Pastikan saiz pinggang kurang daripada separuh ketinggian anda, kata pengawas kesihatan

Sebuah badan pemerhati kesihatan menggesa berjuta-juta orang buat kali pertama untuk memastikan saiz pinggang mereka kurang daripada separuh ketinggian mereka untuk membantu mengelakkan masalah kesihatan yang serius.

UK mempunyai salah satu daripada kadar obesiti yang paling teruk di Eropah, dengan dua daripada tiga orang dewasa secara rasmi berlebihan berat badan atau obes dalam krisis yang semakin meningkat yang kini merugikan NHS £6 bilion setahun dan masyarakat lebih luas £27 bilion.

Kaedah yang paling banyak digunakan untuk memeriksa sama ada seseorang itu berat badan yang sihat ialah indeks jisim badan (BMI), yang bagi kebanyakan orang boleh mengukur dengan tepat sama ada mereka adalah berat badan yang sihat untuk ketinggian mereka. BMI 18 hingga 25 dianggap sebagai berat badan yang sihat, 25 hingga 30 adalah berat badan berlebihan, dan lebih dari 30 adalah obes.

Tetapi di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat mengenai jumlah obesiti terhadap kesihatan penduduk di England dan Wales, buat pertama kalinya, Institut Kecemerlangan Kesihatan dan Penjagaan Kebangsaan (Nice) akan mengatakan pada hari Jumaat bahawa orang dewasa dengan BMI di bawah 35 juga harus mengukur nisbah pinggang-ke-tinggi mereka untuk kekal sihat.

Dengan menggunakan nisbah bersama-sama BMI, orang ramai boleh mengetahui sama ada mereka membawa lebihan lemak di sekitar bahagian tengah mereka, yang diketahui meningkatkan risiko keadaan serius, termasuk diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Sesiapa sahaja yang ingin mengetahui nisbah pinggang-ke-tinggi mereka boleh menggunakan kalkulator dalam talian, atau boleh meminta pakar kesihatan untuk menyelesaikannya untuk mereka. Untuk mengukur pinggang mereka, mereka harus mencari bahagian bawah rusuk dan bahagian atas pinggul mereka, lilitkan pita pengukur di sekeliling pinggang di tengah-tengah antara titik ini dan bernafas secara semula jadi sebelum mengambil ukuran.

Sebagai contoh, wanita 163cm (5 kaki 4 inci) dengan lilitan pinggang 74cm (29 inci) akan mempunyai nisbah yang sihat, tetapi 81cm akan mendorongnya ke dalam lingkungan yang tidak sihat. Seorang lelaki yang berukuran 178cm (5 kaki 10 inci) akan menghadapi peningkatan risiko kesihatan jika dia mempunyai pinggang 91cm (36 inci).

Garis panduan itu mengatakan nisbah pinggang kepada ketinggian yang sihat ialah 0.4 hingga 0.49, menunjukkan tiada peningkatan risiko kesihatan. Nisbah 0.5 hingga 0.59 meletakkan orang pada peningkatan risiko masalah kesihatan, manakala 0.6 atau lebih meletakkan mereka pada risiko tertinggi masalah kesihatan.

Jadual nisbah pinggang kepada ketinggian

Dr Paul Chrisp, pengarah pusat garis panduan di Nice, berkata: “Draf panduan kami yang dikemas kini menawarkan orang ramai cara mudah dan berkesan untuk mengukur berat badan mereka supaya mereka dapat memahami faktor yang boleh memberi kesan kepada kesihatan mereka dan mengambil tindakan untuk menanganinya. .

“Jawatankuasa kami mendapati bahawa faedah jelas menggunakan nisbah pinggang-ke-tinggi ialah orang ramai boleh mengukurnya sendiri dengan mudah, mentafsir keputusan dan mendapatkan nasihat perubatan jika mereka menghadapi risiko kesihatan yang lebih tinggi.”

Panduan itu juga menetapkan cara untuk menilai obesiti kanak-kanak dan mengatakan pelan yang disesuaikan harus dipertimbangkan untuk kanak-kanak dengan BMI tinggi atau nisbah pinggang-ke-tinggi melebihi 0.5.

Ahli jawatankuasa garis panduan Prof Rachel Batterham, seorang perunding dalam obesiti, diabetes dan endokrinologi, berkata: “Peningkatan lemak dalam perut meningkatkan risiko seseorang untuk mendapat beberapa penyakit yang menyekat nyawa. termasuk diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

“Nisbah pinggang-ke-tinggi ialah ukuran yang ringkas dan mudah digunakan yang mengenal pasti orang yang berisiko tinggi terhadap kesihatan dan akan mendapat manfaat daripada sokongan pengurusan berat badan untuk meningkatkan kesihatan mereka.”

We would love to say thanks to the author of this article for this awesome web content

Pastikan saiz pinggang kurang daripada separuh ketinggian anda, kata pengawas kesihatan


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/