Pautan Antara Skizofrenia dan Perubahan Vaskular dalam Otak – Berita Neurosains

Ringkasan: Satu kajian baru mendedahkan hubungan antara astrosit yang diperoleh daripada pesakit skizofrenia dan pembentukan saluran darah yang lebih sempit di otak. Penemuan mencadangkan astrosit daripada mereka yang mempunyai skizofrenia menggalakkan kurang vaskularisasi.

Sumber: FAPESP

Kajian yang dijalankan di Brazil dan dilaporkan dalam artikel yang diterbitkan dalam Psikiatri Molekul menunjukkan bahawa skizofrenia mungkin dikaitkan dengan perubahan dalam vaskularisasi kawasan otak tertentu.

Penyelidik di Universiti Negeri Campinas (UNICAMP), Institut Penyelidikan dan Pendidikan D’Or (IDOR) dan Universiti Persekutuan Rio de Janeiro (UFRJ) menemui hubungan antara astrosit (sel sistem saraf pusat) daripada pesakit skizofrenia dan pembentukan saluran darah yang sempit.

Skizofrenia adalah gangguan kesihatan mental pelbagai faktor yang teruk yang menjejaskan kira-kira 1% daripada populasi dunia. Gejala biasa termasuk kehilangan hubungan dengan realiti (psikosis), halusinasi (mendengar suara, contohnya), khayalan atau kecelaruan, tingkah laku motor yang tidak teratur, kehilangan motivasi dan gangguan kognitif.

Dalam kajian itu, para penyelidik memberi tumpuan kepada peranan astrosit dalam perkembangan penyakit ini. Sel-sel glial ini adalah penjaga rumah sistem saraf pusat dan penting untuk pertahanannya. Mereka adalah elemen pusat unit neurovaskular yang mengintegrasikan litar saraf dengan aliran darah tempatan dan menyediakan neuron dengan sokongan metabolik.

Kajian itu menunjukkan sasaran terapeutik baru dan memajukan pemahaman saintis tentang mekanisme molekul di sebalik skizofrenia.

“Kami menunjukkan bahawa astrosit mungkin terlibat dengan perubahan dalam ketebalan saluran darah di otak, yang seterusnya mungkin dikaitkan dengan pengurangan fluks metabolik di kawasan otak tertentu, faktor utama dalam skizofrenia.

“Penemuan kami menyerlahkan peranan astrocytes sebagai unsur utama dalam penyakit ini dan mencadangkan mereka boleh menjadi sasaran untuk terapi novel,” kata Daniel Martins-de-Souza, pengarang kedua terakhir artikel itu dan seorang profesor di Institut Biologi UNICAMP, memberitahu Agensi FAPESP.

Kajian itu disokong oleh FAPESP melalui Projek Tematik dan biasiswa pasca doktoral yang dianugerahkan kepada Juliana Minardi Nascimento, pengarang pertama artilce, bersama Pablo Trindade, seorang penyelidik yang bergabung dengan UFRJ dan IDOR.

Vaskularisasi yang tidak normal

Para penyelidik membandingkan astrocytes yang diperoleh daripada sel kulit pesakit skizofrenia dengan yang lain daripada orang tanpa penyakit. Bahagian kajian ini dijalankan di makmal Stevens Rehen, seorang penyelidik di IDOR dan seorang profesor di Institut Biologi UFRJ.

Untuk tujuan ini, mereka memprogram semula sel epitelium daripada pesakit dengan skizofrenia dan kumpulan kawalan untuk menjadi sel stem pluripotent teraruh (iPSCs). Mereka kemudian mendorong pembezaan iPSC ke dalam sel stem saraf, yang boleh menimbulkan kedua-dua neuron dan astrocytes.

“Penyelidikan terdahulu mencadangkan bahawa keabnormalan molekul dan fungsi astrosit boleh terlibat dalam patogenesis skizofrenia. Dalam kajian kami, kami membuktikan penglibatan ini menggunakan iPSC. Tanpa teknik ini, mustahil untuk mengkaji astrosit seperti yang kita lakukan, “kata Martins-de-Souza.

Para penyelidik menjalankan dua siri ujian dengan astrosit yang diperoleh daripada pesakit dan kawalan sihat. Yang pertama ialah analisis proteomik di mana semua protein yang terdapat dalam setiap sampel telah dikenal pasti untuk mengesan perbezaan antara dua set astrosit. Bahagian ini telah dijalankan di Makmal Neuroproteomik UNICAMP.

“Dalam analisis kami terhadap proteom sel, kami memerhatikan perubahan imun yang berkaitan dengan astrosit. Dalam kes sel daripada pesakit skizofrenia, kami juga mendapati perbezaan dalam tahap sitokin pro-radang dan beberapa protein lain yang menunjukkan tindakan angiogenik dalam vaskularisasi otak, “kata Nascimento.

Angiogenesis ialah proses fisiologi di mana saluran darah baru terbentuk daripada saluran sedia ada. Ia adalah bahagian normal pertumbuhan dan penyembuhan tetapi boleh memainkan peranan dalam penyakit.

Selepas analisis proteomik, para penyelidik melakukan ujian berfungsi untuk menunjukkan bahawa tindak balas keradangan dalam astrosit daripada pesakit dengan skizofrenia telah diubah dan bahawa sel-sel merembeskan bahan yang menjejaskan vaskularisasi. Ujian ini adalah sebahagian daripada penyelidikan pasca doktoral Pablo Trindade.

