Panel WHO: Monkeypox bukan kecemasan global ‘pada peringkat ini’

LONDON (AP) – Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata wabak monyetpox yang semakin meningkat di lebih 50 negara harus dipantau dengan teliti tetapi tidak mewajarkan untuk diisytiharkan sebagai kecemasan kesihatan global.

Dalam satu kenyataan hari Sabtu, jawatankuasa kecemasan WHO berkata banyak aspek wabak itu “luar biasa” dan mengakui bahawa cacar monyet – yang endemik di beberapa negara Afrika – telah diabaikan selama bertahun-tahun.

“Walaupun beberapa ahli menyatakan pandangan berbeza, jawatankuasa itu memutuskan secara konsensus untuk menasihati ketua pengarah WHO bahawa pada peringkat ini wabak itu harus ditentukan untuk tidak menjadi” kecemasan kesihatan global, kata WHO dalam satu kenyataan.

WHO bagaimanapun menunjuk kepada “sifat kecemasan” wabak itu dan berkata mengawal penyebarannya memerlukan tindak balas yang “bersungguh-sungguh”.

Jawatankuasa itu berkata wabak itu harus “dipantau dengan teliti dan dikaji semula selepas beberapa minggu.” Tetapi ia akan mengesyorkan penilaian semula sebelum itu jika perkembangan baharu tertentu muncul — seperti kes di kalangan pekerja seks; merebak ke negara lain atau dalam negara yang telah mempunyai kes; peningkatan keterukan kes; atau kadar penyebaran yang semakin meningkat.

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreysus memanggil jawatankuasa kecemasan pada hari Khamis selepas menyatakan kebimbangan mengenai wabak monyetpox di negara yang belum pernah melaporkan penyakit ini.

“Apa yang menjadikan wabak semasa ini amat membimbangkan ialah penularan yang pantas dan berterusan ke negara dan wilayah baharu dan risiko penularan yang berterusan dan berterusan kepada populasi yang terdedah termasuk orang yang lemah imun, wanita hamil dan kanak-kanak,” kata ketua WHO.

Monkeypox telah menyebabkan orang sakit selama beberapa dekad di Afrika tengah dan barattetapi sehingga bulan lalu, penyakit itu tidak diketahui menyebabkan wabak yang ketara di beberapa negara pada masa yang sama dan melibatkan orang yang tidak mempunyai hubungan perjalanan ke benua itu.

Mengisytiharkan kecemasan kesihatan global bermakna bahawa krisis kesihatan adalah peristiwa “luar biasa” yang memerlukan tindak balas yang diuruskan secara global dan penyakit itu berisiko tinggi untuk merentas sempadan. WHO sebelum ini membuat pengisytiharan yang sama untuk penyakit termasuk COVID-19, Ebola di Congo dan Afrika Barat, Zika di Brazil dan usaha berterusan untuk menghapuskan polio.

Pengisytiharan kecemasan kebanyakannya berfungsi sebagai rayuan untuk menarik lebih banyak sumber global dan perhatian kepada wabak. Pengumuman lepas mempunyai impak yang berbeza-beza, memandangkan WHO sebahagian besarnya tidak berkuasa apabila cuba meyakinkan negara untuk bertindak.

WHO berkata minggu ini ia telah mengesahkan lebih daripada 3,200 jangkitan monkeypox di kira-kira 40 negara yang tidak pernah melaporkan penyakit itu sebelum ini. Kebanyakan kes adalah pada lelaki yang gay, biseksual atau melakukan hubungan seks dengan lelaki lain dan lebih daripada 80% kes adalah di Eropah.

Seorang penasihat WHO terkemuka berkata bulan lalu peningkatan kes di Eropah berkemungkinan dikaitkan dengan aktiviti seksual oleh lelaki di dua rave di Sepanyol dan Belgium, dengan spekulasi bahawa penampilannya dalam komuniti gay dan biseksual adalah “peristiwa rawak.” Pegawai Britain berkata kebanyakan kes di UK melibatkan lelaki yang dilaporkan melakukan hubungan seks dengan lelaki lain di tempat seperti sauna dan kelab seks.

Para saintis memberi amaran bahawa sesiapa sahaja yang berhubung rapat dan fizikal dengan seseorang yang dijangkiti cacar monyet atau pakaian atau cadar mereka berisiko dijangkiti penyakit itu, tanpa mengira orientasi seksual mereka.

Orang yang menghidap cacar monyet sering mengalami gejala seperti demam, sakit badan dan ruam; kebanyakannya pulih dalam masa beberapa minggu tanpa memerlukan rawatan perubatan.

Cacar monyet di Afrika kebanyakannya menyerang orang yang bersentuhan dengan haiwan liar yang dijangkiti, seperti tikus atau primata. Terdapat kira-kira 1,500 kes cacar monyet yang dilaporkan, termasuk 70 kematian, di Congo, Cameroon dan Republik Afrika Tengah.

Sehingga kini, saintis tidak menemui sebarang mutasi dalam virus monkeypox yang mencadangkan ia lebih mudah berjangkit atau membawa maut, walaupun bilangan perubahan yang dikesan menunjukkan virus itu berkemungkinan merebak tanpa dikesan selama bertahun-tahun.

Versi penyakit yang menular di luar Afrika biasanya mempunyai kadar kematian kurang daripada 1%, manakala versi yang dilihat di Afrika boleh membunuh sehingga 10% orang yang terjejas.

WHO juga sedang mencipta mekanisme perkongsian vaksin untuk cacar monyet, yang boleh menyaksikan vaksin pergi ke negara kaya seperti Britain, yang kini mempunyai wabak terbesar di luar Afrika.

Sebilangan pakar memberi amaran bahawa ia boleh mengukuhkan ketidaksamaan mendalam yang dilihat antara negara kaya dan miskin semasa pandemik coronavirus.

“Perancis, Jerman, AS dan UK sudah mempunyai banyak sumber dan banyak vaksin untuk menangani perkara ini dan mereka tidak memerlukan vaksin daripada WHO,” kata Dr. Irwin Redlener, pakar dalam kesiapsiagaan dan tindak balas bencana di Universiti Columbia .

“Apa yang kita patut lakukan ialah cuba membantu negara-negara di Afrika di mana cacar monyet telah menjadi endemik dan sebahagian besarnya diabaikan,” katanya. “Monkeypox bukan COVID, tetapi perhatian kita tidak seharusnya diputarbelitkan sehingga ia hanya menjadi masalah apabila ia dilihat di negara kaya.”

We want to say thanks to the writer of this write-up for this incredible material

Panel WHO: Monkeypox bukan kecemasan global ‘pada peringkat ini’


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/