Pegawai kesihatan Los Angeles memberi amaran tentang wabak monyetpox merebak di kalangan lelaki gay apabila kes meningkat kepada 22

Los Angeles merekodkan 22 kes cacar monyet selepas acara Pride kerana pegawai kesihatan berkata wabak sedang berleluasa di kalangan komuniti gay.

‘Sesiapa sahaja boleh mendapat dan menyebarkan monkeypox, tetapi beberapa kes baru-baru ini yang dikenal pasti adalah dalam kalangan gay, biseksual dan lelaki lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki yang menghadiri acara besar di mana pendedahan kepada monkeypox mungkin berlaku,’ kata Jabatan Awam Los Angeles. Kesihatan dalam satu kenyataan.

Amaran itu dibuat selepas sebulan sambutan Pride di bandar itu yang termasuk Pride in the Park pada 11 Jun, konsert yang menarik lebih 20,000 orang dan termasuk persembahan daripada Christina Aguilera serta perarakan bandar itu yang berlaku pada 12 Jun.

mengikut Los Angeles Times, beribu-ribu orang berbaris di jalan raya di bandar ini untuk meraikan kembalinya perarakan berikutan penangguhan selama dua tahun akibat Covid-19.

Sehingga 2 Jun, terdapat hanya tiga kes cacar monyet di seluruh California, Berita NBC berkata pada masa itu.

Kini terdapat 51 kes cacar monyet yang dilaporkan di California dan 199 kes di seluruh negara, menurut CDC.

LA kini menawarkan vaksin JYNNEOS kepada ‘individu yang berisiko tinggi mendapat cacar monyet.’

JYNNEOS ialah vaksin yang digunakan untuk merawat cacar dan monyet yang pertama kali diluluskan untuk digunakan di AS oleh Pentadbiran Dadah Persekutuan pada 2019.

New York City memulakan pelancaran vaksin sebagai persediaan untuk sambutan Pride mereka pada Khamis lalu. Terdapat 35 kes yang dilaporkan di negeri New York.

Kebanyakan kes awal di AS adalah pada orang yang baru pulang dari melancong ke luar negara. Tetapi penyakit ini telah merebak dengan cepat, terutamanya di kalangan lelaki gay.

Di seluruh dunia, pegawai kesihatan telah memberi amaran bahawa terdapat peningkatan dalam kes cacar monyet dalam komuniti gay dan biseksual lelaki.

Cacar monyet – berasal dari Afrika Barat – kini telah dikesan lebih daripada 3,000 kali di 40 negara di mana ia biasanya tidak ditemui tahun ini.

Peta di atas menunjukkan penyebaran cacar monyet di seluruh AS Virus itu kini telah dikesan di 24 negeri. Sebelum ini, New York adalah pusat wabak tetapi kini telah diatasi oleh California

Orang yang bersuka ria di Los Angeles menikmati perarakan Pride lebih awal pada Jun 2022. Selepas sambutan itu, pegawai kesihatan memberi amaran bahawa kes baru-baru ini di bandar 'yang dikenal pasti adalah dalam kalangan lelaki gay, biseksual dan lain-lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki yang menghadiri acara besar'

Orang yang bersuka ria di Los Angeles menikmati perarakan Pride lebih awal pada Jun 2022. Selepas sambutan itu, pegawai kesihatan memberi amaran bahawa kes baru-baru ini di bandar ‘yang dikenal pasti adalah dalam kalangan lelaki gay, biseksual dan lain-lain yang melakukan hubungan seks dengan lelaki yang menghadiri acara besar’

Sama seperti New York City, bandar Los Angeles menawarkan vaksin JYNNEOS kepada 'individu yang berisiko tinggi terkena cacar monyet'

Sama seperti New York City, bandar Los Angeles menawarkan vaksin JYNNEOS kepada ‘individu yang berisiko tinggi terkena cacar monyet’

Tema perarakan Pride Los Angeles tahun ini ialah 'Love Your Pride'

Tema perarakan Pride Los Angeles tahun ini ialah ‘Love Your Pride’

Penyakit tropika ini disebarkan terutamanya melalui sentuhan fizikal dengan ruam berjangkit, tetapi dalam kes yang jarang berlaku, ia juga boleh disebarkan melalui hubungan bersemuka yang ‘berkekalan’.

Ramai pesakit mengalami ruam di kawasan kemaluan dan dubur sebagai tanda amaran pertama, sebelum penyakit itu merebak ke seluruh badan.

Ia boleh mengambil masa sehingga empat minggu untuk sembuh daripada penyakit ini, dengan kebanyakan kes adalah ringan dan hilang dengan sendirinya.

Seseorang kekal berjangkit sehingga ruam mereka telah berkudis dan akhirnya jatuh.

Pada Mei 2022, Andy Seale, penasihat strategi dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, telah dipetik sebagai mengatakan bahawa adalah penting bagi orang ramai untuk meraikan acara Pride seperti biasa.

Dia berkata: ‘Adalah penting bahawa orang yang ingin keluar dan meraikan kebanggaan gay, kebanggaan LGBTQ+, untuk terus pergi dan merancang untuk melakukannya.’

Seale juga berkata: ‘Memandangkan ini bukan penyakit gay, laluan penghantaran adalah biasa kepada semua orang. Nasihatnya hampir sama untuk semua orang.’

Juga pada Mei 2022, Dr. David Heymann, yang sebelum ini mengetuai jabatan kecemasan WHO, memberitahu The Associated Press bahawa teori utama untuk menjelaskan penyebaran penyakit itu ialah penularan seksual di rave yang diadakan di Sepanyol dan Belgium.

