Para saintis Mengesan Perbezaan Menarik pada Mata Kanak-kanak Autisme Dan ADHD

Apabila ia datang kepada keadaan perkembangan saraf seperti Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) dan Autisme Gangguan Spektrum (ASD), lebih awal dan lebih tepat diagnosis lebih baik – ini bermakna lebih banyak masa untuk rawatan dan pengurusan gejala, dan selalunya diagnosis memberikan orang pemahaman yang jauh lebih baik tentang diri mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, ADHD dan ASD – seperti kebanyakan gangguan mental – memerlukan kriteria untuk didiagnosis, dan wujud pada spektrum bernuansa. Tiada satu ujian yang boleh mengenal pasti perkara yang sedang berlaku. Penyelidikan baharu mencadangkan alternatif yang berpotensi pantas dan boleh dipercayai untuk mengesan tanda-tanda keadaan ini: ujian mata.

Para saintis telah dapat menggunakan ujian yang dipanggil electroretinogram (ERG), yang mengukur aktiviti elektrik retina sebagai tindak balas kepada cahaya, untuk mengesan corak aktiviti yang berbeza pada mereka yang mempunyai ADHD dan ASD.

“ASD dan ADHD adalah gangguan perkembangan saraf yang paling biasa yang didiagnosis pada zaman kanak-kanak,” kata pakar optometris penyelidikan Paul Constable, dari Universiti Flinders di Australia. “Tetapi kerana mereka sering berkongsi sifat yang sama, membuat diagnosis untuk kedua-dua keadaan boleh menjadi panjang dan rumit.”

“Penyelidikan kami bertujuan untuk memperbaiki perkara ini. Dengan meneroka bagaimana isyarat dalam retina bertindak balas terhadap rangsangan cahaya, kami berharap dapat membangunkan diagnosis yang lebih tepat dan lebih awal untuk keadaan perkembangan saraf yang berbeza.”

Sejumlah 226 anak muda telah dimasukkan dalam penyelidikan – 55 dengan ASD, 15 dengan ADHD, dan 156 kawalan dengan ADHD mahupun ASD. Imbasan menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan ADHD menunjukkan tenaga ERG keseluruhan yang lebih tinggi, manakala mereka yang mempunyai ASD menunjukkan kurang tenaga ERG.

Para penyelidik mencadangkan bahawa perbezaan dalam cara otak penghidap ADHD dan ASD disambungkan – ketersambungan yang berbeza dan tahap penghantar kimia yang berbeza seperti dopamin, sebagai contoh – kemudian dicerminkan di mata. Kajian terdahulu juga telah menyerlahkan bagaimana mata boleh mencerminkan apa yang berlaku di dalam otak.

Ini adalah kajian pertama seumpamanya dan kami masih di peringkat awal. Walau bagaimanapun, keputusannya cukup untuk mencadangkan corak tingkah laku mata boleh digunakan untuk mengenal pasti ADHD dan ASD pada kanak-kanak, dan untuk membezakannya antara satu sama lain.

“Isyarat retina mempunyai saraf tertentu yang menjananya, jadi jika kita boleh mengenal pasti perbezaan ini dan menyetempatkannya ke laluan tertentu yang menggunakan isyarat kimia berbeza yang juga digunakan di otak, maka kita boleh menunjukkan perbezaan yang berbeza untuk kanak-kanak yang mengalami ADHD dan ASD dan berpotensi. keadaan perkembangan saraf yang lain,” kata Konstabel.

ASD, yang menjejaskan kira-kira 1 dalam seratus kanak-kanak, membawa kepada perbezaan dalam cara tingkah laku kanak-kanak: yang boleh merangkumi cara mereka berinteraksi dengan dunia contohnya, dan cara mereka berkomunikasi dengan orang lain.

ADHD dianggap menjejaskan antara 5 dan 8 dalam seratus kanak-kanak. Seperti ASD, ia melibatkan perkembangan otak, tetapi dalam kes ini ia dicirikan oleh terlalu aktif, bergelut untuk mengawal tindakan impulsif, dan mengalami kesukaran menumpukan perhatian.

Terdapat rawatan yang berkesan untuk menguruskan ASD dan ADHD, tetapi diagnosis yang betul adalah kunci. Penyelidikan lanjut kini diperlukan untuk menentukan dengan tepat bagaimana isyarat retina berbeza pada orang yang mempunyai ADHD dan ASD, berbanding dengan mereka yang tidak mempunyai keadaan ini.

“Akhirnya, kami melihat bagaimana mata boleh membantu kami memahami otak,” kata ahli psikologi kognitif Fernando Marmolejo-Ramos, dari Universiti Australia Selatan. “Ia benar-benar satu kes menonton ruang ini; apabila ia berlaku, mata boleh mendedahkan semua.”

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Sempadan dalam Neurosains.

We would like to say thanks to the writer of this article for this awesome material

Para saintis Mengesan Perbezaan Menarik pada Mata Kanak-kanak Autisme Dan ADHD


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/