Parasit Menjangkiti Sehingga 50% Orang ‘Sungguh Suka Retina’, Kata Saintis

Toxoplasma gondii mungkin parasit yang paling berjaya di dunia hari ini. Makhluk mikroskopik ini mampu menjangkiti mana-mana mamalia atau burung, dan manusia di semua benua dijangkiti.

Sebaik sahaja dijangkiti, seseorang membawa Toksoplasma untuk hidup. Setakat ini, kami tidak mempunyai ubat yang boleh menghapuskan parasit dari badan. Dan tidak ada vaksin yang diluluskan untuk digunakan pada manusia.

Di seluruh dunia, ia dianggarkan 30–50 peratus orang dijangkiti Toksoplasma – dan jangkitan mungkin meningkat di Australia. Tinjauan kajian yang dijalankan di bank darah dan klinik kehamilan di seluruh negara pada tahun 1970-an meletakkan kadar jangkitan pada 30 peratus.

Walau bagaimanapun, Australia Barat baru-baru ini kajian berasaskan komuniti mendapati 66 peratus orang telah dijangkiti.

Penyakit yang disebabkan oleh parasit ini boleh menyebabkan parut di bahagian belakang mata. kami penyelidikan baru mencari tanda-tanda penyakit pada orang yang sihat dan mendapati sebilangan besar menunjukkan tanda itu Toksoplasma.

Kami bukan hanya mendapatnya daripada kucing

Kucing adalah hos utama untuk Toksoplasma.

Kucing menangkap parasit apabila mereka makan mangsa yang dijangkiti. Kemudian, selama beberapa minggu, mereka mengeluarkan sejumlah besar parasit dalam najis mereka dalam bentuk yang boleh bertahan lama dalam persekitaran, walaupun semasa cuaca melampau.

Apabila najis ditelan oleh ternakan semasa meragut, parasit bersarang di dalam otot dan bertahan di sana selepas haiwan disembelih untuk daging. Manusia boleh dijangkiti dengan memakan daging ini, atau dengan memakan hasil segar atau meminum air yang dicemari oleh kucing.

Ia juga mungkin bagi seorang wanita yang dijangkiti buat kali pertama semasa mengandung untuk menyebarkan jangkitan kepada anak dalam kandungannya.

Semasa jangkitan dengan Toksoplasma adalah sangat biasa, statistik kesihatan yang paling penting ialah kadar penyakit yang disebabkan oleh jangkitan, yang dipanggil toxoplasmosis.

Bagaimana ia memberi kesan kepada mata

Toksoplasma sangat suka retina, tisu saraf berbilang lapisan yang melapisi mata dan menjana penglihatan. Jangkitan boleh menyebabkan serangan berulang keradangan retina dan parut retina kekal. Ini dikenali sebagai toksoplasmosis okular.

Bertentangan dengan banyak yang ditulis tentang toksoplasmosis okular, penyelidikan perubatan biasanya menunjukkan keadaan ini menjejaskan orang dewasa yang sihat. Walau bagaimanapun, pada orang tua atau orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, atau apabila dijangkiti semasa kehamilan, ia boleh menjadi lebih teruk.

Serangan keradangan aktif menyebabkan “terapung” dan penglihatan kabur. Apabila keradangan berkembang menjadi parut, mungkin terdapat kehilangan penglihatan yang kekal.

Didalam belajar daripada pesakit dengan toksoplasmosis okular yang dilihat di klinik oftalmologi yang besar, kami mengukur penglihatan berkurangan ke bawah tahap pemanduan di lebih daripada 50 peratus mata, dan 25 peratus mata buta tidak dapat dipulihkan.

Berapa mata?

Pakar oftalmologi dan optometris agak biasa dengan menguruskan toksoplasmosis okular. Tetapi sejauh mana masalah itu tidak diiktiraf secara meluas, walaupun oleh komuniti perubatan. Bilangan warga Australia yang menghidap toksoplasmosis okular tidak pernah diukur, sehingga kini.

Kami ingin menyiasat kelaziman toksoplasmosis okular di Australia, tetapi kami tahu ia akan mencabar untuk mendapatkan pembiayaan untuk tinjauan utama penyakit yang diabaikan ini.

Jadi, kami menggunakan maklumat yang dikumpul untuk tujuan berbeza: sebagai sebahagian daripada Kajian Penuaan Sihat Busselton, gambar retina diambil daripada lebih 5,000 baby boomer (lahir 1946–64) yang tinggal di Busselton, Australia Barat.

Gambar-gambar telah berkumpul untuk mencari penyakit mata lain, degenerasi makula, dan glaukoma.

Dengan menyaring gambar retina ini, kami dianggarkan kelaziman toksoplasmosis okular pada satu daripada 150 orang Australia. Ini mungkin kelihatan biasa, tetapi ia sesuai dengan cara orang menangkap Toksoplasma.

Selain kucing peliharaan, Australia mempunyai populasi yang besar kucing liar. Dan Australia adalah rumah kepada banyak tanah ladang, termasuk lebih 50 peratus daripada kawasan pertanian organik global.

Paling penting, ramai orang Australia suka makan mereka daging merah jarangmeletakkan mereka pada risiko sebenar.

Bagaimana keadaan itu dirawat

Untuk mendiagnosis toksoplasmosis okular, pemeriksaan retina adalah perlu, sebaik-baiknya dengan anak mata melebar.

Lesi retina mudah dikesan, kerana caranya Toksoplasma mengaktifkan sel retina untuk menghasilkan protein tertentu, dan pakar oftalmologi atau optometris boleh segera mengenali rupa. Selalunya ujian darah juga dilakukan untuk membuat diagnosis.

Jika keadaannya ringan, doktor mungkin membiarkan sistem imun badan sendiri mengawal masalah tersebut, yang mengambil masa beberapa bulan. Walau bagaimanapun, selalunya gabungan ubat anti-radang dan anti-parasit ditetapkan.

Menghentikan penyebaran

Toksoplasma jangkitan tidak dapat disembuhkan, tetapi ia boleh dicegah. Daging dijual di pasar raya Australia boleh pelabuhan Toksoplasma. Memasak daging pada suhu dalaman sebanyak 66 ℃ atau membekukannya sebelum memasak adalah cara untuk membunuh parasit.

Buah-buahan dan sayur-sayuran segar hendaklah dibasuh sebelum dimakan, dan minum air yang tidak dirawat (seperti terus dari sungai atau anak sungai) harus dielakkan. Sarung tangan hendaklah dipakai semasa menukar sampah kucing, dan tangan dibasuh selepas itu.

The Pertubuhan Kesihatan Dunia dan badan kesihatan antarabangsa dan negara lain mempromosikan pendekatan yang dipanggil Satu Kesihatan untuk penyakit yang merentas manusia, haiwan dan persekitarannya. Ini melibatkan pelbagai sektor bekerjasama untuk menggalakkan kesihatan yang baik.

Sekarang kita tahu betapa biasa toksoplasmosis okular di Australia, terdapat justifikasi sebenar untuk memanfaatkan One Health untuk memerangi Toksoplasma jangkitan di negara ini.

Justine R. SmithProfesor Kesihatan Mata & Penglihatan, Universiti Flinders dan João M. FurtadoPenolong Profesor Oftalmologi, Universidade de São Paulo.

Artikel ini diterbitkan semula daripada Perbualan di bawah lesen Creative Commons. Membaca artikel asal.

We want to thank the author of this short article for this remarkable material

Parasit Menjangkiti Sehingga 50% Orang ‘Sungguh Suka Retina’, Kata Saintis


You can view our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/