Para saintis tidak boleh mencipta ubat untuk patogen maut yang telah membunuh RIBUAN di 50 negara

Para saintis tidak boleh mencipta ubat untuk patogen maut yang telah membunuh RIBUAN di 50 negara kerana ia membiak secara seksual untuk mencipta strain baharu tidak seperti yang lain yang membiak secara aseksual.

  • Candida auris menjangkiti aliran darah dan kadangkala boleh mengakibatkan kematian
  • Para saintis tidak boleh mencipta ubat untuk melawannya kerana patogen membiak secara seksual dan menghasilkan strain yang berbeza akibatnya
  • Kebanyakan bakteria berjangkit membiak secara aseksual, bermakna ia menghasilkan strain yang merupakan salinan dirinya

Patogen maut muncul pada tahun 2009 yang saintis masih belum menangani dadah dan sebabnya adalah kerana ia membiak secara seksual.

Kebanyakan bakteria berjangkit membiak secara aseksual, bermakna ia menghasilkan strain yang merupakan salinan dirinya sendiri – membolehkan ubat dibuat.

Walau bagaimanapun, Candida auris mengawan antara satu sama lain dan menghasilkan strain yang berbeza setiap kali.

C. auris menyebabkan jangkitan saluran darah, jangkitan luka dan jangkitan telinga dan kadangkala boleh mengakibatkan kematian.

Ia pertama kali ditemui pada tahun 2009 dan sejak itu telah merebak di lebih 50 negara, di mana wabak telah dilaporkan dan beribu-ribu telah mati akibat jangkitan kulat.

Candida auris mengawan antara satu sama lain yang menghasilkan strain yang berbeza setiap kali. C. auris menyebabkan jangkitan saluran darah, jangkitan luka dan jangkitan telinga dan kadangkala boleh mengakibatkan kematian

Kajian yang mendedahkan mengapa C. auris tahan pelbagai ubat telah dijalankan oleh penyelidik di Universiti McMaster, yang menganalisis hampir 1,300 strain patogen.

Pasukan itu mencari dan mengesahkan acara penggabungan semula atau aktiviti seksual.

Jianping Xu, seorang profesor di Jabatan Biologi McMaster dan penyelidik dengan Nexus Global Kanada untuk Pandemik dan Ancaman Biologi, berkata dalam kenyataan: ‘Penyelidikan memberitahu kita bahawa kulat ini telah bergabung semula pada masa lalu dan boleh bergabung semula dalam alam semula jadi, yang membolehkan ia menjana varian genetik baharu dengan agak cepat.

‘Itu mungkin terdengar menakutkan, tetapi ia adalah pedang bermata dua. Kerana kami mengetahui ia boleh bergabung semula dalam alam semula jadi, kami mungkin boleh meniru proses dalam makmal, yang boleh membolehkan kami memahami kawalan genetik virulensi dan rintangan dadah dan berpotensi sifat lain yang menjadikannya patogen berbahaya, lebih cepat.’

Digambarkan empat keturunan C. airus, menunjukkan betapa berbezanya setiap satu, itulah sebabnya saintis tidak boleh mencipta ubat untuk memerangi patogen

Digambarkan empat keturunan C. airus, menunjukkan betapa berbezanya setiap satu, itulah sebabnya saintis tidak boleh mencipta ubat untuk memerangi patogen

Terdapat lima klad berbeza, atau keturunan, C. airus yang dikenali di seluruh dunia.

Clade I diasingkan kebanyakannya dari Asia Selatan, Clade II kebanyakannya dari Asia Timur, Clade III kebanyakannya dari Afrika, Clade IV kebanyakannya dari Amerika, dan beberapa strain Clade V dari Iran di Asia tengah.

‘Lima klad berbeza antara satu sama lain sebanyak 20,000 hingga lebih 200,000 genom nuklear, baca kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Pengiraan dan Bioteknologi Struktur.

Kanada adalah salah satu negara yang mempunyai tiga daripada lima garis keturunan berbeza yang diketahui dan penyelidik mendapati ada yang datang dari hospital yang sama.

Xu menjelaskan bahawa jika satu strain menjadi tahan terhadap satu ubat dan strain lain menjadi tahan terhadap ubat lain, maka melalui aktiviti seksual mereka boleh menghasilkan anak yang tahan terhadap kedua-dua ubat.

‘Percampuran strain di hospital yang sama, berpotensi pada pesakit yang sama, mewujudkan peluang untuk mereka bertemu dan mengawan,’ katanya.

‘Kajian ini adalah mengenai seks dan implikasi seks kepada organisma selalunya sangat luas. Bagi kulat, ini bermakna mereka boleh menyebarkan gen yang bermanfaat kepada mereka dengan lebih cepat melalui populasi daripada pembiakan aseks sahaja.’

Sedikit yang diketahui tentang C. auris, yang juga sukar dikenal pasti dalam sampel.

Tetapi apa yang diketahui, mereka yang menghabiskan masa di rumah orang tua atau mempunyai garis dan tiub dalam badan mereka lebih berisiko dijangkiti.

Iklan

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Para saintis tidak boleh mencipta ubat untuk patogen maut yang telah membunuh RIBUAN di 50 negara


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/