Para saintis memanfaatkan terapi cahaya untuk menyasarkan dan membunuh sel-sel kanser di dunia pertama

Para saintis telah berjaya membangunkan rawatan kanser revolusioner yang menyala dan menghapuskan sel-sel kanser mikroskopik, dalam satu kejayaan yang membolehkan pakar bedah menyasarkan dan memusnahkan penyakit itu dengan lebih berkesan pada pesakit.

Pasukan Eropah yang terdiri daripada jurutera, ahli fizik, pakar bedah saraf, ahli biologi dan imunologi dari UK, Poland dan Sweden bergabung tenaga untuk mereka bentuk fotoimunoterapi baharu.

Pakar percaya ia ditakdirkan untuk menjadi rawatan kanser utama kelima di dunia selepas pembedahan, kemoterapi, radioterapi dan imunoterapi.

Terapi diaktifkan cahaya memaksa sel-sel kanser bersinar dalam gelap, membantu pakar bedah membuang lebih banyak tumor berbanding teknik sedia ada – dan kemudian membunuh sel yang tinggal dalam beberapa minit setelah pembedahan selesai. Dalam percubaan pertama di dunia terhadap tikus dengan glioblastoma, salah satu jenis kanser otak yang paling biasa dan agresif, imbasan mendedahkan rawatan baru itu menyala walaupun sel-sel kanser terkecil untuk membantu pakar bedah membuangnya – dan kemudian menghapuskan yang tertinggal.

Percubaan bentuk baru fotoimunoterapi, yang diketuai oleh Institut Kanser Penyelidikan, London, juga menunjukkan rawatan itu mencetuskan tindak balas imun yang boleh meningkatkan sistem imun untuk menyasarkan sel-sel kanser pada masa hadapan, mencadangkan ia boleh menghalang glioblastoma datang semula selepas pembedahan. Penyelidik kini juga sedang mengkaji rawatan baru untuk neuroblastoma kanser kanak-kanak.

“Kanser otak seperti glioblastoma boleh menjadi sukar untuk dirawat dan, malangnya, terdapat terlalu sedikit pilihan rawatan untuk pesakit,” kata ketua kajian, Dr Gabriela Kramer-Marek, kepada Guardian. “Pembedahan adalah mencabar kerana lokasi tumor, dan oleh itu cara baharu untuk melihat sel tumor dibuang semasa pembedahan, dan untuk merawat sisa sel kanser yang kekal selepas itu, boleh memberi manfaat yang besar.”

Ketua pasukan ICR dalam pengimejan molekul praklinikal menambah: “Kajian kami menunjukkan bahawa rawatan fotoimunoterapi baru menggunakan gabungan penanda pendarfluor, protein affibodi dan cahaya inframerah dekat boleh mengenal pasti dan merawat sisa sel glioblastoma pada tikus. Pada masa hadapan, kami berharap pendekatan ini boleh digunakan untuk merawat glioblastoma manusia dan kemungkinan kanser lain juga.”

Terapi ini menggabungkan pewarna pendarfluor khas dengan sebatian sasaran kanser. Dalam percubaan pada tikus, gabungan itu ditunjukkan secara dramatik meningkatkan keterlihatan sel-sel kanser semasa pembedahan dan, apabila kemudian diaktifkan oleh cahaya inframerah dekat, untuk mencetuskan kesan anti-tumor.

Para saintis dari ICR, Imperial College London, Universiti Perubatan Silesia, Poland dan syarikat Sweden AffibodyAB percaya rawatan baru boleh membantu pakar bedah dengan lebih mudah dan berkesan membuang tumor yang sangat mencabar, seperti di kepala dan leher.

Usaha bersama itu sebahagian besarnya dibiayai oleh Pusat Sains Konvergensi UK Penyelidikan Kanser di ICR dan Imperial College London – perkongsian yang menghimpunkan saintis antarabangsa daripada kepakaran kejuruteraan, fizikal dan sains hayat untuk mencari cara inovatif untuk menangani kanser.

“Kerja pelbagai disiplin adalah penting untuk mencari penyelesaian inovatif untuk menangani cabaran yang kita hadapi dalam penyelidikan, diagnosis dan rawatan kanser – dan kajian ini adalah contoh yang bagus,” kata Prof Axel Behrens, ketua pasukan sel stem kanser di ICR dan saintifik. pengarah Pusat Sains Konvergens UK Penyelidikan Kanser.

“Penyelidikan ini menunjukkan pendekatan baru untuk mengenal pasti dan merawat sel glioblastoma dalam otak menggunakan cahaya untuk mengubah persekitaran imunosupresif menjadi persekitaran yang mudah terdedah kepada imun, dan yang mempunyai potensi menarik sebagai terapi terhadap jenis tumor otak yang agresif ini.”

Daftar ke Edisi Pertama, surat berita harian percuma kami – setiap pagi hari minggu pada 7 pagi BST

Selepas berdekad-dekad kemajuan dalam merawat kanser, empat bentuk utama yang wujud hari ini – pembedahan, kemoterapi, radioterapi dan imunoterapi – bermakna lebih ramai orang yang didiagnosis dengan penyakit itu boleh dirawat dengan berkesan, dan sebilangan besar boleh hidup dengan sihat selama bertahun-tahun.

Walau bagaimanapun, kedekatan beberapa tumor dengan organ penting dalam badan bermakna cara baru yang penting untuk merawat kanser dibangunkan supaya doktor dapat mengatasi risiko merosakkan bahagian badan yang sihat. Pakar percaya bahawa fotoimunoterapi boleh menjadi jawapannya.

Apabila tumor tumbuh di kawasan sensitif otak seperti korteks motor, yang terlibat dalam perancangan dan kawalan pergerakan sukarela, pembedahan glioblastoma boleh meninggalkan sel-sel tumor yang boleh menjadi sangat sukar untuk dirawat – dan ini bermakna penyakit itu boleh kembali. lebih agresif nanti.

Rawatan baru menggunakan molekul sintetik yang dipanggil affibodies. Ini adalah protein kecil yang direka bentuk dalam makmal untuk mengikat dengan sasaran khusus dengan ketepatan tinggi, dalam kes ini protein yang dipanggil EGFR – yang bermutasi dalam banyak kes glioblastoma.

Affibodies kemudiannya digabungkan dengan molekul pendarfluor yang dipanggil IR700, dan diberikan kepada tikus sebelum pembedahan. Cahaya bersinar pada sebatian menyebabkan pewarna bersinar, menyerlahkan kawasan mikroskopik tumor dalam otak untuk dibuang oleh pakar bedah. Laser kemudian bertukar kepada cahaya inframerah dekat, yang mencetuskan aktiviti anti-tumor, membunuh sel yang tinggal selepas pembedahan.

“Fotoimunoterapi boleh membantu kami menyasarkan sel-sel kanser yang tidak boleh dikeluarkan semasa pembedahan, yang boleh membantu orang hidup lebih lama selepas rawatan mereka,” kata Dr Charles Evans, pengurus maklumat penyelidikan di Cancer Research UK. Dia memberi amaran bahawa masih terdapat cabaran teknikal untuk diatasi, seperti mencapai semua bahagian tumor dengan cahaya inframerah dekat, tetapi menambah bahawa dia “teruja untuk melihat bagaimana penyelidikan ini akan berkembang”.

We would love to thank the writer of this post for this amazing material

Para saintis memanfaatkan terapi cahaya untuk menyasarkan dan membunuh sel-sel kanser di dunia pertama


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/