Pautan Mengejutkan Antara Waktu Tidur dan Demensia

 • Penyakit Alzheimer, satu bentuk demensia yang biasa, adalah salah satu daripada sepuluh teratas punca utama kematian di AS.
 • Penyelidikan baru menunjukkan bahawa masa yang dihabiskan di tempat tidur dan waktu tidur boleh memberi kesan kepada risiko demensia.
 • Mereka yang berumur 60-74 tahun paling banyak terjejas.
 • Kajian terdahulu juga menekankan peranan kualiti tidur dalam ingatan dan demensia.

Tidur boleh mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental dan dikaitkan dengan keadaan daripada penyakit jantung dan strok kepada kemurungan dan obesiti.

Dan yang baru belajar diterbitkan pada 21 September dalam Jurnal Persatuan Geriatrik Amerika telah memberikan pandangan lanjut tentang peranan tidur dalam demensia.

Penyelidik di China, Sweden, dan UK melihat data tidur 1,982 individu Cina dengan purata umur 70 – tiada seorang pun daripada mereka menunjukkan gejala demensia pada permulaan kajian.

Purata 3.7 tahun kemudian, 97 peserta (5%) telah didiagnosis dengan demensia mengikut kriteria Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, Edisi Keempat (DSM-IV).

Mereka yang terjejas terutamanya berumur antara 60 dan 74. Lelaki juga berisiko lebih tinggi, yang bercanggah dengan apa yang ditemui oleh penyelidik demensia lain sebelum ini.

“Dalam kebanyakan kajian, wanita diketahui mempunyai risiko demensia dua kali ganda lebih besar daripada lelaki. Ia adalah luar biasa bahawa kajian ini mendapati sebaliknya,” kongsi Dr. Alex Dimitriudisahkan papan berganda dalam psikiatri dan perubatan tidur dan pengasas Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine dan Makanan OtakMD.

Kajian mendapati bahawa masa yang lebih lama dihabiskan di atas katil (TIB) dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia yang ketara. Mereka yang berada di atas katil selama lebih daripada 8 jam lebih berkemungkinan menunjukkan penurunan kognitif semasa Peperiksaan Keadaan Mental Mini (MMSE) — ujian yang digunakan untuk mengukur kecacatan kognitif.

Jadi mengapa orang yang lebih tua mungkin perlu menghabiskan lebih banyak masa di atas katil?

“Apabila kita semakin tua, kita melihat pemecahan keadaan tidur, ” kata Dr. Michael Breus, pakar tidur dan psikologi klinikal, memberitahu Healthline. Ini bermakna “kita nampaknya tidak mendapat jenis tidur pemulihan fizikal yang sama (peringkat 3/4) seperti yang kita lakukan semasa kita masih muda.”

Oleh itu, “kemungkinan orang yang mempunyai kualiti tidur yang lebih buruk mungkin memerlukan lebih banyak masa tidur untuk mengimbanginya,” tambah Dimitriu.

Faktor lain juga boleh memainkan peranan, jelas Dr. Carl W. BazilPhD, Caitlin Tynan Doyle profesor neurologi di Columbia University College of Physicians and Surgeons.

Kemurungan (yang dialami oleh orang dewasa yang lebih tua risiko yang lebih besar) boleh menyukarkan tidur, jelasnya. “Tetapi terdapat juga banyak keadaan perubatan lain (seperti penyakit jantung atau diabetes) dan ubat-ubatan yang diambil untuk mereka yang boleh meningkatkan keletihan dan keperluan tidur.”

Masa individu tidur juga ditonjolkan oleh penyelidik sebagai faktor penyumbang kritikal. Waktu awal-pertengahan petang dianggap paling berisiko. Kertas penyelidikan itu menyatakan bahawa “setiap 1 jam lebih awal sebelum tidur [before 10 pm] dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia sebanyak 25%.

Penulis kajian membuat hipotesis bahawa waktu tidur lebih awal boleh didorong oleh irama sirkadian yang terganggu.

