Para saintis memuji keputusan ‘luar biasa’ dari pukulan diabetes yang menurunkan gula darah dua kali lebih cepat

Berjuta-juta pesakit kencing manis boleh melihat keputusan mengubah hidup daripada ubat baru yang ‘luar biasa’, penyelidik mencadangkan hari ini.

Tirzepatide berfungsi dengan meniru hormon yang membantu mengawal gula darah dan menyekat selera makan, membantu orang ramai mengurangkan berat badan.

Ia telah terbukti lebih berkesan daripada ubat lain yang serupa, termasuk ubat-ubatan yang dikeluarkan di NHS.

Tetapi data baru, ditetapkan untuk dibentangkan pada persidangan perubatan, akan mendedahkan bahawa ia juga berfungsi sehingga 12 minggu lebih cepat.

Para saintis yang terlibat dalam analisis itu berkata pukulan sekali seminggu itu menghasilkan keputusan ‘melebihi perkara lain yang kami ada sekarang’.

Tirzepatide meniru hormon dalam badan yang membantu orang berasa kenyang dan puas selepas makan.

Ini selalunya pada tahap rendah dalam pesakit obes, yang cenderung membentuk majoriti pesakit diabetes Jenis 2.

Selain membantu orang berasa kenyang, ubat ini membantu mengawal kencing manis dengan membantu badan mengelakkan kemalangan gula, membantu mengeluarkan gula berlebihan daripada badan dan menghentikan hati daripada membuat dan mengeluarkan terlalu banyak gula.

Diabetes yang tidak terkawal boleh menyebabkan kebutaan dan menyebabkan pesakit memerlukan anggota badan mereka dipotong atau koma.

Para saintis telah memuji keputusan penurunan berat badan dan pengurusan diabetes yang ‘luar biasa’ daripada percubaan klinikal tirzepatide, dijual di bawah jenama Mounjaro

Apakah diabetes jenis 2?

Diabetes jenis 2 adalah keadaan biasa yang menyebabkan paras gula (glukosa) dalam darah menjadi terlalu tinggi.

Ia boleh menyebabkan gejala seperti dahaga yang berlebihan, perlu banyak kencing dan keletihan. Ia juga boleh meningkatkan risiko anda mendapat masalah serius dengan mata, jantung dan saraf anda.

Ia adalah keadaan seumur hidup yang boleh menjejaskan kehidupan seharian anda. Anda mungkin perlu menukar diet anda, mengambil ubat-ubatan dan menjalani pemeriksaan berkala.

Ia disebabkan oleh masalah dengan bahan kimia dalam badan (hormon) yang dipanggil insulin. Ia sering dikaitkan dengan berat badan berlebihan atau tidak aktif, atau mempunyai sejarah keluarga diabetes jenis 2.

Sumber: NHS

Iklan

Oleh kerana kadar obesiti telah meningkat sejak beberapa dekad yang lalu, begitu juga dengan diabetes jenis 2.

Angka-angka kini menunjukkan bahawa kira-kira 5 juta rakyat Britain mempunyai keadaan itu, serta 29 juta orang di AS.

Dadah kini wujud untuk melawan keadaan, tetapi analisis baharu mencadangkan tirzepatide, dijual di bawah jenama Mounjaro dan dibuat oleh syarikat farmaseutikal AS Eli Lilly, boleh menawarkan penambahbaikan yang lebih baik dan lebih pantas untuk penghidap.

Data baharu itu datang daripada dua ujian, yang membandingkan dos 5mg, 10mg atau 15mg kepada dua ubat sedia ada yang berbeza.

Dos Tirzepatide meningkat sebanyak 2.5 mg setiap empat minggu sehingga kekuatan yang diperlukan dicapai dan kemudian dikekalkan untuk tempoh percubaan selama hampir setahun.

Satu percubaan melibatkan hampir 1,500 orang yang menghidap diabetes jenis 2.

Peserta dalam percubaan ini sama ada secara rawak ditugaskan untuk menerima salah satu daripada tiga dos tirzepatide yang berbeza sekali seminggu atau suntikan insulin setiap hari.

Percubaan lain membandingkan tiga dos tirzepatide dengan satu lagi penurunan berat badan mingguan dan jab diabetes yang dipanggil semaglutide. Ia melibatkan 1,800 peserta.

Penerima Tirzepatide mencapai tahap penting kawalan gula darah, iaitu mempunyai tahap hemoglobin A1c kurang daripada 7 peratus, secara purata empat minggu lebih cepat daripada semaglutide.

Ia juga mengatasi prestasi suntikan insulin harian, dengan peserta pada tirzepatide merekodkan paras hemoglobin A1c kurang daripada 6.5 peratus 12 minggu lebih awal.

Penemuan yang sama juga direkodkan untuk penurunan berat badan dalam percubaan semaglutide.

