Pegawai kesihatan awam UK mengisytiharkan insiden nasional berhubung virus polio

Pegawai kesihatan awam telah mengisytiharkan insiden nasional selepas pengawasan rutin air sisa di utara dan timur London menemui bukti penularan virus polio kepada komuniti buat kali pertama.

United Kingdom Kesihatan Agensi Keselamatan (UKHSA) berkata sisa daripada kerja-kerja rawatan kumbahan Beckton di Newham diuji positif untuk virus polio terbitan vaksin pada Februari dan sampel positif selanjutnya telah dikesan sejak itu.

Tiada kes penyakit atau kelumpuhan yang berkaitan telah dilaporkan, dan risiko kepada orang awam dianggap rendah, tetapi pegawai kesihatan awam menggesa orang ramai untuk memastikan bahawa mereka dan keluarga mereka mendapat maklumat terkini dengan vaksin polio untuk mengurangkan risiko bahaya. .

“Virus polio yang diperoleh daripada vaksin berpotensi merebak, terutamanya dalam komuniti di mana pengambilan vaksin adalah lebih rendah,” kata Dr Vanessa Saliba, pakar epidemiologi perunding di UKHSA. “Pada keadaan yang jarang berlaku ia boleh menyebabkan lumpuh pada orang yang tidak diberi vaksin sepenuhnya, jadi jika anda atau anak anda tidak mendapat maklumat terkini tentang vaksin polio anda adalah penting anda menghubungi GP anda untuk mengejar atau jika tidak pasti semak buku merah anda.”

“Kebanyakan penduduk UK akan dilindungi daripada vaksinasi pada zaman kanak-kanak, tetapi dalam sesetengah komuniti dengan liputan vaksin yang rendah, individu mungkin kekal berisiko,” tambahnya.

Ujian ke atas kumbahan UK biasanya mengambil segelintir poliovirus yang tidak berkaitan setiap tahun. Ini datang daripada orang yang telah diberi vaksin polio oral di negara lain dan kemudian pergi ke UK. Orang yang diberi vaksin oral boleh membuang virus hidup yang lemah yang digunakan dalam vaksin dalam najis mereka selama beberapa minggu.

Sampel London yang dikesan sejak Februari menimbulkan penggera kerana ia berkaitan antara satu sama lain dan mengandungi mutasi yang mencadangkan virus itu berkembang apabila ia merebak dari orang ke orang.

Wabak itu dipercayai dicetuskan oleh seseorang yang kembali ke UK selepas mendapat vaksin polio oral dan menyebarkannya secara tempatan. Tidak jelas berapa banyak virus itu telah merebak, tetapi ia mungkin terhad kepada satu isi rumah atau keluarga lanjutan.

Poliovirus boleh merebak melalui kebersihan tangan yang lemah dan makanan dan air yang tercemar, atau kurang kerap melalui batuk dan bersin. Laluan penularan yang biasa adalah untuk orang yang tercemar tangan selepas menggunakan tandas dan kemudian menyebarkan virus dengan menyentuh makanan yang dimakan oleh orang lain.

Walaupun UK secara amnya mempunyai pengambilan vaksin polio yang baik, dengan 95% kanak-kanak berumur lima tahun telah mendapat suntikan, liputan tertinggal di London, dengan hanya 91.2% kanak-kanak yang diberi vaksin dalam kumpulan umur tersebut. Sebagai tindak balas kepada pengesanan virus itu, NHS akan menghubungi ibu bapa kanak-kanak yang tidak mendapat maklumat terkini tentang vaksin polio mereka.

Kebanyakan orang yang dijangkiti polio tidak mempunyai simptom, tetapi ada yang menghidap penyakit seperti selesema sehingga tiga minggu kemudian. Di antara satu dalam 100 dan satu dalam 1,000 jangkitan, virus menyerang saraf di tulang belakang dan pangkal otak, yang boleh menyebabkan lumpuh, paling biasa di kaki. Dalam keadaan yang jarang berlaku, virus menyerang otot yang digunakan untuk bernafas, yang boleh membawa maut.

UK bertukar daripada menggunakan vaksin polio oral (OPV) kepada vaksin polio tidak aktif (IPV), yang diberikan melalui suntikan, pada tahun 2004. Suntikan diberikan dalam vaksinasi rutin kanak-kanak NHS pada lapan, 12 dan 16 minggu sebagai sebahagian daripada 6- vaksin dalam-1. Penggalak ditawarkan pada usia tiga dan 14 tahun.

UKHSA kini sedang menganalisis sampel kumbahan dari kawasan tempatan yang memasuki loji Beckton untuk mengecilkan tempat virus merebak. Jika ujian tersebut menunjukkan pusat wabak itu, pasukan kesihatan awam mungkin menawarkan vaksin polio kepada mereka yang berisiko.

Daftar ke Edisi Pertama, surat berita harian percuma kami – setiap pagi hari minggu pada 7 pagi BST

Prof Nicholas Grassly, ketua kumpulan penyelidikan epidemiologi vaksin di Imperial College London, berkata: “Polio adalah penyakit yang berterusan di beberapa bahagian termiskin di dunia dan UK agak kerap mengesan pengimportan virus semasa ujian rutin kumbahan. .

“Dalam kes ini, terdapat kebimbangan bahawa virus itu mungkin merebak secara tempatan di London dan boleh merebak dengan lebih meluas. Nasib baik, setakat ini tiada siapa yang mengalami simptom penyakit itu, yang hanya menjejaskan kira-kira 1 dalam 200 daripada mereka yang dijangkiti, tetapi adalah penting bahawa kanak-kanak mendapat maklumat terkini tentang vaksin polio mereka. Sehingga polio dihapuskan secara global, kita akan terus menghadapi ancaman penyakit berjangkit ini.”

We want to say thanks to the author of this article for this outstanding material

Pegawai kesihatan awam UK mengisytiharkan insiden nasional berhubung virus polio


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/