Pakar pemakanan Rebecca Gawthorne menyenaraikan makanan ‘tidak sihat’ teratasnya yang sebenarnya baik untuk anda

Daripada kentang putih kepada tauhu, sayur-sayuran beku dan juga roti: Pakar diet menghilangkan mitos tentang makanan tertentu yang ‘buruk untuk anda’

  • Seorang pakar diet Sydney telah mendedahkan barangan runcit yang lebih sihat daripada yang anda fikirkan
  • Rebecca Gawthorne, 33, menyenaraikan makanan yang orang fikir ‘buruk untuk anda’ tetapi tidak
  • Dia berkata kentang putih mengenyangkan, berkhasiat dan sumber karbohidrat yang sihat
  • Lelaki berusia 33 tahun itu juga berkata roti bijirin penuh kaya dengan nutrien dan serat
  • Makanan sihat lain termasuk tauhu, lentil dalam tin, buah kering dan kacang tin

Seorang pakar diet terkemuka Australia telah mendedahkan makanan runcit kegemarannya yang ramai percaya tidak sihat tetapi sebenarnya baik untuk anda.

Rebecca Gawthorne berkongsi video ‘jom kedai dengan saya’ dengan 155,000 pengikut Instagramnya dan menyenaraikan makanan yang sihat tetapi masih mendapat kesan buruk termasuk kentang putih, sayur beku dan roti gandum.

‘Makanan ini cenderung mempunyai reputasi negatif tetapi sebenarnya sangat berkhasiat!’ Ibu Sydney menulis dalam kapsyen.

Tatal ke bawah untuk video

Pakar diet Sydney, Rebecca Gawthorne (gambar) telah menepis mitos bahawa makanan ‘buruk’ tertentu termasuk roti, kentang, buah kering dan tauhu tidak baik untuk anda

Kentang putih sering dianggap sebagai salah satu sayuran yang lebih tidak sihat kerana kandungan karbohidrat dan kanjinya yang tinggi namun Rebecca berkata ia 'mengenyangkan dan berkhasiat'

Pakar pemakanan berusia 33 tahun itu berkata sayur-sayuran beku adalah alternatif yang mudah untuk hasil segar dan, sebagai beku, ia mengekalkan jumlah nutrien yang hampir sama.

Lelaki berusia 33 tahun itu berkata, kentang putih adalah sumber karbohidrat, nutrien dan prebiotik yang sihat jika dimasak dan disejukkan manakala sayur-sayuran beku sama khasiatnya dengan segar.

Kentang putih sering dianggap sebagai salah satu sayuran yang tidak sihat kerana kandungan karbohidrat dan kanjinya yang tinggi namun Rebecca berkata ia ‘mengenyangkan dan berkhasiat’.

‘Ia adalah sumber karbohidrat yang sihat, nutrien lain dan sumber prebiotik yang baik jika dimasak dan disejukkan,’ tulisnya.

Walaupun terdapat beberapa roti yang terlalu diproses yang tidak begitu baik untuk anda, Rebecca berkata varieti bijirin penuh mempunyai banyak manfaat pemakanan.

‘Roti wholegrain adalah sumber karbohidrat pembakaran perlahan yang sangat baik, kaya dengan nutrien dan sumber serat yang baik untuk pencernaan yang sihat,’ jelasnya.

Pakar pemakanan berusia 33 tahun itu berkata sayur-sayuran beku adalah alternatif yang mudah untuk hasil segar dan, sebagai beku, ia mengekalkan jumlah nutrien yang hampir sama.

Buah kering tradisional, kata Rebecca, tidak mempunyai gula tambahan dan merupakan alternatif yang mudah untuk buah segar yang kaya dengan nutrien

Rebecca berkata lentil dan kacang dalam tin adalah 'sumber protein tumbuhan, serat dan mineral yang sangat serba boleh'

Beliau berkata buah-buahan kering tradisional tidak akan mempunyai tambahan gula seperti yang difikirkan ramai dan kacang tin dan lentil adalah ‘sumber protein tumbuhan, serat dan mineral yang sangat serba boleh’

‘Tahu adalah sumber protein tumbuhan yang hebat dan tidak mengubah hormon seperti yang didakwa ramai,’ kata Rebecca.