Model sistem vaskular yang mereka gunakan dikenali sebagai ujian membran korioallantoik ayam (CAM). Berasal daripada telur ayam, CAM mempunyai rangkaian saluran darah yang padat dan digunakan secara meluas untuk mengkaji angiogenesis.

Ujian dijalankan oleh penyelidik di Universiti Chile di Santiago, Chile. “Ringkasnya, kami meletakkan media astrocyte berhawa dingin yang mengandungi semua bahan yang dirembeskan oleh sel-sel ini di kawasan vaskular telur yang disenyawakan.

Apabila sel-sel vaskular membiak, adalah mungkin untuk melihat bagaimana pembentukan salur darah berlangsung sejak vaskularisasi telur boleh diinduksi atau dihalang oleh bahan yang dirembeskan, “kata Trindade.

Sebagai tambahan kepada kesannya terhadap vaskularisasi, astrosit yang diperoleh daripada pesakit skizofrenia menunjukkan keradangan kronik.

Ini menunjukkan otak
Skizofrenia adalah gangguan kesihatan mental pelbagai faktor yang teruk yang menjejaskan kira-kira 1% daripada populasi dunia. Imej berada dalam domain awam

“Astrocytes diketahui mengawal tindak balas imun dalam sistem saraf pusat, jadi ada kemungkinan ia menggalakkan vaskularisasi yang lebih tidak matang atau kurang cekap. Astrosit yang berasal dari pesakit kami merembeskan lebih banyak interleukin-8 (IL-8) daripada kawalan. IL-8 bersifat pro-radang dan disyaki menjadi agen utama disfungsi vaskular yang dikaitkan dengan skizofrenia,” katanya.

Menurut pengarang, penemuan itu menguatkan peranan perkembangan saraf dalam skizofrenia dan dengan jelas menunjukkan bahawa astrosit adalah penting sebagai mediator.

Lihat juga

Ini menunjukkan otak

“Simptom penyakit ini biasanya nyata pada masa dewasa muda, tetapi seperti yang ditunjukkan oleh kajian kami, sel glial pesakit ini berbeza dari awal, menjejaskan perkembangan saraf janin. Pembezaan dan pembentukan otak kedua-duanya diubah. Oleh itu, mungkin berlaku bahawa vaskularisasi yang diubah secara sistematik membawa kepada kecacatan litar otak awal, dan ini seterusnya membawa kepada skizofrenia di kemudian hari, “kata Nascimento.

Perkara lain yang dibuat dalam artikel itu ialah betapa pentingnya astrosit kepada gangguan neurologi.

“Peranan sel glial, termasuk astrosit, bukan sahaja dalam skizofrenia tetapi juga dalam gangguan neurologi secara amnya telah ditemui agak baru-baru ini. Pandangan utama dahulu ialah penyelidik harus memberi tumpuan kepada neuron. Penglihatan dan pemahaman kami tentang penyakit ini berkembang, “kata Martins-de-Souza.

Mengenai berita penyelidikan skizofrenia dan neurosains ini

Pengarang: Heloisa Reinert
Sumber: FAPESP
Hubungi: Heloisa Reinert – FAPESP
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Akses tertutup.
Astrosit yang berasal dari sel stem pluripoten yang disebabkan oleh pesakit skizofrenia mempamerkan fenotip keradangan yang menjejaskan vaskularisasi” oleh Daniel Martins-de-Souza et al. Psikiatri Molekul


Abstrak

Astrosit yang berasal dari sel stem pluripoten yang disebabkan oleh pesakit skizofrenia mempamerkan fenotip keradangan yang menjejaskan vaskularisasi

Keabnormalan molekul dan fungsi astrosit telah terlibat dalam etiologi dan patogenesis skizofrenia (SCZ).

Dalam kajian ini, kami mengkaji proteom, tindak balas keradangan, dan kesan rembesan pada vaskularisasi astrosit yang berasal dari sel stem pluripotent manusia (hiPSC) daripada pesakit dengan SCZ.

Analisis proteomik mendedahkan perubahan dalam protein yang berkaitan dengan fungsi imun dan vaskularisasi. Ekspresi pengurangan faktor nuklear kappa B (NF-κB) p65 subunit diperhatikan dalam astrosit ini, tanpa rembesan tambahan sitokin selepas rangsangan faktor nekrosis tumor alpha (TNF-α).

Antara sitokin radang, rembesan interleukin (IL) -8 sangat tinggi dalam medium terkondisi astrocyte yang diperoleh oleh pesakit SCZ (ASCZCM). Dalam ujian membran korioallantoik ayam (CAM), ASCZCM mengurangkan diameter kapal yang baru ditanam. Kesan ini boleh ditiru dengan penambahan eksogen IL-8.

Diambil bersama, keputusan kami menunjukkan bahawa astrosit SCZ tidak berfungsi secara imunologi dan seterusnya boleh menjejaskan vaskularisasi melalui faktor yang dirembeskan.

We want to give thanks to the writer of this post for this awesome content

Pautan Antara Skizofrenia dan Perubahan Vaskular dalam Otak – Berita Neurosains


Discover our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/