menurut DEA.

ISO kini sering dicampur dengan heroin jalanan, atau ditekan ke dalam bentuk pil opioid palsu “dipasarkan secara palsu sebagai ubat farmaseutikal [like Dilaudid ‘M-8’ tablets and oxycodone ‘M30’ tablets],” jelas DEA.

“Orang ramai perlu ingat, dengan semua ubat sintetik di luar sana dan cara ia dicampur bersama, anda tidak pernah tahu apa yang sebenarnya anda beli,” kata Penganalisis Perisikan DEA Maura Gaffney dalam kenyataan itu.

Setakat ini, penyebaran nitazene masih agak rendah, tetapi “kami mahu mendapatkan maklumat ini dan memberi amaran kepada orang ramai,” kata Jarod Forget, Ejen Khas yang Menjaga Bahagian Washington DEA.

“Jika kita boleh mendidik dan memaklumkan komuniti kita tentang bahaya mengambil pil preskripsi palsu atau ubat lain, kita membendung pembiakan opioid yang boleh membawa maut ini, menghentikan semua kematian yang tidak masuk akal ini, dan membantu memastikan jiran dan orang tersayang kita selamat,” kata Forget. dalam kenyataan tersebut.

Mengikut terkini data negara, overdosis dadah AS mencecah rekod tertinggi pada 2021 — lebih 108,000 nyawa terkorban. Tiga perempat daripada kematian tersebut melibatkan opioid sintetik seperti fentanyl atau nitazenes.

Kajian Tennessee telah diterbitkan dalam Laporan Mingguan Morbiditi dan Kematianjurnal Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

Maklumat lanjut:

Ketahui lebih lanjut tentang opioid di Institut Kebangsaan AS mengenai Penyalahgunaan Dadah.

Hak Cipta © 2022 HealthDay. Hak cipta terpelihara.

1651386693 494 Otak beralih pada masa remaja untuk menapis suara ibu bapa

We want to give thanks to the author of this article for this outstanding content

Pakar memberi amaran tentang nitazenes, ubat jalanan baharu yang mematikan seperti fentanyl


Find here our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/