Pandemik selesema burung baharu dikhuatiri apabila pakar virologi terkemuka membunyikan penggera terhadap penyebaran ‘membimbangkan’

Kebimbangan terhadap wabak selesema burung yang berpotensi memusnahkan semakin memuncak hari ini selepas wabak ‘membimbangkan’ di kalangan cerpelai.

Pakar virologi terkemuka dari seluruh dunia telah membunyikan penggera selepas ujian mengesahkan strain H5N1 merebak antara mamalia.

Ia menimbulkan prospek bahawa patogen itu boleh memperoleh mutasi yang menyusahkan yang membolehkannya merebak dengan lebih mudah antara manusia, membantunya membersihkannya. halangan terbesar yang menghalangnya daripada melanda dunia.

Seorang saintis pengesan virus menyifatkan strain H5N1, yang dikesan di Sepanyol, sebagai serupa dengan yang direka secara sengaja untuk menjangkiti manusia dengan lebih baik dalam eksperimen makmal ‘pendapatan fungsi’ yang kontroversi.

Pakar virologi terkemuka dari seluruh dunia telah membunyikan penggera selepas ujian mengesahkan strain H5N1 merebak antara cerpelai (gambar).  Wabak itu berlaku di sebuah ladang di Galicia, barat laut Sepanyol, pada Oktober yang menempatkan 52,000 haiwan itu.

Pakar virologi terkemuka dari seluruh dunia telah membunyikan penggera selepas ujian mengesahkan strain H5N1 merebak antara cerpelai (gambar). Wabak itu berlaku di sebuah ladang di Galicia, barat laut Sepanyol, pada Oktober yang menempatkan 52,000 haiwan itu.

Alan Gosling (gambar), seorang jurutera bersara di Devon, dijangkiti virus itu selepas itiknya, sebahagian daripadanya tinggal di dalam rumahnya, dijangkiti.  Tiada orang lain yang menangkap virus itu

Alan Gosling (gambar), seorang jurutera bersara di Devon, dijangkiti virus itu selepas itiknya, sebahagian daripadanya tinggal di dalam rumahnya, dijangkiti. Tiada orang lain yang menangkap virus itu

Wabak selesema burung: Semua yang anda perlu tahu

Apa itu?

Selesema burung ialah sejenis influenza berjangkit yang merebak di kalangan burung.

Dalam kes yang jarang berlaku, ia boleh berjangkit kepada manusia melalui hubungan rapat dengan burung yang dijangkiti mati atau hidup.

Ini termasuk menyentuh burung yang dijangkiti, najis atau tempat tidur mereka. Orang ramai juga boleh dijangkiti selesema burung jika mereka membunuh atau menyediakan ayam yang dijangkiti untuk dimakan.

Burung liar adalah pembawa, terutamanya melalui penghijrahan.

Apabila mereka berkumpul bersama untuk membiak, virus itu merebak dengan cepat dan kemudian dibawa ke bahagian lain di dunia.

Strain baru cenderung muncul pertama kali di Asia, dari mana lebih daripada 60 spesies burung pantai, wader dan unggas air pergi ke Alaska untuk membiak dan bercampur dengan burung migrasi dari AS. Yang lain pergi ke barat dan menjangkiti spesies Eropah.

Apakah ketegangan yang sedang merebak?

H5N1.

Setakat ini virus baharu itu telah dikesan dalam kira-kira 80 juta burung dan ayam di seluruh dunia sejak September 2021 — dua kali ganda rekod sebelumnya pada tahun sebelumnya.

Bukan sahaja virus merebak dengan pantas, ia juga membunuh pada tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini, menyebabkan beberapa pakar mengatakan ini adalah varian paling mematikan setakat ini.

Berjuta-juta ayam dan ayam belanda di UK telah dimusnahkan atau dimasukkan ke dalam lokap, menjejaskan ketersediaan ayam belanda Krismas dan telur jarak jauh.

Bolehkah ia menjangkiti orang?

Ya, tetapi hanya 860 kes manusia telah dilaporkan kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia sejak 2003.

Risiko kepada orang ramai telah dianggap ‘rendah’.

Tetapi orang ramai sangat digesa untuk tidak menyentuh burung yang sakit atau mati kerana virus itu membawa maut, membunuh 56 peratus orang yang berjaya dijangkiti.