‘Juga kaya dengan kalsium jika anda memilih yang ditetapkan dengan kalsium (cari kalsium sulfat 516 pada ramuannya).’

Buah kering tradisional, kata Rebecca, tidak mempunyai gula tambahan dan merupakan alternatif yang mudah untuk buah segar yang kaya dengan nutrien.

Rebecca berkata lentil dan kekacang dalam tin adalah ‘sumber protein tumbuhan, serat dan mineral yang sangat serba boleh’ dan beri beku adalah pengganti yang bagus untuk beri segar yang tidak bermusim atau terlalu mahal.

‘Ia kaya dengan vitamin, serat dan sebatian tumbuhan lain yang bermanfaat,’ katanya.

Akhirnya Rebecca menepis mitos bahawa buah segar boleh mengandungi gula yang tinggi dan berkata ia telah terbukti membantu mengekalkan berat badan yang sihat.

‘Ia adalah sumber gula semula jadi yang baik bersama-sama dengan banyak vitamin, mineral, serat dan antioksidan lain,’ katanya.

Rebecca Gawthorne berkongsi makanan yang lebih sihat daripada yang anda fikirkan

1. Sayuran beku – alternatif yang mudah untuk sayuran segar. Snap beku supaya mereka mengekalkan hampir sama, dan dalam beberapa kes seperti bayam, nutrien daripada sayuran segar

Makanan yang lebih sihat daripada yang anda fikirkan

Makanan yang lebih sihat daripada yang anda fikirkan

2. Tauhu – sumber protein tumbuhan yang hebat dan tidak mengubah hormon seperti yang didakwa ramai. Juga kaya dengan kalsium jika anda memilih yang ditetapkan dengan kalsium (cari kalsium sulfat 516 pada ramuan).

3. Buah kering – buah kering tradisional tidak mempunyai gula tambahan dan merupakan alternatif yang mudah untuk buah segar yang kaya dengan banyak khasiat.

4. Roti wholegrain – merupakan sumber karbohidrat yang lambat terbakar, kaya dengan nutrien dan sumber serat yang baik untuk pencernaan yang sihat.

5. Lentil dalam tin – sumber protein tumbuhan, serat dan banyak vitamin dan mineral yang mudah dan serba boleh.

6. Beri beku – alternatif yang sangat baik untuk beri segar, terutamanya apabila tidak bermusim atau terlalu mahal. Kaya dengan vitamin, serat dan sebatian tumbuhan lain yang bermanfaat.

7. Kentang putih – mengenyangkan dan berkhasiat. Ia adalah sumber karbohidrat yang sihat, nutrien lain dan sumber prebiotik yang baik jika dimasak dan disejukkan.

8. Buah segar – tidak mengandungi terlalu banyak gula dan sebenarnya terbukti membantu mengekalkan berat badan yang sihat. Sumber gula semulajadi yang baik bersama dengan banyak vitamin, mineral, serat dan antioksidan lain.

Iklan

Ramai peminat Rebecca dalam komen berterima kasih atas nasihat pemakanan yang membantu.

‘Ya!! Kentang, roti & buah sepanjang jalan. Terima kasih kerana menjelaskan maklumat salah pemakanan Rebecca!’ jerit seorang pengikut.

‘Semua ini! Terutama roti. Roti mendapat begitu banyak kebencian. Membuat saya sedih,’ tulis seorang lagi.

‘Ya kentang putih sihat. Gembar-gembur bahawa mereka tidak membunuh saya,’ komen ketiga.

‘Tidak ramai yang menyedari betapa sihatnya sesetengah barang ini – terutamanya sayuran beku,’ kata seorang lagi.

Iklan

We would like to say thanks to the author of this article for this remarkable content

Pakar pemakanan Rebecca Gawthorne menyenaraikan makanan ‘tidak sihat’ teratasnya yang sebenarnya baik untuk anda


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/