Para saintis Temui Mengapa Sesetengah Orang Adalah Magnet Nyamuk

Satu kajian saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa asid lemak yang terpancar dari kulit boleh menghasilkan minyak wangi yang memabukkan yang tidak dapat ditentang oleh nyamuk.

Adalah mustahil untuk bersembunyi daripada nyamuk betina—dia akan memburu mana-mana ahli spesies manusia dengan menjejaki pernafasan CO2, haba badan dan bau badan kita. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada kita adalah “magnet nyamuk” yang berbeza yang mendapat lebih daripada bahagian gigitan kita yang saksama. Terdapat banyak teori popular mengapa seseorang mungkin menjadi snek pilihan, termasuk jenis darah, paras gula dalam darah, memakan bawang putih atau pisang, menjadi seorang wanita, dan menjadi seorang kanak-kanak. Namun terdapat sedikit data yang boleh dipercayai untuk menyokong kebanyakan teori ini, kata Leslie Vosshall, ketua Makmal Neurogenetik dan Tingkah Laku Universiti Rockefeller.

Inilah sebab mengapa Vosshall dan Maria Elena De Obaldia, bekas postdoc di makmalnya, berusaha untuk menyiasat teori utama untuk menerangkan pelbagai tarikan nyamuk: variasi bau individu yang berkaitan dengan mikrobiota kulit. Melalui kajian, mereka baru-baru ini menunjukkan bahawa asid lemak yang terpancar dari kulit boleh menghasilkan minyak wangi yang kuat yang tidak dapat ditentang oleh nyamuk. Mereka menerbitkan keputusan mereka dalam jurnal sel pada 18 Oktober.

“Terdapat perkaitan yang sangat kuat antara mempunyai kuantiti yang banyak asid lemak ini pada kulit anda dan menjadi magnet nyamuk,” kata Vosshall, Profesor Robin Chemers Neustein di Universiti Rockefeller dan Ketua Pegawai Saintifik Institut Perubatan Howard Hughes.

Penyelidik Gigitan Nyamuk Aedes aegypti betina

Seekor nyamuk Aedes aegypti betina menggigit seorang penyelidik di The Rockefeller University. Kredit: Alex Wild

Kejohanan yang tiada siapa mahu menang

Dalam kajian tiga tahun itu, lapan peserta diminta memakai stoking nilon di atas lengan mereka selama enam jam sehari. Proses ini diulang pada beberapa hari. Dalam beberapa tahun akan datang, penyiasat menguji nilon terhadap satu sama lain dalam semua pasangan yang mungkin melalui “kejohanan” gaya round-robin. Mereka menggunakan ujian olfactometer dua pilihan yang dibina oleh De Obaldia, yang terdiri daripada ruang plexiglass yang dibahagikan kepada dua tiub, setiap satu berakhir dalam kotak yang menyimpan stok. Mereka meletakkan Aedes Aegypti nyamuk—spesies vektor utama untuk Zika, denggi, demam kuning dan chikungunya—di ruang utama dan diperhatikan semasa serangga terbang ke bawah tiub ke arah satu nilon atau yang lain.

Setakat ini sasaran yang paling memikat untuk Aedes aegypti adalah Subjek 33, yang empat kali lebih menarik kepada nyamuk daripada peserta kajian yang paling menarik seterusnya, dan 100 kali lebih menarik daripada yang paling menarik, Subjek 19.

Sampel dalam percubaan tidak dikenal pasti, jadi penguji tidak tahu peserta mana yang telah memakai nilon yang mana. Namun, mereka akan menyedari bahawa sesuatu yang luar biasa sedang berlaku dalam mana-mana percubaan yang melibatkan Subjek 33, kerana serangga akan berkerumun ke arah sampel itu. “Ia akan menjadi jelas dalam beberapa saat selepas memulakan ujian,” kata De Obaldia. “Ia adalah jenis perkara yang membuatkan saya sangat teruja sebagai seorang saintis. Ini adalah sesuatu yang nyata. Ini bukan membelah rambut. Ini adalah kesan yang besar.”

Para peserta disusun mengikut penarik tinggi dan rendah, dan kemudian para saintis menetapkan untuk menentukan apa yang membezakannya. Mereka menggunakan teknik analisis kimia untuk mengenal pasti 50 sebatian molekul yang dinaikkan dalam sebum (penghalang pelembab pada kulit) peserta yang menarik perhatian tinggi. Dari situ, mereka mendapati bahawa magnet nyamuk menghasilkan asid karboksilik pada tahap yang lebih tinggi daripada sukarelawan yang kurang menarik. Bahan-bahan ini berada dalam sebum dan digunakan oleh bakteria pada kulit kita untuk menghasilkan bau badan manusia yang unik.

