Patutkah saya menjarakkan suntikan penggalak selesema dan COVID?

(NEXSTAR) – Berdasarkan bagaimana selesema telah melanda kembali di Australia dan negara lain di selatan Khatulistiwa, pakar meramalkan musim yang teruk untuk AS pada musim sejuk ini. Pada masa yang sama, ramai rakyat Amerika juga membuat rancangan untuk mengukuhkan pertahanan mereka terhadap COVID-19 dengan penggalak khusus omicron, tetapi adakah ia perlu diambil pada masa yang sama?

Pakar mengatakan tidak ada bahaya untuk mengambilnya secara serentak. Dengan COVID sudah merebak dan musim kemuncak selesema masih beberapa bulan lagi, sesetengah orang mungkin memilih untuk menunggu vaksin selesema.

Ia bergantung kepada bagaimana boleh dipercayai anda mendapati diri anda menjadi,” Dr Jeffrey KopinKetua Pegawai Perubatan untuk Northwestern Medicine Lake Forest Hospital, memberitahu Radio WGN Nexstar. “Apa yang saya maksudkan dengan itu? Jika seseorang itu mahu menangguhkan mendapatkan vaksin influenza dan tunggu menjelang akhir bulan Oktober [or] bahagian pertama bulan November, itu strategi yang baik untuk orang ramai [as] kami belum lagi mengalami selesema sebegitu … tetapi anda perlu boleh bergantung pada diri sendiri, anda perlu ingat untuk masuk dan benar-benar mendapatkan vaksin influenza.”

Kopin menekankan bahawa semua orang siapa yang layak untuk mendapatkan vaksin COVID-19 bivalen harus diteruskan dan mendapatkannya untuk melindungi daripada strain omicron yang sudah beredar di seluruh negara. Jadi, jika anda tahu ada kemungkinan anda akan terlupa untuk kembali untuk mendapatkan vaksin selesema, Kopin mengesyorkan agar mereka bersama-sama.

Begitu juga, Rumah Putih.

“Berita baiknya ialah anda boleh mendapatkan suntikan selesema dan suntikan COVID pada masa yang sama. Ia sebenarnya idea yang bagus,” kata Dr. Ashish Jha, penyelaras tindak balas COVID Rumah Putih semasa sidang akhbar baru-baru ini. “Saya benar-benar percaya inilah sebabnya Tuhan memberi kami dua lengan – satu untuk suntikan selesema dan satu lagi untuk suntikan COVID.”

Sesetengah orang, bagaimanapun, tertanya-tanya jika tergesa-gesa keluar untuk mendapatkan suntikan selesema pada bulan September mungkin menyebabkan mereka dengan peningkatan vaksin mereka semakin pudar semasa musim sejuk lewat. Jika anda tidak bimbang tentang terlupa untuk mendapatkan suntikan sepenuhnya dan tidak keberatan membuat perjalanan kedua, pakar bersetuju bahawa terdapat beberapa faedah untuk menangguhkan suntikan selesema.

“Jika anda mendapatnya terlalu awal, terdapat bukti jelas bahawa ia akan berkurangan menjelang akhir musim,” kata Amesh Adalja, sarjana kanan di Pusat Keselamatan Kesihatan Johns Hopkins di Sekolah Kesihatan Awam Bloomberg, memberitahu Bukit itu. “Secara tradisinya, ia memuncak sekitar Februari. Jadi, jika anda mendapat suntikan selesema sekarang pada awal September, anda tidak boleh menjangkakan ia akan berkesan pada penghujung musim selesema. Jadi saya sentiasa mengesyorkan orang ramai mendapatkan vaksin selesema mereka pada akhir Oktober.”

Pakar menggalakkan orang ramai mendapatkan vaksin selesema kerana musim akan datang dijangka sukar. Kes selesema merosot semasa wabak ini kerana topeng, penjarakan sosial dan langkah berjaga-jaga lain, yang membawa kepada kurang pendedahan dan kurang imuniti semula jadi.

Berdasarkan kiraan kes tahun ini dari Hemisfera Selatan – di mana musim panas di AS adalah musim sejuk – nampaknya pakar mungkin betul.

Australia mempunyai 600 kes influenza yang direkodkan oleh makmal pada 2021, jumlah yang meningkat kepada lebih 217,000 tahun ini, yang lebih dekat dengan musim selesema biasa. Pegawai kesihatan awam memberitahu Bloomberg lewat bulan lalu mereka menjangkakan pengiraan akhir mungkin serupa dengan 2019, yang membawa rekod jumlah jangkitan.

We would like to thank the author of this short article for this amazing content

Patutkah saya menjarakkan suntikan penggalak selesema dan COVID?


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/