Para saintis membahaskan betapa mematikan COVID. Ada yang mengatakan ia kini kurang berisiko berbanding selesema

Sebuah farmasi di New York City menawarkan vaksin untuk COVID-19 dan selesema. Sesetengah penyelidik berpendapat bahawa kedua-dua penyakit itu mungkin menimbulkan risiko yang sama untuk mati bagi mereka yang dijangkiti.

Ted Shaffrey/AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Ted Shaffrey/AP


Sebuah farmasi di New York City menawarkan vaksin untuk COVID-19 dan selesema. Sesetengah penyelidik berpendapat bahawa kedua-dua penyakit itu mungkin menimbulkan risiko yang sama untuk mati bagi mereka yang dijangkiti.

Ted Shaffrey/AP

Adakah COVID-19 menjadi tidak lebih berbahaya daripada selesema bagi kebanyakan orang?

Itulah persoalan yang dibahaskan para saintis ketika negara itu menuju ke musim sejuk pandemik ketiga. Pada awal pandemik, COVID dianggarkan 10 kali lebih maut daripada selesema, mencetuskan ketakutan ramai orang.

“Kita semua telah mempersoalkan, ‘Bilakah COVID kelihatan seperti influenza?” kata Dr. Monica Gandhi, pakar penyakit berjangkit di Universiti California, San Francisco. “Dan, saya akan berkata, ‘Ya, kami berada di sana.'”

Gandhi dan penyelidik lain berpendapat bahawa kebanyakan orang hari ini mempunyai imuniti yang mencukupi – diperoleh daripada vaksinasi, jangkitan atau kedua-duanya – untuk melindungi mereka daripada mendapat sakit teruk akibat COVID. Dan ini terutama sekali sejak varian omicron nampaknya tidak membuat orang sakit seperti strain sebelumnyakata Gandhi.

Jadi melainkan varian yang lebih ganas muncul, ancaman COVID telah berkurangan dengan ketara bagi kebanyakan orang, yang bermaksud bahawa mereka boleh menjalani kehidupan seharian mereka, kata Gandhi, “dengan cara yang anda pernah hidup dengan selesema bermusim endemik.”

Tetapi masih terdapat banyak pandangan yang berbeza mengenai topik ini. Walaupun ancaman daripada COVID-19 mungkin menghampiri bahaya yang ditimbulkan oleh selesema, orang yang ragu-ragu meragui bahawa ia telah mencapai tahap itu.

“Saya minta maaf – saya hanya tidak bersetuju,” kata Dr. Anthony Fauci, penasihat perubatan Rumah Putih, dan pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan. “Keterukan satu berbanding yang lain benar-benar agak ketara. Dan potensi untuk membunuh seorang berbanding yang lain benar-benar agak ketara.”

COVID masih membunuh ratusan orang setiap hari, yang bermaksud lebih daripada 125,000 kematian COVID tambahan boleh berlaku dalam tempoh 12 bulan akan datang jika kematian berterusan pada kadar itu, kata Fauci. COVID telah membunuh lebih daripada 1 juta rakyat Amerika dan ia adalah penyebab utama kematian ketiga pada tahun 2021.

Musim selesema yang teruk membunuh kira-kira 50,000 orang.

“COVID adalah isu kesihatan awam yang lebih serius daripada selesema,” kata Fauci, sambil menyatakan ini terutama berlaku untuk orang tua, kumpulan yang paling berisiko mati akibat penyakit itu.

Berdebat cara kematian dikira

Perdebatan mengenai kadar kematian COVID bergantung pada apa yang dikira sebagai kematian COVID. Gandhi dan penyelidik lain berpendapat bahawa jumlah kematian harian dikaitkan dengan COVID adalah dibesar-besarkan kerana banyak kematian yang disalahkan atas penyakit itu sebenarnya dari sebab lain. Beberapa orang yang meninggal dunia atas sebab lain kebetulan juga diuji positif untuk coronavirus.

