Patutkah anda mendapatkan suntikan selesema dan suntikan penggalak COVID-19 pada masa yang sama?

Semasa musim selesema bermula, sesetengah warga Maryland tertanya-tanya sama ada untuk mendapatkan suntikan selesema dan suntikan penggalak COVID-19 baharu pada masa yang sama.|| Kemas kini COVID-19 | Nombor terkini Maryland | Dapatkan ujian | Maklumat Vaksin ||Persatuan Hospital Maryland menggalakkan semua orang yang layak untuk mendapatkan suntikan penggalak COVID-19 secepat mungkin. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, orang ramai boleh mendapatkan suntikan penggalak COVID-19 dan suntikan selesema pada masa yang sama. Tetapi patutkah anda? Dr. Miriam Alexander, dengan Hospital Sinai, berkata tiada bukti terdapat risiko untuk mendapatkan suntikan pada masa yang sama.”Adalah boleh diterima sepenuhnya untuk mendapatkan suntikan penggalak dan suntikan selesema pada masa yang sama, jika itu yang anda mahukan, atau anda boleh memisahkannya. Mana-mana satu baik-baik saja,” kata Alexander. Doktor berkata warga Maryland tidak perlu teragak-agak untuk mendapatkan suntikan penggalak COVID-19 bivalen baharu. Video di bawah: Apakah perbezaan dengan suntikan penggalak COVID-19 baharu?”Itu memberi anda imuniti kepada dua strain paling biasa yang beredar,” kata Alexander. “Akan ada peningkatan dalam COVID pada musim luruh ini kerana kita semua akan memasuki persekitaran dalaman dan kita lebih rapat antara satu sama lain.” Doktor berkata vaksin penggalak COVID-19 yang dikemas kini lebih melindungi daripada subvarian omicron BA.4 dan BA. 5. Varian BA.5 kini membentuk hampir 90% daripada semua jenis COVID-19 dalam edaran. Alexander berkata kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas layak mendapat penggalak COVID-19 baharu.| BERKAITAN: Sekiranya anda mendapatkan penggalak COVID-19 baharu? Jika ya, bila? Dan, sementara suntikan selesema kini tersedia secara meluas, orang ramai mungkin tidak mahu menunggu.”Biasanya, masa terbaik untuk mendapatkan suntikan selesema adalah pada bulan Oktober kerana suntikan selesema memang kehilangan sebahagian daripada potensinya dalam awal musim bunga, dan kami mahu anda dilindungi daripada selesema masih pada bulan Februari dan awal Mac apabila kami tahu kami masih mempunyai selesema,” kata Alexander. “Kami fikir mungkin terdapat peningkatan selesema tahun ini.” Setakat hari Rabu, hospital Maryland merawat 445 pesakit dalam COVID-19, dan Maryland masih melaporkan purata 1,000 kes baharu yang disahkan setiap hari. Warga Maryland boleh mencari penyedia vaksin dan membuat temu janji di covidvax.maryland.gov atau hubungi 1-855-MDGOVAX. Video di bawah: Selsema, selesema atau COVID? Bagaimana untuk membezakan gejala?

Semasa musim selesema bermula, sesetengah warga Maryland tertanya-tanya sama ada untuk mendapatkan suntikan selesema dan suntikan penggalak COVID-19 baharu pada masa yang sama.

|| Kemas kini COVID-19 | Nombor terkini Maryland | Dapatkan ujian | Maklumat Vaksin ||

Persatuan Hospital Maryland menggalakkan semua orang yang layak untuk mendapatkan suntikan penggalak COVID-19 secepat mungkin. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, orang ramai boleh mendapatkan suntikan penggalak COVID-19 dan suntikan selesema pada masa yang sama. Tetapi patutkah anda?

Dr. Miriam Alexander, dengan Hospital Sinai, berkata tiada bukti terdapat risiko untuk mendapatkan suntikan pada masa yang sama.

“Ia benar-benar boleh diterima untuk mendapatkan suntikan penggalak dan suntikan selesema pada masa yang sama, jika itu yang anda mahu, atau anda boleh memisahkannya. Sama ada satu adalah baik,” kata Alexander.

Doktor berkata warga Maryland tidak perlu teragak-agak untuk mendapatkan suntikan penggalak COVID-19 bivalen baharu.

Video di bawah: Apakah perbezaan dengan tangkapan penggalak COVID-19 baharu?

“Itu memberi anda imuniti kepada dua jenis yang paling biasa yang beredar,” kata Alexander. “Akan ada peningkatan dalam COVID pada musim gugur ini kerana kita semua akan memasuki persekitaran dalaman, dan kita lebih rapat antara satu sama lain.”

Doktor berkata vaksin penggalak COVID-19 yang dikemas kini lebih baik melindungi daripada subvarian omicron BA.4 dan BA.5. Varian BA.5 kini membentuk hampir 90% daripada semua jenis COVID-19 dalam edaran.

Alexander berkata kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas layak mendapat penggalak COVID-19 baharu.

| BERKAITAN: Patutkah anda mendapatkan penggalak COVID-19 baharu? Jika ya, bila?

Dan, sementara suntikan selesema kini tersedia secara meluas, orang mungkin tidak mahu menunggu.

“Biasanya, masa terbaik untuk mendapatkan suntikan selesema adalah pada bulan Oktober kerana suntikan selesema memang kehilangan beberapa potensinya pada awal musim bunga, dan kami mahu anda dilindungi daripada selesema masih pada bulan Februari dan awal Mac apabila kami tahu kami masih mengalami selesema,” kata Alexander. “Kami fikir mungkin terdapat peningkatan selesema tahun ini.”

Sehingga Rabu, hospital Maryland merawat 445 pesakit dalam COVID-19, dan Maryland masih melaporkan purata 1,000 kes baharu yang disahkan setiap hari.

Warga Maryland boleh mencari pembekal vaksin dan membuat temu janji di covidvax.maryland.gov atau hubungi 1-855-MDGOVAX.

Video di bawah: Selsema, selesema atau COVID? Bagaimana untuk membezakan gejala?

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Patutkah anda mendapatkan suntikan selesema dan suntikan penggalak COVID-19 pada masa yang sama?


Find here our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/