Pautan Kopi kepada Peningkatan Kolesterol Bergantung pada Kaedah Pembuatan Sex Plus Peminum

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa kaedah membancuh dan jantina peminum mungkin penting untuk hubungan kopi dengan peningkatan kolesterol.

Perbezaan jantina terluas dilihat untuk espresso; paling sempit untuk kopi plunger (cafetière).

Jantina peminum, serta kaedah membancuh, mungkin menjadi kunci kepada kaitan kopi dengan peningkatan kolesterol, faktor risiko yang diketahui untuk penyakit jantung, mencadangkan penyelidikan yang diterbitkan pada 10 Mei 2022, dalam jurnal akses terbuka Buka hati.

Minum espresso dikaitkan dengan perbezaan jantina yang paling luas dalam tahap kolesterol; plunger (kafetière) kopi dikaitkan dengan yang paling sempit, penemuan menunjukkan.

Bahan kimia semulajadi dalam kopi—diterpenes, cafestol, dan kahweol—meningkatkan paras kolesterol dalam darah. Kaedah membancuh adalah berpengaruh, tetapi tidak jelas apakah kesan kopi espreso yang mungkin ada, dan dalam kuantiti apa.

Oleh itu, para penyelidik ingin membandingkan kopi espresso dengan kaedah pembuatan bir lain di kalangan orang dewasa berumur 40 tahun ke atas (purata umur 56 tahun).

Lelaki Minum Espresso

Minum 3-5 cawan espresso setiap hari secara signifikan dikaitkan dengan peningkatan jumlah kolesterol serum, terutamanya di kalangan lelaki.

Mereka menggunakan data daripada 21,083 peserta (11074 wanita; 10009 lelaki) yang menjawab tinjauan ketujuh Kajian Tromsø pada 2015-16, kajian populasi jangka panjang, yang bermula pada 1974, melibatkan penduduk bandar Tromsø di Norway.

Peserta ditanya berapa banyak cawan kopi harian yang mereka minum-tiada, 1-2 cawan; 3-5; dan 6 atau lebih—dan jenis minuman yang mereka minum—ditapis; pelocok (kafetière); espresso daripada mesin kopi, buah, periuk mocha, dsb; dan segera.

Sampel darah diambil, dan ketinggian dan berat diukur. Maklumat juga dicari tentang faktor yang berpotensi mempengaruhi: diet dan gaya hidup, termasuk merokok, pengambilan alkohol, dan aktiviti fizikal; pencapaian pendidikan; dan sama ada diabetes jenis 2 telah didiagnosis.

Wanita minum purata hanya di bawah 4 cawan kopi setiap hari manakala lelaki minum purata hampir 5.

Analisis data menunjukkan bahawa perkaitan antara kopi dan jumlah kolesterol serum berbeza-beza, bergantung kepada kaedah membancuh, dengan perbezaan jantina yang ketara untuk semua jenis minuman kecuali kopi plunger.

“Kopi adalah perangsang pusat yang paling kerap dimakan di seluruh dunia. Kerana pengambilan kopi yang tinggi, walaupun kesan kesihatan yang kecil boleh membawa kesan kesihatan yang besar.”

Minum 3-5 cawan espresso setiap hari secara signifikan dikaitkan dengan peningkatan jumlah kolesterol serum, terutamanya di kalangan lelaki.

Berbanding dengan mereka yang tidak minum, corak penggunaan ini dikaitkan dengan kolesterol serum 0.09 mmol/l lebih tinggi di kalangan wanita. lwn 0.16 mmol/l lebih tinggi di kalangan lelaki.

Pengiraan harian 6 atau lebih cawan kopi plunger juga dikaitkan dengan peningkatan kolesterol, dan pada tahap yang sama dalam kedua-dua jantina: 0.30 mmol/l lebih tinggi di kalangan wanita lwn 0.23 mmol/l lebih tinggi di kalangan lelaki.

Dan melalui 6 atau lebih cawan kopi yang ditapis setiap hari dikaitkan dengan 0.11 mmol/l kolesterol lebih tinggi di kalangan wanita, tetapi bukan di kalangan lelaki, jika dibandingkan dengan mereka yang tidak minum kopi yang ditapis.

Walaupun kopi segera dikaitkan dengan peningkatan kolesterol dalam kedua-dua jantina, ini tidak meningkat seiring dengan bilangan cawan yang diminum, jika dibandingkan dengan mereka yang tidak memilih serbuk/butir kopi.

Para penyelidik menunjukkan bahawa tidak ada saiz cawan piawai yang digunakan dalam kajian mereka; Orang Norway cenderung untuk minum daripada cawan espresso yang lebih besar daripada orang Itali, contohnya.

Jenis espresso yang berbeza–daripada mesin kopi, kapsul atau periuk mocha—juga berkemungkinan mengandungi tahap bahan kimia utama yang berbeza secara semula jadi.

Dan masih belum ada penjelasan yang jelas untuk percanggahan jantina dalam tindak balas kolesterol terhadap minum kopi, tambah mereka.

“Menariknya, kopi mengandungi lebih daripada seribu fitokimia yang pelbagai. Pengambilan setiap sebatian juga bergantung kepada kepelbagaian spesies kopi, tahap pemanggangan, jenis kaedah membancuh, dan saiz hidangan,” jelas mereka.

Kajian eksperimen menunjukkan bahawa cafestol dan kahweol, serta meningkatkan jumlah kolesterol, mempunyai kesan anti-radang, melindungi hati, dan mengurangkan risiko kanser dan diabetes, tambah mereka.

“Ini menunjukkan bagaimana kopi mengandungi sebatian yang boleh membawa kepada pelbagai mekanisme yang beroperasi secara serentak,” sorotan para penyelidik.

Dan mereka menyatakan: “Kopi adalah perangsang pusat yang paling kerap dimakan di seluruh dunia. Kerana pengambilan kopi yang tinggi, walaupun kesan kesihatan yang kecil boleh membawa kesan kesihatan yang besar.”

Rujukan: “Perkaitan antara kopi espreso dan kolesterol total serum: Kajian Tromsø 2015–2016” 10 Mei 2022, Buka hati.
DOI: 10.1136/openhrt-2021-00194

Pembiayaan: Pihak Berkuasa Kesihatan Wilayah Norway Utara; Majlis Penyelidikan Norway; Majlis Norway mengenai Penyakit Kardiovaskular

We would like to give thanks to the writer of this short article for this incredible content

Pautan Kopi kepada Peningkatan Kolesterol Bergantung pada Kaedah Pembuatan Sex Plus Peminum


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/