Para saintis Menemui Pelbagai Jenis Obesiti, Mengesahkan BMI Tinggi Tidak Sentiasa Memberi Isyarat Risiko Kesihatan

Kredit foto: RyanJLane – Getty Images

“Majalah Hearst dan Yahoo mungkin memperoleh komisen atau hasil untuk beberapa item melalui pautan di bawah.”

  • Menurut kajian baru yang diterbitkan dalam Metabolisme Alam Semulajadiobesiti bukan hanya soal berat berhubung dengan ketinggian atau indeks jisim badan (BMI)—sebenarnya terdapat sekurang-kurangnya empat jenis badan metabolik.

  • Penyelidikan juga mendapati bahawa mereka yang sesuai dalam kategori BMI berat badan berlebihan atau obes tidak ditakdirkan untuk menghidap penyakit yang sebelum ini dianggap berkaitan secara langsung dengan berat badan.

Selama beberapa dekad, satu pengiraan, Indeks Jisim badan (BMI) telah digunakan untuk menentukan sama ada seseorang itu berlebihan berat badan atau obes. BMI membandingkan berat badan berhubung dengan ketinggian dan apabila jumlah itu tinggi, doktor mungkin akan memberitahu pesakit bahawa mereka berisiko untuk mengalami masalah kesihatan dan oleh itu, perlu menurunkan berat badan.

Ternyata, walaupun, persamaan ini bukan penanda yang boleh dipercayai hasil kesihatan. Sesetengah orang yang sesuai dengan kategori “obes”, menurut BMI, mungkin tidak pernah menerima diagnosis penyakit, manakala yang lain dalam julat BMI “normal” mungkin mempunyai kecenderungan genetik untuk penyakit jantung dan penyakit lain, tidak kira beratnya.

“Telah lama jelas kepada kami bahawa terdapat sekurang-kurangnya tiga jenis orang dalam hal obesiti: Mereka yang sihat dan obes, mereka yang obes dan mempunyai penyakit bersamaan, seperti kencing manis atau penyakit jantungdan mereka yang obes dan dalam perjalanan untuk membangunkan komorbiditi,” Andrew Pospisilik, Ph.D., pengerusi Jabatan Epigenetik dan ahli pengasas Kumpulan Pengaturcaraan Metabolik dan Pemakanan di Institut Van Andel di Grand Rapids, Michigan memberitahu Berbasikal. “Kami ingin melihat sama ada kami boleh mula mengenal pasti variasi genetik dalam ‘jenis’ obesiti yang berbeza ini.”

Untuk mengkaji jenis obesiti, Pospisilik dan pasukannya mengkaji kembar dan cara berat badan mereka berubah-ubah selama bertahun-tahun. Kemudian, mereka cuba meniru penemuan mereka pada tikus.

“Menggunakan pendekatan berasaskan data semata-mata, kami melihat buat kali pertama bahawa terdapat sekurang-kurangnya dua subtipe metabolik obesiti yang berbeza, masing-masing dengan ciri fisiologi dan molekul mereka sendiri yang mempengaruhi kesihatan,” kata Pospisilik. “Penemuan kami di makmal hampir karbon menyalin data kembar manusia. Kami sekali lagi melihat dua subjenis obesiti yang berbeza.”

Sehingga kini, saintis meletakkan orang dalam satu daripada tiga metabolik jenis: endomorph (menyimpan lemak dengan mudah), mesomorph (mudah mendapat otot), dan ectomorph (nipis, berjuang untuk mendapatkan lemak atau otot). Penemuan baru-baru ini, bagaimanapun, diterbitkan bulan ini dalam Metabolisme Alam Semulajadimembahagikan orang kepada empat subtipe metabolik (dua terdedah kepada kurus dan dua terdedah kepada obesiti) yang mungkin suatu hari nanti membantu doktor memberikan penjagaan yang lebih tepat untuk pesakit dan memaklumkan cara yang lebih tepat untuk mendiagnosis dan merawat obesiti dan gangguan metabolik yang berkaitan, jelas Pospisilik.

Pasukan itu juga mendapati bahawa daripada dua subtipe metabolik yang terdedah kepada obesiti, satu dikaitkan dengan peningkatan keradanganyang boleh meningkatkan risiko tertentu barah dan penyakit lain, manakala yang lain tidak. Nampaknya juga beberapa gen bertindak balas kepada pencetus tertentu—seperti pilihan gaya hidup atau makanan tertentu—yang membawa kepada penambahan berat badan dan terdedah kepada penyakit, manakala yang lain tidak.

Sains mengkaji bagaimana gen dipengaruhi oleh tingkah laku dan persekitaran dipanggil epigenetik. Pospisilik, pakar epigenetik, tidak mengkaji, sebagai contoh, makanan atau pilihan gaya hidup yang boleh mengubah berat badan seseorang, sebaliknya mencari kecenderungan genetik yang menyelaraskan berat badan dan bagaimana ia boleh menjadi penyakit.

Tidak seperti perubahan genetik, perubahan epigenetik boleh diterbalikkan dan tidak mengubah urutan DNA. “Saya suka memberitahu orang ramai bahawa semua lebah dilahirkan dengan DNA yang sama, tetapi sesetengah lebah menjadi lebah pekerja dan yang lain menjadi ratu lebah. Akhirnya, semua ratu lebah secara genetik seperti ratu lebah lain. Bagaimana ia berlaku? Epigenetik ialah proses yang boleh membimbing DNA lebah yang sama untuk berkembang menjadi seorang ratu atau pekerja, tetapi tiada di antaranya, “kata Pospisilak.

Pospisilak dan pasukannya mendapati bahawa idea yang sama ini terpakai kepada manusia dan berat badan serta kesihatan mereka. Manakala seseorang lebih terdedah kepada pembinaan ototyang lain mungkin lebih terdedah kepada penambahan berat badan, dan mereka diet mungkin sangat serupa.

“Antara kajian berkembar dan kajian tikus, kami benar-benar boleh menunjukkan bagaimana setiap individu mungkin mempunyai beberapa laluan pra-program genetik yang tersedia, dengan akibat sepanjang hayat,” jelas Pospisilak.

Pada akhirnya, penyelidikan baru mengesahkan bahawa terdapat lebih banyak perkara untuk kesihatan dan kecergasan daripada nombor pada skala atau pada carta BMI.

Anda mungkin juga berminat

We would like to say thanks to the author of this write-up for this amazing material

Para saintis Menemui Pelbagai Jenis Obesiti, Mengesahkan BMI Tinggi Tidak Sentiasa Memberi Isyarat Risiko Kesihatan


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/