Para saintis London mendapati tumor barah pada pesakit yang sakit tenat dibasmi oleh virus herpes

Virus herpes yang direka bentuk secara genetik adalah harapan baru untuk mengalahkan kanser selepas saintis mendapati tumor pada pesakit yang sakit tenat telah dihapuskan atau dikecutkan menggunakan terapi baharu yang inovatif.

Percubaan awal di Institut Penyelidikan Kanser (ICR) di London mendedahkan bahawa versi ubah suai virus herpes simplex menunjukkan tanda-tanda keberkesanan dalam satu perempat pesakit dengan kanser akhir hayat.

Jangkitan – yang juga menyebabkan mulut dan kudis kelamin – berfungsi pada kanser dengan menghasilkan molekul untuk mencetuskan tindak balas sistem imun dan menjangkiti dan memusnahkan kanser.

Ia telah diuji ke atas 39 pesakit yang menghidap kanser termasuk mereka yang menghidap tumor kulit, esofagus dan kepala dan leher.

Seorang pesakit dari London Barat telah memujinya sebagai ‘keajaiban sebenar’ selepas dia dapat kembali bekerja sebagai pembina.

Virus herpes yang direka bentuk secara genetik adalah harapan baru untuk mengalahkan kanser selepas saintis mendapati tumor pada pesakit yang sakit tenat telah dibasmi menggunakan terapi baharu itu. Bergambar: Imej stok

Krzysztof Wojkowski, 39, didiagnosis dengan karsinoma Mucoepidermoid, sejenis kanser kelenjar air liur, pada Mei 2017 dan selepas beberapa kali pembedahan, dia diberitahu bahawa tiada pilihan rawatan lagi.

‘Saya menjalani suntikan setiap dua minggu selama lima minggu yang membasmi kanser saya sepenuhnya,’ katanya. ‘Saya telah bebas daripada kanser selama dua tahun sekarang, ia adalah satu keajaiban sebenar, tiada perkataan lain untuk menggambarkannya.

‘ Saya telah dapat bekerja sebagai pembina semula dan menghabiskan masa bersama keluarga saya, tiada apa yang tidak boleh saya lakukan.’

Encik Wojkowski menambah: ‘Saya diberitahu tiada pilihan lagi untuk saya dan saya sedang menerima rawatan akhir hayat, ia amat memusnahkan, jadi ia adalah sesuatu yang luar biasa untuk diberi peluang untuk menyertai perbicaraan di The Royal Marsden, itu adalah keputusan terakhir saya. talian hayat.’

Ia telah diuji ke atas 39 pesakit kanser termasuk kanser kulit, esofagus dan kepala dan leher termasuk seorang pesakit dari London Barat yang menganggapnya sebagai 'keajaiban sebenar' selepas dia dapat kembali bekerja sebagai pembina (imej stok wanita yang menyokong pesakit)

Ia telah diuji ke atas 39 pesakit kanser termasuk kanser kulit, esofagus dan kepala dan leher termasuk seorang pesakit dari London Barat yang menganggapnya sebagai ‘keajaiban sebenar’ selepas dia dapat kembali bekerja sebagai pembina (imej stok wanita yang menyokong pesakit)

Pasukan penyelidik berharap untuk beralih ke ujian yang lebih besar selepas mereka membentangkan kajian itu di Kongres Onkologi Perubatan Eropah (ESMO).

Ketua kajian Profesor Kevin Harrington, Profesor Terapi Kanser Biologi di The Institute of Cancer Research, London, berkata: ‘Kajian kami menunjukkan bahawa virus pembunuh kanser yang direka bentuk secara genetik boleh memberikan satu-dua pukulan terhadap tumor – secara langsung memusnahkan sel-sel kanser daripada dalam semasa juga memanggil sistem imun terhadap mereka.

Herpes mulut boleh disebarkan melalui ciuman atau berus gigi

Herpes 1, atau herpes mulut, adalah ketegangan virus yang lebih biasa, yang menjejaskan kira-kira dua pertiga daripada semua orang di bawah 50 tahun.