“Bahagian otak yang bertanggungjawab menguruskan tidur mula berubah seiring dengan peningkatan usia. Ini memberi kesan kepada kitaran irama sirkadian kami, “kata Dr. David RabinPhD, ahli sains saraf, pakar psikiatri yang diperakui lembaga dan pengasas bersama Apollo Neuro, peranti boleh pakai untuk melegakan tekanan.

Faktor berkaitan usia, seperti terpaksa menggunakan bilik air dengan lebih kerap pada waktu malam, juga “mempengaruhi kami mendapat kualiti yang baik dan tidur yang nyenyak,” sambung Rabin. Kekurangan tidur terkumpul “mengakibatkan perubahan dalam struktur otak yang mengawal kitaran sirkadian.”

Pengaruh lain mungkin juga bermain, kata Dimitriu.

“Ada kemungkinan orang yang mengalami demensia peringkat awal mengalami keletihan otak lebih awal pada siang hari, menyebabkan mereka ingin tidur lebih awal,” katanya. “‘Tenggelam matahari’ adalah kesan yang terkenal pada orang tua yang terdedah kepada demensia, di mana mereka boleh menjadi keliru dan keliru pada waktu petang.”

Batasan kajian untuk dipertimbangkan

Salah satu kelemahan utama penyelidikan ialah TIB tidak semestinya mencerminkan masa habis tidur. Tempoh tidur telah diperhatikan oleh saintis sebagai faktor penting dalam kesihatan kognitif dan risiko demensia.

Breus menyatakan bahawa TIB yang lebih lama boleh menunjukkan isu berkaitan tidur yang mendasari, seperti insomnia, yang “boleh menjejaskan keadaan ini dan menjadikannya lebih teruk.”

Orang Kanada baru-baru ini belajar juga menekankan bahawa mereka yang mengalami insomnia mempunyai risiko kehilangan ingatan yang lebih tinggi.

Tambahan pula, TIB tidak menganggap kualiti tidur seseorang — juga dianggap sebagai penting dalam kognisi dan demensia. Sebagai contoh, tidak mendapat tidur yang cukup boleh memberi kesan kepada ingatan (lebih lanjut mengenai perkara ini kemudian).

Terdapat satu pertimbangan terakhir yang perlu diingat.

“Kajian ini, serta banyak lagi sepertinya, adalah kajian persatuan dan, oleh itu, tidak menunjukkan sebab dan akibat,” jelas Bazil.

“Jadi tidak pernah jelas sama ada persatuan yang diperhatikan (dalam kes ini, masa yang singkat atau lama di atas katil atau masa permulaan tidur) sebenarnya menyebabkan demensia, atau secara tidak langsung berkaitan dengannya,” tambahnya.

Isyarat utama demensia ialah kehilangan ingatan. Walau bagaimanapun, dalam semua peringkat kehidupan, “kita tahu bahawa tidur yang berkualiti diperlukan untuk ramai, jika tidak semua jenis ingatan,” jelas Bazil.

Jadi apa yang berlaku apabila anda berada dalam keadaan mengantuk? Berkenaan dengan ingatan, dua tindakan utama berlaku.

Yang pertama ialah pemprosesan dan ‘penyimpanan’ kenangan.

“Memori jangka pendek pada mulanya disimpan dalam hippocampus apabila ia masuk ke dalam otak, iaitu kawasan di mana maklumat disimpan untuk ingatan dan penggunaan jangka pendek,” jelas Rabin.

“Apabila kita tidur, maklumat daripada hippocampus akan disalurkan ke dalam struktur kortikal otak yang lebih tinggi yang membolehkannya menjadi ingatan jangka panjang dan berintegrasi dengan ingatan masa lalu,” sambungnya.

Rabin mendedahkan proses ini dipanggil penyatuan semula ingatan – dan terutamanya dipengaruhi oleh tidur REM yang tidak berkualiti atau tempoh tidur yang lebih pendek.

