Para saintis Menemui Cara untuk Meramalkan Kematian Anda dengan Cara Anda Berjalan

Ilustrasi Foto oleh The Daily Beast / Getty

Kita semua akan mati akhirnya—tetapi bagaimana jika anda tahu bila anda berisiko untuk mati, hanya berdasarkan cara anda berjalan? Satu kajian baru menunjukkan bahawa ukuran yang diambil dengan penderia gerakan yang dipakai di pergelangan tangan boleh digunakan untuk meramalkan risiko kematian seseorang sehingga lima tahun kemudian. Sebagai salah satu pengesahan terbesar teknologi boleh pakai setakat ini, penyelidikan itu menimbulkan kemungkinan satu hari menggunakan sistem pengesanan gerakan dalam telefon pintar untuk meninjau kesihatan pesakit tanpa memerlukan lawatan secara peribadi ke pejabat doktor.

Kajian itu, diterbitkan Khamis dalam jurnal Kesihatan Digital PLOS, dijalankan menggunakan data daripada lebih 100,000 warga Britain daripada projek besar UK Biobank, yang mula mengumpul maklumat kesihatan dan biometrik daripada peserta pada 2006 dan akan mengikuti mereka selama 14 tahun lagi. Daripada data penderia pergelangan tangan selama seminggu, para penyelidik di University of Illinois di Urbana-Champaign mereka bentuk model yang mengurangkan pecutan seseorang dan jarak yang mereka tempuh menjadi kepingan enam minit. Menurut penulis kajian Bruce Schatzseorang penyelidik sains komputer Universiti Illinois, saintis memilih tempoh ini untuk meniru ujian berjalan enam minit: pengukuran fungsi jantung dan paru-paru yang biasa diambil semasa temu janji perubatan yang mewajibkan peserta berjalan pada kadar biasa selama enam minit dan membandingkan jumlah jarak perjalanan mereka kepada penanda aras mengikut umur mereka.

Sensor Bersalut Emas Boleh Membentuk Semula Penemuan Ubat Kanser

Ujian itu adalah “ukuran luaran yang sangat baik tentang apa yang berlaku secara dalaman,” dan boleh direplikasi dengan mudah menggunakan pecutan yang terdapat dalam penderia pergelangan tangan atau telefon murah, kata Schatz kepada The Daily Beast. “Saya tahu sebenarnya bahawa model jenis ini akan berfungsi dengan telefon murah.”

Ramalan kematian masa depan yang dibuat oleh model penyelidik adalah betul 72 peratus daripada masa selepas satu tahun, dan 73 peratus selepas lima tahun—kadar ketepatan yang sama ditemui dalam kajian yang diterbitkan tahun lepas yang menganalisis set data yang sama tetapi menggunakan jam, bukannya minit, data. Kajian baharu ini, menurut Schatz, adalah demonstrasi teknologi pemantauan pasif yang lebih menjanjikan seperti penderia telefon dan pergelangan tangan kerana model pasukannya memerlukan kurang data dan memberikan tahap privasi yang tinggi kepada pengguna.

“Jika anda merekodkan semua data, memang benar orang ramai mempunyai ciri-ciri berjalan dan anda boleh tahu siapa individu itu. Tetapi sangat mungkin untuk mengambil sebahagian daripada isyarat, yang cukup baik untuk melakukan vitals tetapi menyamar sepenuhnya siapa orang itu,” katanya.

Walaupun begitu, menggunakan teknologi harian untuk memantau pesakit secara pasif boleh menimbulkan isu jika pengguna tidak dapat memberikan persetujuan termaklum yang berterusan, situasi yang boleh menjadi rumit oleh penyakit degeneratif atau kekurangan celik teknologi. Isu-isu etika ini, kata Schatz, masih bersifat spekulatif, tetapi patut diselaraskan pemikiran daripada saintis ketika penyelidikan bergerak ke hadapan.

Walaupun penderia yang digunakan dalam kajian itu hampir sama dengan penderia dalam kedua-dua telefon mudah alih dan telefon pintar, kerja masa hadapan harus mengesahkan model ini dalam sampel yang besar apabila pengguna membawa telefon di dalam poket mereka, dan bukannya memakai penderia pada pergelangan tangan mereka. Memuat turun apl yang boleh mengukur kesihatan anda semasa anda menjalani hari ke hari boleh menjadi cara yang mudah dan tidak menyakitkan untuk memastikan orang lebih sihat, lebih lama.

“Jika anda ingin meningkatkan kesihatan umum seluruh penduduk, projek seperti ini sangat penting,” kata Schatz.

Baca lebih lanjut di The Daily Beast.

Dapatkan scoop dan skandal terbesar Daily Beast dihantar terus ke peti masuk anda. Daftarlah sekarang.

Kekal dimaklumkan dan dapatkan akses tanpa had kepada pelaporan Daily Beast yang tiada tandingan. Langgan sekarang.

We wish to give thanks to the writer of this article for this incredible web content

Para saintis Menemui Cara untuk Meramalkan Kematian Anda dengan Cara Anda Berjalan


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/