Patutkah anak anda menerima penggalak Covid-19 yang dikemas kini? Seorang pakar menimbang dalam | CNNCNN

Minggu lalu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS mengeluarkan panduan mengesyorkan penggalak Covid-19 yang dikemas kini untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 11. Sebelum ini, penggalak bivalen disyorkan untuk kanak-kanak 12 dan lebih tua, serta untuk semua orang dewasa. Kini, penggalak Pfizer/BioNTech tersedia untuk kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas, dan penggalak Moderna boleh diberikan kepada kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas.

Apakah yang perlu dipertimbangkan oleh ibu bapa semasa membuat keputusan sama ada untuk mendapatkan penggalak yang dikemas kini untuk anak-anak mereka? Adakah terdapat keadaan yang mungkin mendorong keluarga untuk menunggu? Adakah terdapat sebarang kelemahan? Bagaimana pula dengan kanak-kanak yang baru berumur 5 tahun — patutkah mereka mendapat penggalak baharu? Jika kanak-kanak masih belum diberi vaksin, adakah mereka layak mendapat booster yang dikemas kini?

Untuk membimbing kami melalui soalan-soalan ini, saya bercakap dengan Penganalisis Perubatan CNN Dr. Leana Wen, seorang doktor kecemasan dan profesor dasar dan pengurusan kesihatan di Sekolah Kesihatan Awam Institut Milken Universiti George Washington. Dia juga pengarang “Lifelines: Perjalanan Doktor dalam Memperjuangkan Kesihatan Awam,” dan ibu kepada dua orang anak yang masih kecil.

CNN: Siapa yang kini layak menerima penggalak Covid-19 yang dikemas kini? Adakah kira berapa banyak vaksin yang mereka terima sebelum ini?

Dr Leana Wen: Pada asasnya, semua orang 5 dan ke atas boleh menerima penggalak Covid-19 bivalen baharu, selagi mereka telah melengkapkan siri vaksin utama mereka. Tidak kira berapa banyak penggalak yang mungkin mereka miliki. Ini bermakna kanak-kanak yang menerima hanya dua dos awal Pfizer atau Moderna boleh mendapatkan penggalak, begitu juga kanak-kanak yang sudah mendapat satu dos penggalak, selagi sekurang-kurangnya dua bulan sejak dos vaksin terakhir mereka.

CNN: Apakah yang perlu dipertimbangkan oleh ibu bapa dan penjaga sebelum memilih penggalak yang dikemas kini untuk anak-anak mereka?

Wen: Terdapat dua soalan utama untuk ditanya. Pertama, adakah anak anda berada di berisiko tinggi untuk penyakit yang teruk akibat Covid-19? Sebab yang paling penting untuk mendapatkan vaksin adalah untuk mengurangkan peluang kemasukan ke hospital dan kesan buruk yang lain. Dua dos awal vaksin adalah sangat baik untuk mencapai ini untuk kebanyakan kanak-kanak. Sesetengah mungkin masih berisiko lebih tinggi untuk kesan yang lebih teruk, walau bagaimanapun – jika kanak-kanak mempunyai keadaan perubatan asas yang serius, contohnya, sedang menjalani kemoterapi atau penerima pemindahan. Dos penggalak adalah dinasihatkan dalam keadaan ini.

Kedua, adakah sangat penting untuk anda mengelakkan jangkitan Covid-19 pada anak-anak anda? Banyak keluarga telah memutuskan bahawa apabila anak-anak mereka diberi vaksin, jika risiko penyakit yang teruk adalah sangat rendah, mereka tidak mengutamakan menghapuskan jangkitan Covid-19.

Sebaliknya, yang lain tetap berwaspada dan berhati-hati. Mungkin mereka bimbang tentang perkara yang tidak diketahui tentang Covid yang lama. Mungkin mereka ingin mengelakkan anak-anak mereka sakit, yang membawa kepada hari-hari sekolah yang terlepas dan hari bekerja untuk penjaga. Atau mungkin ada ahli isi rumah lain untuk dilindungi, seperti datuk nenek tua atau orang lain keadaan asas yang kronik. Semua ini adalah pertimbangan yang munasabah untuk mendapatkan anak-anak penggalak lebih awal daripada kemudian.

Mereka yang berumur 5 tahun ke atas boleh mendapat penggalak Covid-19 bivalen jika mereka telah menerima siri vaksin utama, kata CDC.

Satu perkara yang saya akan berhati-hati ialah kita tidak tahu berapa lama penggalak akan berkesan dalam mengurangkan jangkitan gejala. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa keberkesanan vaksin utama terhadap jangkitan simptomatik mungkin berkurangan dalam beberapa bulan. Yang berkata, banyak yang boleh berlaku dengan Covid-19. Kami dapat melihat peningkatan kes pada musim luruh dan musim sejuk ini. Mungkin terdapat varian baharu yang menjadi dominan. Ramai ibu bapa mungkin ingin mendapatkan perlindungan optimum anak-anak mereka sekiranya berlaku lonjakan yang lain, dan kemudian memutuskan sekali lagi tahun depan jika penggalak lain diperlukan.

CNN: Adakah terdapat keadaan yang mungkin mendorong keluarga menunggu untuk meningkatkan anak-anak mereka?