Herpes oral mendapat namanya kerana, sudah tentu, ia terutamanya menyebabkan luka atau lepuh di sekitar bibir.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa dekad yang lalu, kudis HSV 1 telah mula menjadi lebih biasa di kawasan kemaluan atau dubur.

HSV 2, atau herpes genital terutamanya memberi kesan kepada kawasan ini, dan kurang biasa, hanya menjejaskan kira-kira 16 peratus daripada populasi.

Semasa wabak sama ada, virus sangat mudah berjangkit.

HSV 1 boleh merebak melalui ciuman atau perkongsian objek seperti peralatan atau berus gigi.

Sebaliknya, herpes genital biasanya hanya boleh disebarkan melalui hubungan seksual.

Sebaik sahaja virus HSV 2 berada di dalam badan seseorang ia akan berada di sana selama bertahun-tahun sepanjang hayat mereka, dan tiada penawarnya.

Tetapi ubat antivirus boleh mengekalkan wabak yang minimum dan boleh mengurangkan risiko penularan.

Atau sekurang-kurangnya mereka boleh, sebelum HSV 2 dan HSV 1 mula melakukan ‘seks’.

Sumber: NHS/ Healthline

Iklan

Pakar Perunding Onkologi di The Royal Marsden NHS Foundation Trust, menambah: ‘Adalah jarang untuk melihat kadar tindak balas yang begitu baik dalam ujian klinikal peringkat awal, kerana matlamat utama mereka adalah untuk menguji keselamatan rawatan dan mereka melibatkan pesakit dengan kanser yang sangat maju yang sekarang ini. rawatan telah berhenti berfungsi.

‘Penemuan percubaan awal kami mencadangkan bahawa bentuk kejuruteraan genetik virus herpes berpotensi menjadi pilihan rawatan baharu untuk sesetengah pesakit dengan kanser lanjutan – termasuk mereka yang tidak bertindak balas terhadap bentuk imunoterapi lain. Saya berminat untuk melihat sama ada kami terus melihat manfaat semasa kami merawat peningkatan bilangan pesakit.’

Virus RP2 yang direka bentuk secara genetik, yang disuntik terus ke dalam tumor, direka bentuk untuk mempunyai tindakan dwi terhadap tumor.

Ia membiak di dalam sel-sel kanser untuk memecahkannya dari dalam, dan ia juga menyekat protein yang dikenali sebagai CTLA-4 – melepaskan brek pada sistem imun dan meningkatkan keupayaannya untuk membunuh sel-sel kanser.

Tiga daripada sembilan pesakit yang dirawat dengan herpes mendapat manfaat dengan seorang pesakit kanser kelenjar air liur melihat tumornya hilang sepenuhnya dan kekal bebas daripada kanser 15 bulan selepas memulakan rawatan.

Tujuh daripada 30 pesakit yang menerima kedua-dua RP2 dan imunoterapi nivolumab juga mendapat manfaat daripada rawatan.

Dalam kumpulan itu, empat daripada sembilan pesakit kanser kulit melanoma, dua daripada lapan pesakit kanser mata melanoma uveal, dan satu daripada tiga pesakit kanser kepala dan leher menyaksikan pertumbuhan kanser mereka terhenti atau mengecut.

Daripada tujuh pesakit yang menerima kombinasi yang melihat manfaat, enam kekal tanpa perkembangan pada 14 bulan.

Profesor Kristian Helin, Ketua Eksekutif Institut Penyelidikan Kanser, London, berkata: ‘Virus adalah salah satu musuh tertua manusia, seperti yang kita semua lihat mengenai wabak itu. Tetapi penyelidikan baharu kami mencadangkan kami boleh mengeksploitasi beberapa ciri yang menjadikan mereka mencabar musuh untuk menjangkiti dan membunuh sel-sel kanser.

‘Ia adalah kajian kecil tetapi penemuan awal adalah menjanjikan. Saya sangat berharap apabila penyelidikan ini berkembang, kami melihat pesakit terus mendapat manfaat.’

We want to say thanks to the author of this short article for this amazing material

Para saintis London mendapati tumor barah pada pesakit yang sakit tenat dibasmi oleh virus herpes


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/