‘Kami tahu monkeypox boleh merebak apabila terdapat sentuhan rapat dengan luka seseorang yang dijangkiti, dan nampaknya hubungan seksual kini telah menguatkan penularan itu,’ kata Heymann.

Cacar monyet tidak merebak dengan mudah dari orang ke orang dan memerlukan pertukaran cecair badan atau pendedahan berpanjangan kepada seseorang yang sudah mempunyai virus

Cacar monyet tidak merebak dengan mudah dari orang ke orang dan memerlukan pertukaran cecair badan atau pendedahan berpanjangan kepada seseorang yang sudah mempunyai virus

Tiada kematian direkodkan di tengah-tengah wabak cacar monyet 2022 di Eropah dan AS

Tiada kematian direkodkan di tengah-tengah wabak cacar monyet 2022 di Eropah dan AS

Hanya beberapa hari sebelum acara Pride bermula di New York City, lelaki gay dan biseksual 'berisiko' ditawarkan vaksin

Hanya beberapa hari sebelum acara Pride bermula di New York City, lelaki gay dan biseksual ‘berisiko’ ditawarkan vaksin

Minggu ini, WHO tidak mengisytiharkan Cacar Monyet sebagai kecemasan kesihatan global tetapi mengatakan bahawa keadaan itu akan dikaji semula bulan depan.

AS meningkatkan ujian monkeypox dalam usaha mempercepatkan diagnosis

Pentadbiran Biden telah mula menghantar ujian monkeypox ke makmal komersial, dalam usaha untuk mempercepatkan diagnosis untuk jangkitan yang disyaki.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menghantar swab ke makmal termasuk Aegis Science, Labcorp, Makmal Klinik Mayo, Quest Diagnostics dan Sonic Healthcare.

Ia berkata ini akan meluaskan kapasiti negara untuk menguji cacar monyet.

Sebelum ini, ujian sebahagian besarnya terhad kepada makmal kesihatan awam, yang digabungkan mempunyai kapasiti kira-kira 8,000 ujian setiap minggu.

‘Semua rakyat Amerika harus mengambil berat tentang kes cacar monyet’, kata Setiausaha Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Xavier Becerra dalam satu kenyataan.

‘Syukurlah kami mempunyai alat untuk memerangi dan merawat kes di Amerika.

‘Dengan mengembangkan secara mendadak bilangan lokasi ujian di seluruh negara, kami membolehkan sesiapa sahaja yang perlu diuji untuk berbuat demikian.’

Iklan

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata beliau amat prihatin terhadap wabak itu.

‘Saya amat prihatin terhadap wabak monkeypox, ini jelas satu ancaman kesihatan yang sedang berkembang yang saya dan rakan sekerja saya dalam Sekretariat WHO mengikuti dengan teliti,’ kata Tedros.

Label ‘kecemasan global’ pada masa ini hanya terpakai kepada wabak coronavirus dan usaha berterusan untuk membasmi polio, dan agensi PBB telah berundur daripada menerapkannya kepada wabak monyetpox selepas nasihat daripada mesyuarat pakar antarabangsa.

Ketua kesihatan New York City dikecam kerana ‘saat akhir’ mereka mengeluarkan vaksin monkeypox hanya dua hari sebelum hujung minggu Pride di bandar itu pada Jumaat — ketika ramai orang yang datang telah ditolak pada hari kedua inokulasi.

Khamis lalu, bandar itu menjadi yang pertama di AS mula menawarkan jelingan kepada lelaki gay atau biseksual yang paling ‘berisiko’.

Tetapi dalam masa tiga jam selepas melancarkan pemanduan, ia terpaksa menangguhkan ‘walk-in’ kerana ‘permintaan tinggi’, dan semua janji temu telah ditempah sehingga Isnin.

Sekurang-kurangnya 100 lelaki beratur untuk pukulan pagi Khamis lalu, dengan ramai yang tidak menerima tempahan tiba sehingga dua jam sebelum klinik dibuka. Tetapi semua yang masuk telah ditolak dan diberitahu untuk menyemak dalam talian untuk slot baharu.

Chris LeBron, calon Demokrat untuk Dewan Undangan Negeri New York, menyelar inokulasi ‘pop-up’ dan menyelar pesuruhjaya kesihatan bandar itu Dr Ashwin Vasan kerana gagal hadir untuk memantau vaksinasi.

Lelaki yang menunggu untuk disuntik hari ini berkata adalah ‘tidak masuk akal’ bahawa hanya 1,000 dos boleh didapati di bandar dengan lapan juta orang. Yang lain menyelar pegawai kesihatan kerana memberikan maklumat ‘bercanggah’ tentang cara untuk ditipu.

Ramai daripada mereka yang mendapat vaksin hari ini menyatakan kelegaan mereka, mengatakan mereka kini dapat menikmati hujung minggu Pride dengan selamat – yang dijangka menarik orang ramai berjumlah lebih daripada dua juta. Seorang lelaki meninggalkan klinik memberitahu rakan, ‘kita boleh bermesra malam ini!’

Tiada kematian direkodkan di tengah-tengah wabak 2022, tetapi pegawai kesihatan memberi amaran ia boleh merebak ke populasi yang lebih terdedah jika wabak itu tidak dibendung.We would like to say thanks to the writer of this short article for this remarkable content

Pegawai kesihatan Los Angeles memberi amaran tentang wabak monyetpox merebak di kalangan lelaki gay apabila kes meningkat kepada 22


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/