Pelurus rambut kimia membuat kemunculan semula dalam kalangan wanita kulit hitam, sama seperti kajian baharu mengaitkan ubat relaks dengan kanser rahim

#TeamRelaxer atau #TeamNaturalHair? Ia adalah perdebatan yang telah dilakukan oleh wanita kulit hitam sejak awal zaman. Manakala relaxer, rawatan kimia yang melonggarkan corak keriting dan meluruskan rambut, pernah popular atas pelbagai sebab termasuk diskriminasi terhadap rambut Hitam, pergerakan rambut semula jadi terkini, yang telah muncul semula pada tahun 2010-an, menyaksikan ramai wanita berdagang dalam Dark & Kotak cantik untuk perapi dalam mingguan.

Tetapi kini penyelidikan memberi amaran bahawa penggunaan pelurus, relaxer, dan produk rambut lain dikaitkan dengan kanser rahim. The belajaryang diterbitkan awal minggu ini, datang pada masa beberapa wanita kulit hitam yang sebelum ini memakai rambut mereka secara semula jadi telah sama ada kembali ke relaxers atau sedang mempertimbangkan untuk berbuat demikian.

“Penggunaan beberapa produk pelurus rambut secara kerap dan terutamanya jangka panjang boleh menjejaskan kesihatan jangka panjang. Ini amat penting untuk diketahui oleh wanita kulit hitam kerana pergerakan semula jadi-untuk-relaks mendapat momentum,” kata Dr. LaTasha Perkins, seorang doktor keluarga yang berpangkalan di Washington, DC, yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Hashtag itu #RelaxersAreBack mempunyai 5.3 juta tontonan di TikTok setakat ini dan menampilkan wanita kulit hitam berehat di salun atau melakukannya sendiri di rumah. Untuk memerangi pertumbuhan baru, adalah perkara biasa untuk mendapatkan pelonggaran setiap enam hingga lapan minggu, atau kira-kira enam kali setahun.

Menurut penyelidik, produk rambut mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dengan “sifat mengganggu endokrin dan karsinogenik.” Kajian sebelum ini telah menunjukkan produk rambut tertentu datang dengan risiko yang lebih tinggi untuk kanser payudara dan ovari, tetapi ini adalah yang pertama menunjukkan kaitan dengan kanser rahim.

Kajian itu, yang disebut sebagai Kajian Kakak, melibatkan hampir 34,000 peserta berumur antara 35 dan 74 tahun yang tidak menghidap kanser payudara tetapi mempunyai sekurang-kurangnya seorang kakak yang didiagnosis dengan penyakit itu. Penyelidik menilai penggunaan produk rambut yang mereka laporkan sendiri, seperti pewarna rambut, pelurus, relaxer dan gelombang badan dalam tempoh 12 bulan sebelumnya.

Kebanyakan peserta berkulit putih dan tidak memasukkan sampel peserta Hitam yang mencukupi untuk menentukan perkaitan dengan kumpulan walaupun pengarang menyedari bahawa kesan buruk lebih berkemungkinan berlaku dengan kumpulan ini memandangkan “prevalens penggunaan yang lebih tinggi, permulaan pada usia yang lebih muda, dan banyak lagi. formulasi toksik.”

“Risiko mendapat kanser rahim bagi pengguna yang kerap menggunakan ubat relaks ialah 4.05% berbanding 1.64% bagi wanita yang tidak pernah menggunakan produk pelurus rambut—suatu angka yang patut diberi perhatian,” kata Perkins. “Minta anda, kanser rahim secara amnya jarang berlaku, tetapi merupakan kanser yang paling biasa dalam sistem pembiakan wanita menurut kajian itu.”

Sepanjang purata susulan selama 10.9 tahun, 378 kes kanser rahim telah dikenal pasti dalam kajian ini. Adalah dipercayai bahawa bahan kimia yang mengganggu endokrin yang terdapat dalam produk rambut boleh menyumbang kepada risiko kanser rahim “kerana keupayaannya untuk mengubah tindakan hormon.” Penyelidik juga memerhatikan risiko kanser rahim 80% lebih tinggi di kalangan peserta yang menggunakan produk pelurus rambut, dengan risiko lebih dua kali ganda bagi wanita yang menggunakan produk itu lebih daripada empat kali pada tahun sebelumnya.

