Pakar psikologi memerhatikan volum striatal yang lebih besar pada orang dewasa psikopatik

Kawasan otak depan yang dikenali sebagai striatum cenderung lebih besar pada individu psikopatik, menurut penemuan neuroimaging baru yang diterbitkan dalam Jurnal Penyelidikan Psikiatri.

“Kami berminat untuk mengkaji asas neurobiologi psikopati. Secara khusus, walaupun ramai penyelidik telah mengkaji psikopati, terdapat sedikit yang diketahui tentang penglibatan kawasan otak ini, striatum, dalam psikopati, “kata pengarang kajian. Olivia Choypenolong profesor psikologi di Universiti Teknologi Nanyang di Singapura.

Kajian terdahulu yang mengkaji volum striatal pada orang dewasa dengan psikopati telah menemui hasil yang bercampur-campur. Tetapi penemuan yang tidak konsisten itu boleh menjadi hasil daripada komorbiditi antara psikopati dan beberapa keadaan psikiatri, seperti pergantungan bahan dan gangguan hiperaktiviti kekurangan perhatian (ADHD). Hanya tiga kajian terdahulu yang mengkaji topik yang dikawal untuk komorbiditi psikiatri selain daripada penggunaan bahan.

Untuk kajian baharu mereka, Choy dan rakan-rakannya menggunakan pengimejan resonans magnetik untuk memeriksa struktur otak 108 lelaki dari kawasan Los Angeles dan menemu bual mereka menggunakan Senarai Semak Psikopati – Disemak, alat pemeriksaan psikologi untuk menentukan kehadiran ciri psikopat dalam individu.

“Penggunaan Senarai Semak Psikopati – Disemak dalam sampel komuniti kekal sebagai pendekatan saintifik baru: Membantu kami memahami ciri psikopat pada individu yang tidak berada di dalam penjara dan penjara, sebaliknya pada mereka yang berjalan di antara kita setiap hari,” kata pengarang bersama Robert Schug dari California State University dalam sebuah baru dilancarkan.

Para penyelidik mendapati bahawa individu psikopatik mempunyai volum striatal 9.4% lebih besar secara purata berbanding kawalan yang sepadan. Analisis tambahan terhadap 12 peserta wanita memberikan bukti awal bahawa penemuan itu mungkin meluas kepada wanita juga.

“Orang dewasa dengan lebih banyak sifat psikopat mempunyai jumlah striatum yang lebih besar, kawasan otak yang terlibat dalam memproses maklumat berkaitan ganjaran,” kata Choy kepada PsyPost. “Ini menunjukkan bahawa mungkin terdapat perbezaan struktur otak antara individu yang mempunyai sifat psikopat dan individu yang tidak. Kami juga mendapati bahawa impulsif dan keperluan untuk rangsangan sebahagiannya menjelaskan mengapa volum striatal yang lebih besar dikaitkan dengan psikopati.

Penemuan itu diadakan selepas penyelidik mengawal gangguan personaliti antisosial, pergantungan dan penyalahgunaan bahan masa lalu atau semasa, ADHD, sejarah kecederaan kepala, jumlah isipadu otak, pendedahan kepada kesukaran dan penderaan keluarga zaman kanak-kanak, dan pembolehubah demografi seperti umur.

Choy dan rakan-rakannya mendapati juga bahawa pencarian rangsangan dan impulsif sebahagiannya menjadi pengantara hubungan antara volum striatal dan psikopati.

“Kami sentiasa tahu bahawa psikopat melakukan keterlaluan untuk mencari ganjaran, termasuk aktiviti jenayah yang melibatkan harta benda, seks dan dadah. Kami kini mencari asas neurobiologi bagi tingkah laku impulsif dan merangsang ini dalam bentuk pembesaran kepada striatum, kawasan otak utama yang terlibat dalam ganjaran, “kata pengarang bersama Adrian Raine dari University of Pennsylvania dalam siaran berita.

Walaupun kajian baru memberikan petunjuk penting tentang perkembangan psikopati, para penyelidik memberi amaran bahawa penemuan itu tidak dapat menentukan kausalitas.

“Beberapa kaveat adalah bahawa kajian itu adalah keratan rentas dan hanya struktur anatomi otak yang dinilai, jadi kami tidak boleh membuat tuntutan tentang peranan penyebab striatum pada psikopati atau tentang fungsi otak,” jelas Choy. “Selain itu, apa yang menyebabkan pembesaran striatum pada orang dewasa dengan psikopati kekal sebagai isu yang tidak dapat diselesaikan.”

Kajian itu, “Jumlah striatal yang lebih besar dikaitkan dengan peningkatan psikopati dewasa“, diterbitkan pada 6 Mac 2022.

We would like to give thanks to the author of this article for this awesome content

Pakar psikologi memerhatikan volum striatal yang lebih besar pada orang dewasa psikopatik


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/