Para saintis Oxford memuji kejayaan demensia

Para saintis Oxford memuji kejayaan besar yang boleh memberikan kelegaan kepada 900,000 rakyat Britain yang mengalami demensia

  • Penyelidik di Neuro-Bio yang berpangkalan di Oxford telah membuat penemuan penting
  • Mereka telah menyiasat bahagian otak yang sebelum ini diabaikan
  • Para saintis telah mengenal pasti bahan kimia ‘neurotoksik’ yang mencetuskan demensia
  • Setelah mengenal pasti bahan kimia itu, saintis membangunkan cara untuk meneutralkannya

Para saintis British percaya mereka mungkin telah menemui rawatan berkesan pertama untuk demensia.

Penyelidik di Neuro-Bio, firma bioteknologi yang keluar dari Universiti Oxford, berkata ubat berpotensi mereka mungkin berjaya apabila rawatan lain telah gagal kerana ia menangani perubahan dalam otak yang sebelum ini diabaikan.

Para saintis berkata mereka telah mengenal pasti bahan kimia ‘neurotoksik’ yang mencetuskan peringkat awal keadaan degeneratif, dan telah membangunkan rawatan yang boleh meneutralkannya.

Pada hari Selasa, Neuro-Bio akan mengumumkan keputusan ujian awal rawatan yang melibatkan tikus, yang menunjukkan ia berkesan. Baroness Susan Greenfield, salah seorang saintis di sebalik penyelidikan, berkata penemuan itu akan menandakan anjakan paradigma dalam merawat keadaan itu.

Para saintis di Oxford telah mengenal pasti ‘neurotoxin’ yang mencetuskan proses degeneratif yang membawa kepada demensia. Setelah menemui bahan kimia itu, mereka telah membangunkan kaedah meneutralkan kesannya

Hampir 900,000 orang mengalami demensia di UK - jumlah yang diunjurkan meningkat kepada 1.6 juta menjelang 2040. Hampir 70,000 rakyat Britain mati akibat penyakit itu setiap tahun

Hampir 900,000 orang mengalami demensia di UK – jumlah yang diunjurkan meningkat kepada 1.6 juta menjelang 2040. Hampir 70,000 rakyat Britain mati akibat penyakit itu setiap tahun

Hampir 900,000 orang mengalami demensia di UK – jumlah yang diunjurkan meningkat kepada 1.6 juta menjelang 2040. Hampir 70,000 rakyat Britain mati akibat penyakit itu setiap tahun.

Doktor masih tidak pasti apa yang menyebabkan keadaan itu, dan pada masa ini tiada rawatan berkesan untuk memperlahankan perkembangannya.

Ubat Neuro-Bio adalah penyimpangan daripada teknik yang digunakan oleh syarikat farmaseutikal untuk terapi demensia yang biasanya menumpukan pada satu ciri penyakit, plak amiloid – deposit protein yang terkumpul di dalam otak, menjejaskan memori dan fungsi kognitif. Tetapi kajian baru-baru ini gagal menunjukkan bahawa gejala pesakit bertambah baik selepas mengambil ubat yang memusnahkan plak.

Baroness Greenfield berkata: ‘Majoriti saintis telah lama percaya bahawa plak amiloid adalah punca penyakit itu. Tetapi kami percaya plak amiloid terbina dengan baik selepas degenerasi otak bermula.

‘Itulah sebabnya rawatan ini gagal – pada masa anda melihat plak, kuda itu telah melesat.’

Rawatan Neuro-Bio, diberikan sebagai semburan hidung, memfokuskan pada sel di tengah otak, teras isodendritik. Kajian telah menunjukkan bahawa sel-sel ini adalah yang pertama mula mati di otak seseorang yang menghidap penyakit Alzheimer – penyebab paling biasa demensia – selalunya sepuluh hingga 15 tahun sebelum mereka mengalami gejala.

‘Apabila sel-sel ini mati, ia mencetuskan kesan bola salji, yang menyebabkan semakin banyak sel juga mati,’ kata Baroness Greenfield.

Walaupun saintis masih tidak pasti mengapa proses ini bermula, Neuro-Bio mendakwa ia telah menemui molekul yang bertanggungjawab menyebabkan kerosakan, dipanggil T14.

Dadah mereka, yang direka untuk mengehadkan kerosakan sel yang disebabkan oleh T14, mungkin akan menjalani ujian manusia seterusnya.

Robert Howard, Profesor Psikiatri Usia Tua di University College London, berkata: ‘Sehingga kita tahu ubat itu selamat dan berkesan pada manusia, masih terlalu awal untuk teruja. Tetapi memang benar ubat amiloid tidak mempunyai kesan positif yang diharapkan oleh komuniti Alzheimer.’

Iklan

We would love to give thanks to the writer of this post for this awesome material

Para saintis Oxford memuji kejayaan demensia


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/