Pakar memberi amaran tentang penularan monyetpox yang berterusan apabila ratusan kes ditemui di seluruh dunia

Besarkan / Mikrograf elektron noda negatif virion virus monyetpox dalam cecair vesikular manusia.

Wabak cacar monyet multinasional terus menimbulkan risiko yang rendah kepada orang awam, dan, buat masa ini, nampaknya tidak mungkin kes-kes tersebut akan berkembang menjadi pandemik global, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS.

Tetapi, pakar bimbang virus itu boleh terus merebak dan penularan itu mungkin terlepas daripada pembendungan tanpa tindak balas kesihatan awam yang segera dan menyeluruh.

Jumlah wabak terus meningkat dengan cepat, dengan ratusan kes kini dilaporkan di sekurang-kurangnya 23 negara. Dalam kemas kini dikeluarkan Ahad, 29 Mei, WHO melaporkan 257 kes yang disahkan dan sekitar 120 kes yang disyaki dari 23 negara. Angka-angka tersebut sudah ketinggalan zaman dengan ketara. Setakat hari Isnin, Our World in Data melaporkan 555 kes disahkan seluruh dunia. Pada hari Selasa, United Kingdom melaporkan 190 kes, meningkat daripada 106 yang dilaporkan WHO Ahad. Begitu juga, jumlah AS telah meningkat kepada 15 kesmeningkat daripada 10 yang dilaporkan minggu lepas.

Dalam taklimat akhbar Khamis lalu, Pengarah CDC Rochelle Walensky berkata agensi itu menganggap bahawa terdapat beberapa komuniti penyebaran virus di AS.

Masih di dalam persembahan awam membimbing doktor minggu lalu, Agam Rao, pakar penyakit berjangkit CDC dan pakar poxvirus, menekankan bahawa virus monkeypox tidak mudah merebak. Virus ini berkaitan dengan cacar tetapi menyebabkan penyakit yang agak ringan dengan ruam yang jelas dan biasanya disertai dengan gejala seperti selesema. Penularan memerlukan hubungan rapat dan berpanjangan, dengan risiko tertinggi merebak kepada pekerja penjagaan kesihatan dan ahli keluarga serta pasangan seksual orang yang dijangkiti. “Virus monkeypox tidak berpotensi menjadi pandemik,” kata Rao ringkas.

Setakat ini, kebanyakan kes kelihatan pada lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki (MSM), dan virus itu kelihatan merebak melalui rangkaian seksual. Tetapi pegawai kesihatan berhati-hati untuk mengelak daripada mencetuskan stigma atau rasa selamat yang palsu. Virus ini boleh merebak kepada sesiapa sahaja, dan ia bukan jangkitan seksual secara khusus.

Risiko sederhana dan penyebaran berterusan

Dalam penilaian risikonya hari Ahad, WHO berkata “risiko untuk orang awam nampaknya rendah,” dan “risiko kesihatan awam secara keseluruhan di peringkat global dinilai sebagai sederhana,” memandangkan kes yang meluas berkelompok di negara-negara di luar Afrika Barat dan Tengah, di mana virus itu endemik pada haiwan.

“Risiko kesihatan awam boleh menjadi tinggi jika virus ini mengeksploitasi peluang untuk mewujudkan dirinya sebagai patogen manusia dan merebak kepada kumpulan yang berisiko tinggi mendapat penyakit teruk seperti kanak-kanak kecil dan orang yang mengalami imunosupresi,” kata WHO.

Dalam webinar awam Isnin, ketua teknikal WHO untuk cacar monyet, Rosamund Lewis, menghuraikan penilaian itu, dengan berkata: “Pada masa inikami tidak bimbang dengan pandemik global… Kami bimbang individu mungkin mendapat jangkitan ini melalui pendedahan berisiko tinggi jika mereka tidak mempunyai maklumat yang mereka perlukan untuk melindungi diri mereka sendiri,” tambahnya. “Dan kami bimbang kerana populasi global tidak kebal terhadap virus orthopox sejak berakhirnya pembasmian cacar yang virus itu mungkin cuba mengeksploitasi niche dan merebak dengan lebih mudah antara manusia.”

Pegawai kesihatan kini berlumba-lumba untuk meningkatkan kesedaran dan meningkatkan program jangkauan menjelang sambutan Bulan Kebanggaan pada bulan Jun. Penyebaran virus itu telah dikaitkan dengan acara dan pesta besar di Eropah apabila sekatan pandemik dilonggarkan, Hans Henri Kluge, Pengarah Wilayah WHO untuk Eropah, tercatat dalam satu kenyataan Selasa. Virus ini disyaki telah beredar tanpa disedari selama beberapa minggu atau lebih lama. Perayaan yang akan datang dan pesta besar boleh memberi peluang lebih lanjut untuk wabak itu berkembang.

“Kami belum tahu sama ada kami akan dapat membendung penyebarannya sepenuhnya,” kata Kluge. “Untuk itu, kami memerlukan pengurangan pendedahan yang ketara dan segera melalui komunikasi yang jelas, tindakan yang diterajui komuniti, pengasingan kes semasa tempoh berjangkit, dan pengesanan dan pemantauan hubungan yang berkesan.”

We would love to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

Pakar memberi amaran tentang penularan monyetpox yang berterusan apabila ratusan kes ditemui di seluruh dunia


Explore our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/