Kedua, tidur adalah apabila otak kita membersihkan toksin berbahaya yang, dari masa ke masa, boleh memberi kesan kepada ingatan.

“Apabila otak aktif pada siang hari, ia menghasilkan banyak apa yang kita panggil ‘spesies oksigen reaktif’ atau bahan buangan keradangan,” kata Rabin. “Apabila otak tertidur dan mampu pulih, terutamanya dalam keadaan tidur dalam dan REM, [it] menyahtoksik dan membuang bahan buangan radang.”

Pengumpulan toksin akhirnya memberi tekanan tambahan pada otak dan menghalangnya daripada mencapai penyatuan semula ingatan.

“Ringkasnya, kualiti tidur, sama seperti kuantiti tidur, mungkin penting,” kata Dimitriu.

Kajian ini memantau permulaan demensia pada individu yang lebih tua – masa hidup apabila gejalanya paling mungkin timbul.

“Demensia, seperti Penyakit Alzheimer, sering hadir dengan gejala [among people] dalam usia 60-an, walaupun permulaan awal dalam 40-an atau 50-an mungkin berlaku,” Dr. Sandra Petersennaib presiden kanan kesihatan dan kesejahteraan di Pegasus Senior Living, dikongsi dengan Healthline.

Dia meneruskan: “Demensia adalah istilah ‘payung’ untuk sekumpulan penyakit, di mana Alzheimer adalah yang paling lazim, di mana perubahan progresif berlaku di dalam otak.”

Petersen menjelaskan bahawa tanda dan gejala demensia yang biasa adalah:

 • Kesukaran yang berterusan dan meresap dengan ingatan, kognisi dan keupayaan untuk melaksanakan tugas harian
 • Hilang fokus
 • Ketidakupayaan untuk memberi perhatian
 • Kehilangan kemahiran berbahasa
 • Penurunan dalam persepsi visual
 • Kehilangan kemahiran menyelesaikan masalah
 • Penaakulan dan penghakiman terjejas

Faktor risiko dalam demensia

Walaupun kajian baru ini (antara lain) mendedahkan tidur sebagai faktor risiko demensia, ia bukan satu-satunya pelakon yang terlibat.

“Penyelidik telah mempertimbangkan beberapa kemungkinan penyebab demensia,” kata Petersen. “Kami tidak tahu pasti, tetapi ia berkemungkinan gabungan faktor yang menyumbang kepada [its] pembangunan dan kemajuan.”

Dia mendedahkan saintis membuat hipotesis demensia mungkin timbul daripada:

 • Keradangan — akibat daripada tidur yang kurang, diet yang tidak baik, kurang bersenam dan tabiat tidak sihat yang lain
 • Berlakunya protein ‘tau’ yang tidak normal di dalam otak
 • Genetik
 • Kemurungan yang tidak dirawat dan berpanjangan
 • Ketidakupayaan otak untuk menggunakan insulin dengan betul

Tidur telah lama dikaitkan dengan demensia. Tidur yang lemah dipercayai meningkatkan risiko, manakala mereka yang mengalami demensia sering bergelut untuk mendapatkan rehat malam yang nyenyak dan nyenyak.

Kajian ini tidak meneroka beberapa aspek kritikal tidur, seperti kualiti. Walau bagaimanapun, ia menyerlahkan hubungan antara demensia dan TIB dan waktu tidur — unsur-unsur yang dinyatakan oleh kertas sebagai ‘kurang difahami’ dan ‘jarang diterokai’, masing-masing.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan tentang bagaimana TIB dan waktu tidur boleh mempengaruhi permulaan demensia.

Tetapi, sehingga itu, penulis kajian berkata penemuan mereka “mencadangkan bahawa fungsi kognitif harus dipantau pada orang dewasa yang lebih tua yang melaporkan masa yang lama di atas katil dan masa tidur lanjutan.”

We wish to thank the writer of this article for this awesome content

Pautan Mengejutkan Antara Waktu Tidur dan Demensia


Our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/