Jab obesiti mingguan mengurangkan separuh risiko diabetes dan boleh mencetuskan penurunan berat badan yang mencukupi, kajian mencadangkan

Ubat obesiti yang diberikan dalam pukulan mingguan lebih daripada separuh risiko menghidap diabetes jenis 2, semakan mercu tanda mencadangkan.

Pesakit boleh menyuntik diri mereka dengan semaglutide, yang berfungsi dengan merampas otak untuk menyekat selera makan dan mengurangkan pengambilan kalori.

Peserta yang berlebihan berat badan dan obes diberi dos biasa menyaksikan kemungkinan mereka mengalami keadaan itu menurun sehingga 61 peratus.

Ubat itu, dipanggil Wegovy, telah diluluskan untuk digunakan di England selepas ia ditunjukkan untuk membantu pesakit menurunkan purata 15 peratus berat badan mereka, bersamaan dengan 2st 7lb.

Kira-kira 4.5 juta orang menghidap diabetes jenis 2 di England, yang menelan belanja NHS lebih daripada £10 bilion setahun.

Penyelidik menjalankan analisis data baru dari dua ujian semaglutide sebelumnya untuk menilai kesannya terhadap keadaan.

Ketua kajian Dr Timothy Garvey berkata purata penurunan berat badan sebanyak 15 peratus adalah ‘mencukupi untuk merawat atau mencegah pelbagai komplikasi obesiti yang menjejaskan kesihatan dan kualiti hidup’. Beliau menambah bahawa kesan ini ‘adalah pengubah permainan dalam perubatan obesiti’.

Iklan

Orang yang menggunakan dos tirzepatide 10mg dan 15mg kehilangan 5 peratus daripada jumlah berat badan mereka selepas 12 minggu.

Ini adalah separuh masa berbanding peserta semaglutide.

Penulis utama analisis itu, Dr Adie Viljoen, seorang pakar perubatan metabolik perunding dan ahli patologi kimia dari East and North Hertfordshire NHS Trust, berkata tirzepatide menghasilkan keputusan yang ‘luar biasa’.

‘Kepantasan yang kita lihat dalam menurunkan glukosa dan penurunan berat badan adalah melebihi apa-apa lagi yang kita ada sekarang,’ katanya.

‘Ia mungkin meletakkan orang dewasa dengan diabetes jenis 2 dalam kedudukan yang lebih baik untuk mencegah komplikasi jangka panjang.

‘Malah penurunan berat badan yang sederhana sebanyak 5 peratus daripada berat badan awal dikaitkan dengan peningkatan klinikal yang ketara dalam isu kesihatan berkaitan berat badan bagi kebanyakan individu.

‘Bagi orang yang menghidap diabetes jenis 2 untuk dapat mencapai peningkatan kesihatan ini dalam kira-kira separuh masa adalah sangat luar biasa.’

Bagaimanapun, beliau menambah adalah penting untuk diingat bahawa suntikan itu bukan peluru perak, dan ia harus digunakan bersama diet dan senaman.

Diabetes jenis 2 berlaku apabila badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, atau insulin yang dihasilkannya tidak berfungsi dengan betul yang membawa kepada paras gula darah tinggi.

Ia boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius seperti penyakit jantung, peningkatan risiko strok, masalah buah pinggang, penyakit mata dan kerosakan saraf.

Tidak seperti diabetes jenis 1, yang merupakan genetik, diabetes jenis 2 terutamanya didorong oleh obesiti. Ia juga boleh diterbalikkan dengan gaya hidup sihat.

Tirzepatide meniru dua hormon dalam badan, satu dipanggil agonis reseptor peptida-1 (GLP-1) seperti glukagon, dan peptida insulinotropik yang bergantung kepada glukosa, atau GIP.

Agonis reseptor GLP-1 telah digunakan selama kira-kira sedekad dan telah mengubah rawatan diabetes jenis 2.

Peserta dalam ujian klinikal telah melaporkan mengalami loya, muntah dan cirit-birit sebagai kesan sampingan daripada mengambil tirzepatide, walaupun ini paling kerap dilaporkan apabila dos meningkat.

Ubat itu kini diluluskan sebagai ubat diabetes preskripsi di AS walaupun telah dispekulasi Eli Lilly akan mendapatkan kelulusan untuk penggunaannya sebagai ubat penurunan berat badan.

Ia dilaporkan berharga kira-kira £843 ($975) untuk kursus empat minggu tetapi pada masa ini tidak diluluskan untuk digunakan di UK.

Pengarang analisis terkini menyatakan beberapa batasan kajian mereka, seperti ujian klinikal yang tidak direka khusus untuk membandingkan kadar kawalan glisemik dan penurunan berat badan antara ubat-ubatan, dan oleh itu keputusan harus ditafsirkan dengan berhati-hati.

Analisis itu, yang dibiayai oleh Eli Lilly, akan dibentangkan di persidangan Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes di Sweden dari 19 hingga 23 September.

We want to thank the writer of this post for this incredible web content

Para saintis memuji keputusan ‘luar biasa’ dari pukulan diabetes yang menurunkan gula darah dua kali lebih cepat


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/