“Secara umumnya, kanser ialah replikasi sel yang tidak normal yang merebak ke bahagian lain badan. Bahan kimia yang mengganggu hormon seperti paraben, formaldehid, dan logam, yang biasa ditemui dalam produk pelurus rambut, telah dikaitkan dengan semua jenis kanser, “jelas Perkins. “Apabila kita meletakkan bahan kimia seperti ini pada kulit kepala kita, bahagian badan kita yang sangat berliang, bahan kimia tersebut diserap dan memasuki aliran darah kita. Ini boleh mendorong pertumbuhan sel yang tidak normal, dan akhirnya mengakibatkan kes kanser rahim, contohnya. Bahan kimia yang mengganggu hormon mengganggu perjalanan semula jadi sel.”

Apabila pergerakan semula jadi-untuk-relaks berkembang, Perkins menggesa berhati-hati bagi mereka yang mempertimbangkan untuk kembali kepada santai.

“Sebelum anda membuat keputusan untuk kembali ke tempat yang santai, sila didik diri anda tentang apa yang anda pakai dan dalam badan anda. Luangkan masa untuk memahami komposisi relaxer pilihan anda dan pertimbangkan pilihan bebas formaldehid atau bebas alkali, sebagai contoh, “katanya. “Kulit kepala anda adalah takungan untuk penyerapan, jadi berhati-hati tentang bagaimana bahan kimia tertentu boleh menjejaskan kesihatan anda dalam jangka masa panjang. Dan ingat, ada cara untuk mendapatkan rupa yang sama melalui kaedah penggayaan rambut alternatif.”

Beberapa alternatif kepada relaxer yang mencapai rupa rambut lurus yang sama ialah blowout, penekan sutera, rambut palsu dan sambungan, seperti tenunan jahitan. “Perkara yang penting ialah berhati-hati terhadap bahan kimia yang berpotensi toksik digunakan untuk mencapai gaya tersebut,” amaran Perkins.

Jika anda tidak pasti tentang ramuan yang mungkin berbahaya, Perkins menggalakkan orang ramai menghubungi doktor keluarga mereka.

“Saya mahu wanita kulit hitam berasa diberi kuasa untuk memilih pilihan yang lebih selamat,” kata Perkins, yang berhenti mengendurkan rambutnya lebih daripada 20 tahun lalu dan kini memakai rambutnya di tempat tertentu. “Tiada banyak kajian mengenai kesan kesihatan relaksasi ketika itu, tetapi semakin saya belajar tentang cara bahan kimia menyerap ke dalam kulit kepala, semakin kurang selesa saya menggunakan relaxer…Saya ingin menggalakkan lebih ramai wanita kulit hitam untuk mempertimbangkan alternatif kepada relaxer, menentukan apa erti keindahan bagi mereka sepanjang perjalanan.”

Cerita ini pada asalnya dipaparkan pada Fortune.com

Lagi daripada Fortune:

Akaun simpanan hasil tinggi terbaik 2022

Kehidupan van hanyalah ‘gelandangan yang dimuliakan,’ kata seorang wanita berusia 33 tahun yang mencuba gaya hidup nomad dan akhirnya putus asa

Mark Zuckerberg mempunyai rancangan $10 bilion untuk menyukarkan pekerja jauh bersembunyi daripada bos mereka

Orang Amerika membawa 4 kad kredit secara purata. Inilah jumlah yang perlu anda miliki, menurut pakar

We want to give thanks to the author of this write-up for this awesome material

Pelurus rambut kimia membuat kemunculan semula dalam kalangan wanita kulit hitam, sama seperti kajian baharu mengaitkan ubat relaks dengan kanser rahim


We have our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/