Pakar: Pasukan Biden meniupnya mengenai wabak monyetpox

Pada hari berita yang perlahan seperti hari ini, mengapa tidak menyemak topik yang sudah lama tidak kami lawati?

Beritahu saya jika ini kedengaran biasa. Virus maut mula merebak tanpa dikesan di Amerika Syarikat, mengancam untuk meletus melebihi kemampuan kuarantin dan terapeutik untuk menghentikannya. Tetapi fed lambat bertindak. Mereka tidak boleh mendapatkan tindakan mereka bersama-sama pada ujian; CDC mengeluarkan maklumat yang mengelirukan; makmal komersial kurang digunakan dalam usaha awal untuk mengesan kes. Amerika akhirnya menjadi buta selama berbulan-bulan tentang tahap penularan komuniti sehingga virus itu menjadi sangat berleluasa sehingga ia tidak dapat dibendung.

Ia berlaku dengan COVID. Ia berlaku lagi dengan cacar monyet, pakar memberitahu WaPo. Kecuali kali ini, orang yang bertanggungjawab adalah orang yang dipilih berjanji untuk “menutup” virus lain itu (yang dia gagal lakukan). Para profesional sepatutnya kembali bertanggungjawab di Washington pada Januari 2021.

Namun banyak kesilapan tahun 2020 sedang berulang sekarang, walaupun pada skala yang jauh lebih kecil.

Biden tidak mempunyai alasan yang Trump lakukan untuk menghadapi virus novel yang tidak diketahui. Para saintis mengetahui semua tentang cacar monyet: Mereka tahu bagaimana ia merebak, mereka tahu bagaimana untuk menghentikannya. Mereka juga mempunyai vaksin yang sedia untuk digunakan. Dalam keadaan seperti itu, anda menjangkakan kuman akan dihentikan sejuk.

Tetapi ia masih merebak di kalangan rakyat Amerika. Pakar membunyikan penggera, berharap dapat membangkitkan kuasa yang:

Komunikasi tentang siapa yang hendak diuji, bila hendak mengujinya dan bagaimana gejala cacar monyet kelihatan suram, kata Sauer, pakar kesihatan awam di Pusat Perubatan Universiti Nebraska…

Pakar klinik, pesakit dan beberapa pegawai pentadbiran telah menyalahkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit untuk kriteria ujian yang mereka katakan terlalu sempit dan telah mengakibatkan penantian yang lama — kadang-kadang beberapa hari — dalam mengenal pasti kes positif. Di bawah rangka kerja semasa, pakar perubatan yang mahukan ujian untuk individu yang disyaki menghidap cacar monyet mesti terlebih dahulu berunding dengan pakar epidemiologi negeri. Pegawai kesihatan awam negeri mengatakan bahawa protokol membantu mengenal pasti orang yang berisiko tinggi supaya doktor boleh mengesyorkan pengasingan dan mengambil langkah lain untuk mencegah penyebaran komuniti…

Dan sama seperti pada awal 2020, apabila coronavirus pertama kali mengancam Amerika Syarikat, pegawai persekutuan pada mulanya mengehadkan ujian monyetpox kepada rangkaian beberapa dozen makmal kesihatan awam – dan tidak membenarkan beribu-ribu makmal komersial dan hospital untuk melakukan ujian mereka sendiri juga

Sambutan itu juga telah dihalang oleh kekurangan tabiat doktor AS dengan penyakit itu. CDC pada mulanya menghebahkan foto berdekad lamanya daripada wabak yang lebih teruk di Afrika, bukannya ruam yang lebih halus yang dikesan dalam wabak global baru-baru ini. Amerika Syarikat jauh lebih lambat daripada Britain dan Kanada untuk mengedarkan bahan pendidikan yang dikemas kinibaru-baru ini berkongsi foto yang menunjukkan rupa ruam pada kulit cerah, kata David Harvey, pengarah eksekutif Gabungan Pengarah STD Kebangsaan.

Seorang pesakit di New York City datang ke klinik bulan ini dengan simptom seperti selesema dan kelenjar getah bening bengkak selepas pulang dari Portugal, melakukan hubungan seks di sana dengan lelaki lain. Jika anda telah mengikuti berita tentang wabak cacar monyet Eropah, anda tahu ia sepatutnya mencetuskan loceng penggera kepada doktornya. Virus ini merebak terutamanya di kalangan lelaki gay dan biseksual dan perayaan di Kepulauan Canary, di luar pantai Portugal, nampaknya telah acara penyebar besar. Pesakit akhirnya mengalami luka yang tidak normal juga – tetapi dia terpaksa melawat empat pembekal yang berbeza sebelum salah seorang doktornya akhirnya mendapat idea untuk mengujinya untuk cacar monyet. Seorang pakar virologi yang berpangkalan di bandar itu memberitahu WaPo bahawa “dia mengetahui sedozen kes serupa di mana orang yang mungkin mengalami gejala cacar monyet ditolak.”

