Para saintis Menemui Utusan Rahsia Antara Lemak Dan Otak

Para saintis berpendapat mereka memahami bagaimana otak kita memantau tahap lemak dalam badan kita: dengan memantau hormon yang berkaitan dengan lemak dalam aliran darah kita.

Tetapi dalam kajian baru, penyelidik kini menemui keseluruhan sistem pemesejan tambahan.

Ternyata kita mempunyai sistem deria keseluruhan khusus untuk membawa mesej dari tisu lemak kita (adiposa) ke otak kita.

“Penemuan neuron ini menunjukkan buat pertama kalinya bahawa otak anda secara aktif meninjau lemak anda, bukannya hanya menerima mesej secara pasif mengenainya,” berkata Ahli sains saraf Institut Penyelidikan Scripps Li Ye.

“Implikasi penemuan ini adalah mendalam.”

Memahami sistem ini suatu hari nanti boleh membantu semakin ramai kita bergelut dengan berat badan dan masalah kesihatan yang berkaitan seperti penyakit jantung dan kencing manis.

Ia menambah satu lagi lapisan kepada yang sudah interaksi yang rumit antara gen kita, persekitaran, diet, dan mikrobiom, yang semuanya menyumbang kepada tahap stor tenaga penebat yang penting ini.

Walaupun penyelidik telah lama mengetahui bahawa lemak mamalia penuh dengan neuron, saraf ini dikaitkan dalam model haiwan kepada mamalia. sistem saraf simpatetik – sistem yang mengawal tindak balas automatik badan kita yang tidak sedarkan diri seperti meningkatkan kadar denyutan jantung atau melebarkan mata.

Mereka menggalakkan pecahan lemak untuk digunakan semasa aktiviti fizikal, kelaparan, dan tekanan lain.

Tetapi sementara mesej ini pergi dari otak ke lemak kita telah ditubuhkan, persoalan kekal tentang isyarat apa yang berlaku dalam arah terbalik dalam saraf kita.

“Apabila kami mula-mula memulakan projek ini, tidak ada alat sedia ada untuk menjawab soalan-soalan ini,” ahli sains saraf Institut Penyelidikan Scripps Yu Wang menerangkan.

Oleh itu, Wang dan rakan sekerja membangunkan alat itu, termasuk teknik pengimejan baharu yang dipanggil HYBRiD dan kaedah manipulasi sel yang disasarkan yang dipanggil ROOT untuk mengatasi kesukaran teknikal untuk mencapai neuron jauh di dalam lemak badan kita tanpa mengacaukannya.

Para penyelidik merancang HIBRID (tisu mamalia dibersihkan bertetulang hidrogel) untuk membolehkan pemeriksaan rapi terhadap sampel tisu utuh yang besar. Ia menggunakan pelarut untuk mengeluarkan molekul yang memberikan tisu kelegapan mereka, menyebabkan tisu lutsinar masih dalam konfigurasi asalnya.

Menambah protein pendarfluor yang menyasarkan jenis tisu tertentu kemudian membolehkan penyelidik untuk menggambarkan dengan jelas struktur minat mereka.

Neuron deria pendarfluor bermula berhampiran tulang belakang dan bercabang menjadi tisu lemak. (Penyelidikan Scripps)

Visualisasi yang terhasil membolehkan Wang dan pasukan melihat dengan jelas bahawa hampir separuh daripada neuron adiposa tidak bersambung ke sistem saraf simpatetik tetapi kepada sistem saraf deria sebaliknya.

Mereka kemudiannya menggunakan ROOT (vektor retrograde yang dioptimumkan untuk pengesanan organ) untuk menyasarkan dan memusnahkan subset neuron yang berlainan pada tikus secara selektif.

Kehilangan isyarat neuron deria menyebabkan lebih banyak lemak pada tikus, dengan tahap lemak perang yang tinggi. Tikus juga mempunyai suhu badan yang lebih tinggi, yang masuk akal kerana lemak perang membantu badan kita menukar lemak dan gula lain kepada haba.

Para penyelidik menyimpulkan sistem neuron deria mereka yang baru dikenal pasti mesti bertindak untuk mengawal isyarat dari sistem saraf simpatik, mengarahkan badan untuk membakar lemak kita – mematikan atau mematikannya.

“Ini memberitahu kita bahawa bukan hanya satu arahan yang sesuai untuk semua [the] otak menghantar tisu adiposa,” berkata Li.

“Ia lebih bernuansa daripada itu; kedua-dua jenis neuron ini bertindak seperti pedal gas dan brek untuk membakar lemak.”

Pasukan mengesyaki saraf ini mungkin juga memainkan peranan penting interoception – persepsi sensasi yang datang dari dalam badan kita, kerana ini adalah kes dengan neuron serupa yang terdapat di dalam organ lain. Tetapi mereka masih belum meneliti perkara ini, dan berminat untuk menyiasat sistem ini dengan lebih lanjut.

Penyelidikan ini diterbitkan dalam alam semula jadi.

We want to say thanks to the writer of this post for this awesome web content

Para saintis Menemui Utusan Rahsia Antara Lemak Dan Otak


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/