“Kami kini melihat secara konsisten bahawa lebih daripada 70% kemasukan ke hospital COVID kami berada dalam kategori itu,” kata Dr. Shira Doron, pakar penyakit berjangkit dan profesor di Sekolah Perubatan Universiti Tufts. “Jika anda mengira mereka semua sebagai kemasukan ke hospital, dan kemudian orang-orang itu mati dan anda mengira mereka semua sebagai kematian COVID, anda secara mendadak berlebihan.”

Jika kematian diklasifikasikan dengan lebih tepat, daripada jumlah kematian harian akan lebih dekat dengan jumlah selesema semasa musim biasa, kata Doron. Jika ini benar, kemungkinan seseorang itu mati jika mereka mendapat jangkitan COVID — apa yang dipanggil kadar kematian kes — akan hampir sama dengan selesema sekarang, yang dianggarkan sekitar 0.1%, atau mungkin lebih rendah.

Didalam laporan baharu daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit diterbitkan Khamis, penyelidik cuba menapis kematian lain untuk menganalisis kadar kematian bagi orang yang dimasukkan ke hospital “terutamanya untuk COVID-19.” Mereka mendapati kadar kematian telah menurun dengan ketara dalam era omicron, berbanding tempoh delta.

Tetapi Fauci berpendapat bahawa sukar untuk membezakan antara kematian yang disebabkan “kerana” COVID dan mereka yang “menghidap” COVID. Penyakit ini didapati memberi tekanan pada banyak sistem badan.

“Apakah bezanya dengan seseorang yang mengalami kegagalan jantung kongestif ringan, masuk ke hospital dan mendapat COVID, dan kemudian meninggal dunia akibat kegagalan jantung kongestif yang mendalam?” dia bertanya. “Adakah itu dengan COVID atau kerana COVID? COVID pasti menyumbang kepadanya.”

Sebab kedua ramai pakar menganggarkan bahawa kadar kematian COVID mungkin lebih rendah daripada ia muncul adakah banyak jangkitan tidak dilaporkan sekarang kerana ujian di rumah.

Kadar kematian ialah nisbah — bilangan kematian berbanding jumlah kes yang disahkan — jadi jika terdapat lebih banyak kes sebenar, itu bermakna kemungkinan seseorang mati adalah lebih rendah.

“Saya percaya bahawa kita telah mencapai tahap di mana, bagi seseorang individu, COVID menimbulkan risiko kemasukan ke hospital dan kematian yang kurang berbanding influenza,” kata Doron.

Dr. Ashish Jhapenyelaras tindak balas COVID-19 White House, bersetuju, terutamanya kerana vaksin dan rawatan untuk COVID adalah lebih baik daripada vaksin untuk selesema.

“Jika anda mendapat maklumat terkini tentang vaksin anda hari ini, dan anda menggunakan rawatan itu sendiri, peluang anda untuk mati COVID akan semakin jarang dan pastinya jauh lebih rendah daripada risiko anda mendapat masalah dengan selesema,” kata Jha kepada NPR.

Risiko kekal tinggi untuk warga tua dan lemah

Tetapi Jha menekankan bahawa omicron sangat menular dan menjangkiti begitu ramai orang yang secara keseluruhannya “pada peringkat populasi menimbulkan ancaman yang lebih besar kepada penduduk Amerika berbanding selesema,” dan ia masih boleh menyebabkan jumlah kematian yang lebih besar.

Dan, kadar kematian untuk sebarang penyakit berbeza mengikut umur dan faktor demografi lain. Yang penting, COVID kekal lebih mematikan bagi orang yang lebih tua dan lemah dari segi perubatan berbanding orang yang lebih muda. Baru-baru ini data daripada CDC menunjukkan bahawa berbanding dengan 18- hingga 29 tahun, orang yang berumur 65 hingga 74 mempunyai 60 kali ganda risiko kematian; mereka yang berumur 75 hingga 84 mempunyai 140 kali ganda risiko; dan mereka yang berumur 85 tahun ke atas mempunyai risiko 330 kali ganda lebih besar.