Bukan usaha yang hebat oleh CDC untuk mengeluarkan perkataan itu jika doktor di bandar terbesar di Amerika tidak tahu apa yang perlu dicari dan tidak dapat menguji dengan mudah.

Hasilnya ialah sebilangan kecil kes cacar monyet yang disahkan di Amerika berbanding Eropah hampir pasti merupakan kurang kiraan kasar disebabkan oleh pengawasan yang lemah, bukan penyebaran yang lebih rendah. Kes yang diketahui di Britain meningkat hampir 40 peratus dalam tempoh lima hari minggu lalu dan WHO sedang mempertimbangkan untuk mengisytiharkan darurat global. Oleh kerana terdapat vaksin yang masih ada untuk virus itu, adalah sangat penting untuk mengenal pasti pesakit dengan cepat dan kemudian menyegerakan vaksin kepada kenalan rapat mereka untuk menghentikan penyebaran, iaitu “vaksinasi cincin.” Tetapi semakin banyak virus merebak tidak dapat dikesan, semakin banyak kenalan yang perlu dikesan, dan tiba-tiba ia menjadi mustahil secara logistik untuk menghabisi semua orang yang mungkin terdedah. Anda tahu bagaimana cerita ini berjalan dengan baik seperti saya.

Sebenarnya, ini adalah tekaan sesiapa sahaja sama ada virus itu telah merebak cukup jauh dalam populasi untuk membuat vaksinasi cincin menjadi mustahil buat seketika. AS telah 36,000 dos daripada vaksin cacar monyet terkemuka yang disimpan; jika terdapat, katakan, 6,000 orang dijangkiti sekarang dan masing-masing mempunyai enam kenalan rapat, itu adalah setiap dos terakhir diambil kira – jika kita boleh mencari kenalan tersebut dan mendapatkannya dengan segera. Setiap hari mereka perlu menunggu bermakna kumpulan yang dijangkiti semakin besar.

Terdapat satu lagi perkara yang anda tahu sama seperti saya, iaitu lebih ramai orang yang dijangkiti virus, lebih banyak peluang untuk bermutasi menjadi sesuatu yang lebih menular atau lebih ganas atau kedua-duanya. Kami telah hidup dengan realiti itu selama dua tahun dengan COVID. Kami menjalaninya sekarang dengan cacar monyet juga:

Dalam kajian terbaru, penyelidik menemui sekitar 50 variasi genetik dalam virus yang mereka kaji berbanding dengan virus dari 2018 dan 2019. Ini, kata mereka, “jauh lebih daripada yang dijangkakan dengan mengambil kira anggaran sebelumnya” daripada kadar mutasi orthopoxvirus yang mana monyetpox adalah sejenis—antara enam dan 12 kali lebih banyak…

“Memandangkan virus cacar monyet 2022 ini berkemungkinan merupakan keturunan daripada wabak Nigeria 2017, seseorang akan menjangkakan tidak lebih daripada lima hingga 10 mutasi tambahan dan bukannya kira-kira 50 mutasi yang diperhatikan. Kami berharap kini, kumpulan khusus akan melakukan eksperimen makmal untuk memahami sama ada virus 2022 ini telah meningkatkan kebolehjangkitannya.”

Mungkin cacar monyet telah merebak secara senyap-senyap di negara barat buat sementara waktu, setelah mengalami mutasi utama pada satu ketika yang menjadikannya lebih mudah berjangkit, dan hasilnya ialah wabak global yang sedang kita alami. Malah, CDC diumumkan awal bulan ini bahawa ia telah menemui satu kes di AS yang *pra-tarikh* kes pertama di Eropah pada bulan Mei. Yang menjadikannya lebih penting untuk menutup perkara ini semalam.

Berita baiknya adalah bahawa fed sedang mendapatkan tindakan mereka bersama-sama, lewat. Satu lagi 300,000 dos daripada vaksin itu kini dalam tempahan dan mereka baru sahaja membenarkan lima makmal komersial untuk mula menjalankan ujian monyetpox pada bulan Julai. Terdapat juga berita baik tentang cara virus merebak (buat masa ini): Walaupun terdapat banyak mutasi, nampaknya anda memerlukan sentuhan kulit pada kulit atau sesuatu yang hampir dengannya untuk dijangkiti. Ia “bawaan udara” dalam erti kata ia muncul dalam titisan pernafasan yang besar tetapi tidak dalam aerosol ala coronavirus, kunci kepada penyebaran COVID. Harapnya masih belum terlambat untuk hempas brek di sini. Kami akan tahu tidak lama lagi.

We want to say thanks to the author of this article for this remarkable web content

Pakar: Pasukan Biden meniupnya mengenai wabak monyetpox


Find here our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/