Para saintis mencipta tablet insulin yang boleh diambil secara lisan, menggantikan suntikan

Para saintis mencipta tablet insulin yang boleh diambil secara lisan, menggantikan suntikan pesakit kencing manis pada masa ini mesti memberi diri mereka sendiri beberapa kali sehari

  • Satu pasukan di Universiti British Columbia telah membangunkan pil insulin yang sama berkesannya dengan suntikan hormon
  • Pil boleh berjaya menghantar dos ke hati dan bukannya kehilangan sebahagiannya semasa ia bergerak melalui perut
  • Percubaan pertama telah dijalankan ke atas tikus, dan mendapati kejayaan besar dalam mendapatkan insulin ke hati
  • Lebih daripada 10% rakyat Amerika menghidap diabetes, dan keadaan ini membunuh kira-kira 100,000 orang di AS setiap tahun

Pasukan penyelidik telah membangunkan tablet oral yang boleh menghantar insulin ke badan tanpa menggunakan jarum.

Para saintis di Universiti British Columbia (UBC), di Kanada, telah membangunkan pil yang menyampaikan keseluruhan dos insulin ke hati seseorang. Percubaan sebelum ini pada ubat insulin oral telah digagalkan selepas sebahagian besar dos berakhir di dalam perut – di mana ia tidak memberikan nilai.

Ramai pesakit kencing manis memerlukan beberapa dos insulin untuk menguruskan keadaan mereka setiap hari. Pada masa ini, kaedah penghantaran standard adalah melalui suntikan dengan jarum kecil beberapa kali sehari. Ini boleh menjadi sangat tidak selesa, sukar digunakan dan lebih sukar daripada hanya mengambil pil.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit melaporkan bahawa 37 juta rakyat Amerika – atau lebih daripada satu daripada sepuluh – menderita diabetes. Ia adalah punca utama kematian kelapan di Amerika, bertanggungjawab untuk lebih 100,00 kematian setiap tahun.

Satu pasukan di UBC telah membangunkan pil yang boleh menyampaikan dos insulin secara lisan yang selalunya perlu disuntik oleh pesakit kencing manis untuk menerima (foto fail)

‘Keputusan yang menarik ini menunjukkan bahawa kami berada di landasan yang betul dalam membangunkan formulasi insulin yang tidak lagi perlu disuntik sebelum setiap hidangan, meningkatkan kualiti hidup, serta kesihatan mental, lebih daripada sembilan juta pesakit diabetes jenis 1 sekitar. dunia,’ Dr Anubhav Pratap-Singh, penolong profesor dalam pemprosesan makanan di UBC dan penyiasat utama kajian itu berkata dalam satu kenyataan.

Para penyelidik membangunkan tarikan yang menggunakan membran nipis yang dipanggil mukosa bukal yang terdapat di lapisan pipi dalam dan di belakang bibir seseorang.

Membran ini menyediakan lapisan pelindung di sekeliling dos dan membolehkan ia melalui ke destinasinya tanpa kehilangan ubat di sepanjang jalan.

Insulin secara semula jadi dihasilkan dalam pankreas, kemudian bergerak ke hati di mana ia membantu memproses gula dalam darah.

Seseorang yang menghidap diabetes jenis 1 tidak menghasilkan insulin yang mencukupi untuk menguruskan gula darah – jika ada. Semua pesakit diabetes jenis 1 memerlukan sejenis dos insulin untuk menguruskan keadaan mereka.

Mereka yang menghidap diabetes jenis 2 juga mungkin memerlukan ubat insulin, dan jumlah bahan yang dihasilkan oleh badan mereka secara semula jadi mungkin tidak mencukupi untuk menangani gula darah mereka yang tinggi.

Suntikan standard insulin dalam 100 unit antarabangsa (iu) setiap pukulan.

Oleh kerana sebahagian besar pil insulin hilang semasa penghantaran oral, percubaan sebelumnya untuk membangunkan pil insulin terpaksa membawa sekitar 500iu untuk berfungsi dengan baik.

Ini adalah sangat tidak cekap dan boleh meningkatkan kos pil tanpa perlu – terutamanya dengan betapa mahalnya insulin yang menjadi kontroversi di negara seperti Amerika Syarikat.

Ada juga isu berapa cepat serum dikeluarkan. Suntikan bertindak pantas dan cepat memberikan tubuh rangsangan insulin yang diperlukannya.

Tablet selalunya boleh mengambil masa dua hingga empat jam untuk menyampaikan dos. Pil yang dibangunkan oleh pasukan UBC dikeluarkan sepenuhnya dalam masa 30 minit hingga dua jam.

Suntikan insulin digunakan oleh ramai pesakit diabetes jenis 1, dan juga sesetengah pesakit diabetes jenis 2, untuk meningkatkan tahap hormon dan menguruskan gula darah mereka

Suntikan insulin digunakan oleh ramai pesakit diabetes jenis 1, dan juga sesetengah pesakit diabetes jenis 2, untuk meningkatkan tahap hormon dan menguruskan gula darah mereka

‘Sama seperti suntikan insulin bertindak pantas, tablet penghantaran oral kami menyerap selepas setengah jam dan boleh bertahan selama kira-kira dua hingga empat jam,’ kata Dr Alberto Baldelli, seorang rakan kanan yang mengambil bahagian dalam penyelidikan itu.

Penyelidik menguji pil mereka yang baru dibangunkan pada tikus dalam usaha untuk melihat bagaimana ia akan mengalir melalui badan. Keputusan percubaan adalah menjanjikan.

‘Walaupun selepas dua jam bersalin, kami tidak menemui sebarang insulin dalam perut tikus yang kami uji,’ kata Yigong Guo, pengarang pertama kajian dan calon PhD di UBC.

‘Semuanya ada di hati dan ini adalah sasaran ideal untuk insulin—ia benar-benar apa yang kita mahu lihat.’

Persatuan Diabetes Amerika mengatakan bahawa tanaman pil diabetes yang ada sekarang hanya untuk digunakan dalam suntikan insulin tambahan, untuk orang yang memerlukan bantuan tambahan menguruskan keadaan mereka.

Pil ini juga hanya disyorkan untuk digunakan oleh pesakit diabetes jenis 2, tanpa pilihan untuk mereka yang menghidap jenis 1.

Pasukan UBC berharap ciptaan baharunya dapat membantu merapatkan jurang itu bagi mereka yang pankreasnya tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, dan memberi mereka pilihan yang lebih mudah untuk menerima dos.

Iklan

We wish to thank the writer of this article for this amazing material

Para saintis mencipta tablet insulin yang boleh diambil secara lisan, menggantikan suntikan


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/