Iklan

Profesor Rupert Beale, pakar imunologi di Francis Crick Institute yang terkenal di dunia di London, berkata: ‘Kita sepatutnya sudah mempunyai rancangan kontingensi vaksin.’

Dan Profesor Isabella Eckerle, ahli virologi di Pusat Penyakit Viral Universiti Geneva, menyebut penemuan itu ‘sangat membimbangkan’.

Pakar lain memberi amaran bahawa wabak di kalangan cerpelai boleh membawa kepada peristiwa penggabungan semula – apabila dua virus menukar bahan genetik untuk membuat hibrid baharu.

Proses serupa dianggap telah menyebabkan krisis selesema babi global 2009 yang menjangkiti berjuta-juta di seluruh planet ini.

Fenomena biologi yang sama juga dilihat semasa pandemik Covid, seperti yang dipanggil Deltacron – gabungan semula Delta dan Omicron, pertama kali dikesan di Perancis Februari lalu.

Selama beberapa dekad, saintis telah memberi amaran bahawa selesema burung adalah pesaing yang paling mungkin mencetuskan wabak seterusnya.

Pakar mengatakan ini adalah kerana ancaman penggabungan semula — dengan tahap tinggi strain selesema manusia meningkatkan risiko manusia dijangkiti bersama selesema burung juga.

Ini boleh menyaksikan selesema burung yang mematikan bergabung dengan selesema bermusim yang boleh berjangkit.

Wabak cerpelai berlaku di sebuah ladang di Galicia, barat laut Sepanyol, pada Oktober yang menempatkan 52,000 haiwan itu.

Ia hanya dikesan selepas peningkatan mendadak dalam haiwan yang mati. Sehingga empat peratus meninggal dunia dalam satu minggu semasa wabak itu, yang diisytiharkan berakhir pada pertengahan November.

Doktor haiwan ladang menyapu cerpelai dan sampel dianalisis di makmal Kerajaan, di mana mereka diuji positif untuk H5N1.

Ia menyebabkan semua haiwan dimusnahkan, pekerja ladang mengasingkan diri selama 10 hari dan meningkatkan langkah keselamatan di ladang di seluruh negara.

Ini termasuk memakai topeng muka dan pakaian pakai buang serta mandi sebelum meninggalkan premis.

Analisis sampel yang diambil, yang diterbitkan semalam dalam jurnal penyakit berjangkit Pengawasan Euromenunjukkan virus itu telah mendapat hampir sedozen mutasi – kebanyakannya tidak pernah atau jarang dilihat sebelum ini dalam strain selesema burung.

Satu sebelum ini dilihat pada virus di sebalik pandemik selesema babi global 2009.

Para saintis yang menyiasat sampel percaya ia dicetuskan oleh wabak H5N1 di kalangan burung laut di wilayah berdekatan.

UK telah mencatatkan rekod bilangan kes selesema burung pada musim sejuk lalu.  Paras biasanya jatuh pada musim bunga dan musim panas, tetapi wabak itu bergemuruh melepasi titik akhir biasa.  Hampir 300 kes H5N1 yang disahkan telah dikesan di kalangan burung di England sejak wabak semasa bermula pada Oktober 2021. Bagaimanapun, jumlah sebenar dianggap lebih tinggi

UK telah mencatatkan rekod bilangan kes selesema burung pada musim sejuk lalu. Paras biasanya jatuh pada musim bunga dan musim panas, tetapi wabak itu bergemuruh melepasi titik akhir biasa. Hampir 300 kes H5N1 yang disahkan telah dikesan di kalangan burung di England sejak wabak semasa bermula pada Oktober 2021. Bagaimanapun, jumlah sebenar dianggap lebih tinggi

Laporan itu, daripada pakar di Kementerian Pertanian, Perikanan dan Makanan Sepanyol, bersama beberapa daripada Peguam Hal Ehwal Luar Bandar, menyatakan bahawa ini adalah kali pertama H5N1 merebak di kalangan cerpelai di Eropah.

Mereka memberi amaran cerpelai boleh bertindak sebagai ‘kapal pencampur yang berpotensi’ untuk penularan H5N1 di kalangan burung, mamalia dan manusia – seperti dengan menggabungkan semula strain dengan virus selesema manusia, yang boleh menjangkiti manusia.