Untuk mengesahkan penemuan mereka, pasukan Vosshall mendaftarkan 56 orang lagi untuk kajian pengesahan. Sekali lagi, Subjek 33 adalah yang paling memikat, dan kekal begitu dari semasa ke semasa.

“Sesetengah subjek berada dalam kajian selama beberapa tahun, dan kami melihat bahawa jika mereka adalah magnet nyamuk, mereka kekal sebagai magnet nyamuk,” kata De Obaldia. “Banyak perkara boleh berubah tentang subjek atau tingkah laku mereka pada masa itu, tetapi ini adalah harta yang sangat stabil bagi orang itu.”

Malah kalah mati menemui kami

Manusia menghasilkan terutamanya dua kelas bau yang dikesan nyamuk dengan dua set penerima bau yang berbeza: Orco dan reseptor IR. Untuk melihat sama ada mereka boleh merekayasa nyamuk yang tidak dapat mengesan manusia, para penyelidik mencipta mutan yang kehilangan satu atau kedua-dua reseptor. Mutan Orco kekal tertarik kepada manusia dan dapat membezakan antara magnet nyamuk dan penarik rendah, manakala mutan IR kehilangan daya tarikannya kepada manusia pada tahap yang berbeza-beza, tetapi masih mengekalkan keupayaan untuk mencari kita.

Ini bukanlah keputusan yang diharapkan para saintis. “Matlamatnya ialah nyamuk yang akan kehilangan semua tarikan kepada orang, atau nyamuk yang mempunyai daya tarikan yang lemah kepada semua orang dan tidak dapat mendiskriminasi Subjek 19 daripada Subjek 33. Itu akan menjadi hebat,” kata Vosshall, kerana ia boleh membawa kepada pembangunan ubat nyamuk yang lebih berkesan. “Namun itu bukan apa yang kami lihat. Ia mengecewakan.”

Keputusan ini melengkapkan salah satu daripada Kajian terbaru Vosshalljuga diterbitkan dalam selyang mendedahkan lebihan daripada Aedes aegypti sistem penciuman yang sangat kompleks. Ia adalah selamat yang boleh dipercayai oleh nyamuk betina untuk hidup dan membiak. Tanpa darah, dia juga tidak boleh melakukannya. Itulah sebabnya “dia mempunyai pelan sandaran dan pelan sandaran dan pelan sandaran dan ditala kepada perbezaan ini dalam kimia kulit orang yang dia cari,” kata Vosshall.

Penjejak bau nyamuk yang tidak mudah pecah menjadikannya sukar untuk membayangkan masa depan di mana kami bukan hidangan nombor satu dalam menu. Tetapi satu cara yang berpotensi adalah untuk memanipulasi mikrobiom kulit kita. Ada kemungkinan bahawa mengoleskan kulit orang yang menarik perhatian tinggi seperti Subjek 33 dengan sebum dan bakteria kulit daripada kulit orang yang menarik minat rendah seperti Subjek 19 boleh memberikan kesan penutupan nyamuk.

“Kami belum melakukan percubaan itu,” kata Vosshall. “Itu satu percubaan yang sukar. Tetapi jika itu berkesan, maka anda boleh bayangkan bahawa dengan mengadakan campur tangan diet atau mikrobiom di mana anda meletakkan bakteria pada kulit yang boleh mengubah cara ia berinteraksi dengan sebum, maka anda boleh menukar seseorang seperti Subjek 33 menjadi Subjek 19. Tetapi itu semua sangat spekulatif.”

Dia dan rakan-rakannya berharap kertas kerja ini akan memberi inspirasi kepada penyelidik untuk menguji spesies nyamuk lain, termasuk dalam genus Anophelesyang menyebarkan malaria, menambah Vosshall: “Saya fikir ia akan menjadi sangat, sangat keren untuk mengetahui sama ada ini adalah kesan universal.”

Rujukan: “Tarikan nyamuk yang berbeza kepada manusia dikaitkan dengan karboksilik yang berasal dari kulit. asid level” oleh Maria Elena De Obaldia, Takeshi Morita, Laura C. Dedmon, Daniel J. Boehmler, Caroline S. Jiang, Emely V. Zeledon, Justin R. Cross dan Leslie B. Vosshall, 18 Oktober 2022, sel.
DOI: 10.1016/j.cell.2022.09.034

We want to thank the writer of this post for this outstanding material

Para saintis Temui Mengapa Sesetengah Orang Adalah Magnet Nyamuk


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/