Wen: Jika kanak-kanak baru sahaja dijangkiti Covid-19, saya rasa dinasihatkan untuk menunggu sekurang-kurangnya tiga bulan, seperti yang disyorkan oleh CDC sebelum meningkatkan. Jangkitan semula tidak mungkin dalam tempoh masa ini, dan ia mungkin berfaedah untuk memberi masa badan untuk membangunkan tindak balas imunnya sendiri.

Begitu juga dengan vaksin terdahulu. CDC mengatakan bahawa kanak-kanak dan orang dewasa boleh mendapatkan penggalak yang dikemas kini selagi sekurang-kurangnya dua bulan sejak suntikan vaksin terakhir mereka.

Saya fikir ini adalah kedua-dua selang minimum. Ramai pakar, termasuk saya, percaya bahawa ada faedah untuk menunggu lebih lama – mungkin empat hingga enam bulan – selepas jangkitan atau vaksinasi terakhir. Tempoh masa yang lebih lama itu boleh membolehkan tubuh mengembangkan imuniti yang lebih baik sebelum rangsangan lain, seperti beberapa pengajian telah mencadangkan. Walau bagaimanapun, saya juga memahami dan menghargai keperluan CDC untuk mempunyai panduan yang diperkemas, dan adalah munasabah untuk mengikuti garis panduan mereka seperti yang dinyatakan.

CNN: Adakah terdapat kelemahan untuk memberi kanak-kanak penggalak?

Wen: Ini adalah soalan penting untuk ditanya. Cara saya menjawab adalah untuk menjelaskan bahawa setiap campur tangan — termasuk vaksin — mempunyai sisi positif dan potensi kelemahan. Ibu bapa dan keluarga akan menimbang kebaikan dan keburukan secara berbeza. Buktinya sangat jelas bahawa untuk vaksin awal, peningkatan jauh melebihi potensi risiko. Buktinya kurang jelas untuk penggalak.

Dalam kes kanak-kanak dengan keadaan perubatan yang serius, contohnya, terdapat peningkatan yang ketara untuk mendapatkan penggalak untuk mencegah hasil yang teruk akibat Covid-19. Bagi kanak-kanak lain, terutamanya untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, vaksin awal mungkin masih sangat melindungi, dan masih belum jelas apa faedah tambahan penggalak dalam mengurangkan risiko kemasukan ke hospital.

Ada sesetengah kesan sampingan biasa terhadap vaksin Covid-19. Sebilangan besar adalah jinak dan boleh menyelesaikan sendiri; simptom seperti sakit badan, keletihan, demam dan sakit di sekitar tapak suntikan penggalak biasanya hilang dalam beberapa hari. (Terdapat kes miokarditis yang sangat jarang berlaku, keradangan otot jantung yang paling kerap dilihat pada lelaki remaja. Ini juga, cenderung untuk menyelesaikan sendiri dan tidak menyebabkan kesan jangka panjang.) Secara umum, ini tidak sepatutnya pertimbangan utama ibu bapa.

CDC telah mengesyorkan penggalak, dan saya fikir adalah munasabah untuk ibu bapa yang ingin mengikuti panduan untuk berbuat demikian. Bagi mereka di atas pagarmengadakan perbualan terus terang dengan pakar pediatrik anda tentang keadaan khusus keluarga anda juga boleh membimbing anda dalam membuat keputusan.

CNN: Bagaimana pula dengan kanak-kanak yang baru berusia 5 tahun — patutkah mereka mendapat penggalak baharu?

Wen: Saya mempunyai seorang anak lelaki yang baru berusia 5 tahun, dan menerima siri utamanya ketika dia berumur 4 tahun. Pukulan terakhirnya adalah pada bulan Julai. Saya belum bercadang untuk memberi dia booster lagi. Saya menunggu sekurang-kurangnya enam bulan untuk alasan yang dinyatakan di atas.

CNN: Bolehkah ibu bapa dan penjaga memilih untuk memberi anak-anak mereka dos penggalak asal?

Wen: Tidak. Pentadbiran Makanan dan Dadah AS telah menarik balik kebenarannya untuk vaksin monovalen asal dan menggantikannya dengan penggalak bivalen yang dikemas kini. Ini bermakna anda hanya boleh menerima penggalak yang dikemas kini. Itu terpakai kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa.

CNN: Jika kanak-kanak masih belum diberi vaksin, adakah mereka layak untuk penggalak yang dikemas kini?

Wen: Tidak. Kanak-kanak yang masih belum diberi vaksin hanya boleh menerima vaksin asal untuk siri utama mereka. Ibu bapa yang ingin anak mereka mendapatkan vaksin bivalen yang dikemas kini perlu melengkapkan siri utama – dua dos Pfizer atau Moderna – dan kemudian mendapatkan penggalak yang dikemas kini.

Saya ingin menekankan kepentingan siri primer. Banyak kajian mendapati bahawa dua dos pertama sangat melindungi daripada penyakit yang teruk, termasuk pada kanak-kanak. Dalam satu kajian New England Journal of Medicine, dua dos pertama vaksin Pfizer atau Moderna mengurangkan kemasukan ke hospital di kalangan kanak-kanak sebanyak lebih daripada 80%. Ini sepatutnya menjadi seruan untuk bertindak bagi keluarga yang masih belum mendapatkan anak-anak mereka sebarang vaksin Covid-19 untuk mendapatkan mereka vaksinasi awal.

We want to say thanks to the writer of this write-up for this incredible web content

Patutkah anak anda menerima penggalak Covid-19 yang dikemas kini? Seorang pakar menimbang dalam | CNN


Find here our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/