Peningkatan langkah biosekuriti di ladang cerpelai dan peningkatan pengawasan diperlukan untuk mengehadkan sebarang risiko penularan kepada orang ramai, laporan itu memberi amaran.

Profesor Francois Balloux, pakar penyakit berjangkit yang berpangkalan di University College London, berkata: ‘Genom yang dijujukan membawa beberapa mutasi yang jarang berlaku atau sebelum ini tidak dilaporkan, mungkin diperoleh selepas penghantaran mink-to-mink.

‘Selesema burung AH5N1 boleh menjangkiti pelbagai karnivor dan juga kadangkala manusia. Kelompok kecil dalam manusia telah dilaporkan tetapi penularan dari manusia ke manusia masih tidak berkesan.

‘Wabak selesema burung seperti itu di ladang cerpelai adalah sangat tidak optimum kerana mereka mencipta “eksperimen laluan” semula jadi dalam hos mamalia, yang boleh menyebabkan virus itu berkembang kebolehtransmisian yang lebih tinggi dalam mamalia.’

Dr Jeremy Ratcliff, seorang saintis kanan di Makmal Fizik Gunaan Universiti Johns Hopkins di Maryland, berkata tidak perlu panik mengenai wabak itu kerana ia telah berakhir dua bulan lalu.

‘Bagaimanapun, H5N1 boleh berjaya menyesuaikan diri dengan penularan mamalia-mamalia secara amnya membimbangkan,’ tambahnya.

Pakar virologi lain dalam talian memberi amaran bahawa versi mutasi H5N1 adalah serupa dengan yang dibuat di makmal untuk menjangkiti mamalia dengan lebih baik.

Mereka menunjuk kepada satu eksperimen kontroversi, oleh saintis Belanda Ron Fouchier, yang melibatkan tweak H5N1 supaya ia boleh menjangkiti ferret dengan lebih baik.

Keputusan itu mencetuskan kontroversi dalam kalangan komuniti saintifik dan agensi keselamatan berhubung kebimbangan mereka boleh digunakan untuk mencipta senjata biologi.

Penemuan menunjukkan versi yang boleh menjangkiti mamalia boleh dicapai dengan hanya beberapa tweak pada virus.

Lembaga Penasihat Sains Kebangsaan AS untuk Biosekuriti meminta beberapa bahagian penemuan tidak diterbitkan — tetapi akhirnya membenarkan penemuan itu diterbitkan dalam jurnal Nature and Science.

Penyokong ujian yang dipanggil ‘gain of function’ ini mendakwa mereka boleh membantu kesediaan wabak dengan mendedahkan cara virus boleh bermutasi, membolehkan saintis membangunkan ubat dan vaksin yang berkesan terhadapnya.

Tetapi pengkritik berpendapat bahawa eksperimen itu boleh mencetuskan wabak jika virus itu secara tidak sengaja bocor dari makmal, itulah cara sesetengah saintis percaya wabak Covid bermula.

UK telah mencatatkan rekod bilangan kes selesema burung pada musim sejuk lalu. Paras biasanya jatuh pada musim bunga dan musim panas, tetapi wabak itu bergemuruh melepasi titik akhir biasa.

Hampir 300 kes H5N1 yang disahkan telah dikesan dalam kalangan burung di England sejak wabak semasa bermula pada Oktober 2021. Bagaimanapun, angka sebenar dianggap lebih tinggi.

Setahun yang lalu, UK mencatatkan kes pertama H5N1 pada seseorang.

Alan Gosling, seorang jurutera bersara di Devon, dijangkiti virus itu selepas itiknya, beberapa daripadanya tinggal di dalam rumahnya, dijangkiti. Tiada orang lain yang menangkap virus itu.

Virus itu bergelut untuk melekat pada sel manusia, tidak seperti selesema bermusim, kata saintis. Akibatnya, ia biasanya tidak dapat menembusi mereka dan menyebabkan dan jangkitan.

We want to give thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Pandemik selesema burung baharu dikhuatiri apabila pakar virologi terkemuka membunyikan penggera terhadap penyebaran ‘membimbangkan’


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/