Bahaya sangat tinggi bagi mereka yang tidak diberi vaksin, dirangsang dan dirawat dengan betul. Dan dengan COVID yang masih merebak secara meluas, mereka tetap terdedah kepada pendedahan daripada hubungan sosial.

Walaupun lebih muda, sebaliknya orang yang sihat kadangkala boleh menjadi sangat sakit dan juga mati akibat COVID, itu semakin jarang berlaku.

“Saya fikir ia sangat penting orang mempunyai rasa yang tepat tentang realiti untuk meneruskan kehidupan mereka, ” kata Dr. Jake Scott, pakar penyakit berjangkit di Universiti Stanford. “Jika penilaian risiko mereka didorong oleh atau dipengaruhi oleh kadar kemasukan ke hospital dan kematian yang terlalu tinggi ini, saya fikir itu bermasalah.”

Menunggu untuk melihat sama ada corak dalam disahkan

Penyelidik lain masih berpendapat bahawa COVID kekal jauh lebih berisiko daripada selesema.

“Walau bagaimanapun anda menghirisnya, tidak pernah ada kejadian di mana COVID-19 lebih ringan daripada selesema,” kata Dr. Ziyad Al-Aly dari Universiti Washington di St. Louis, yang telah melakukan penyelidikan membandingkan COVID dengan selesema.

“Kami tidak pernah, dalam sejarah pandemik, dalam semua kajian kami dari awal hingga sekarang, mendapati bahawa COVID-19 berisiko sama kepada selesema,” kata Al-Aly. “Ia sentiasa membawa risiko yang lebih tinggi.”

Sesetengah pakar sedang menunggu lebih banyak data yang menunjukkan arah aliran yang jelas dalam pengurangan kadar kematian.

“Saya mungkin akan berasa lebih selesa mengatakan sesuatu seperti, ‘Oh COVID serupa dengan selesema’ apabila kita benar-benar melihat corak yang menyerupai itu,” kata Dr. Jeremy Faust, seorang doktor kecemasan di Brigham and Women’s Hospital di Boston dalam bahagian dasar kesihatan dan kesihatan awam. “Kami baru mula melihatnya, dan saya tidak pernah melihatnya secara berterusan.”

Ramai juga menyatakan bahawa COVID boleh meningkatkan risiko mengalami masalah kesihatan jangka panjang, seperti COVID yang berpanjangan.

“Malah orang yang mempunyai simptom ringan hingga sederhana daripada COVID boleh berakhir dengan COVID yang panjang,” kata Fauci. “Itu tidak berlaku dengan influenza. Ia adalah permainan bola yang sama sekali berbeza.”

Tetapi Gandhi juga mempersoalkan itu. Kebanyakan anggaran risiko untuk COVID yang lama datang daripada orang yang sakit teruk pada permulaan wabak itu, katanya. Dan jika anda mengambil kira iturisiko masalah kesihatan jangka panjang mungkin tidak lebih besar daripada COVID berbanding jangkitan virus lain seperti selesema, katanya.

“Ia adalah COVID yang sangat teruk yang membawa kepada COVID yang berpanjangan. Dan apabila penyakit itu menjadi lebih ringan, kami melihat kadar COVID yang lebih rendah,” kata Gandhi.

Malah, sesetengah pakar takut bahawa musim selesema tahun ini mungkin lebih teruk daripada lonjakan COVID musim sejuk ini. Selepas musim selesema yang sangat ringan atau bahkan tidak wujud semasa wabak itu, selesema melanda Australia dengan teruk tahun ini. Dan apa yang berlaku di hemisfera Selatan sering meramalkan apa yang berlaku di Amerika Utara.

“Jika kita mengalami musim influenza yang serius, dan jika varian omicron terus menyebabkan penyakit ringan, musim sejuk yang akan datang ini boleh menjadi musim selesema yang lebih teruk daripada COVID,” kata Dr. William Schaffnerseorang penyelidik penyakit berjangkit di Universiti Vanderbilt.

We would like to thank the author of this post for this outstanding web content

Para saintis membahaskan betapa mematikan COVID. Ada yang mengatakan ia kini kurang berisiko berbanding selesema


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/