Pemanis buatan yang dikaitkan dengan risiko kanser dalam kajian baru yang besar

Kongsi di Pinterest
Penyelidikan baru mendapati bahawa pengambilan pemanis tiruan yang lebih tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser. blowbackphoto/Getty Images
  • Hampir separuh daripada orang dewasa Amerika Syarikat menggunakan pemanis tiruan.
  • Kajian populasi manusia mendapati pemanis tiruan adalah selamat, tetapi hasil daripada kajian in vitro dan kajian ke atas haiwan menimbulkan beberapa kebimbangan.
  • Satu kajian baru yang besar tentang pengguna pemanis tiruan mendapati bahawa produk tersebut dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser.

Satu kajian pemerhatian baru yang besar telah menemui perkaitan antara penggunaan pemanis tiruan, terutamanya aspartam dan acesulfame-Kdan kanser.

Kajian itu mendapati risiko kanser 13% lebih tinggi secara umum, dengan kebarangkalian paling tinggi untuk menghidapi kanser payudara dan kanser yang berkaitan dengan obesiti, bagi orang yang mengambil sejumlah besar pemanis tiruan.

Pasaran pemanis tiruan di seluruh dunia ialah dianggarkan pada $22.2 bilion dan meningkat, peningkatan hampir tiga bilion dolar dalam 2 tahun lepas sahaja. Kajian 2017 mendapati bahawa 41.4% daripada orang dewasa AS dan 25.1% kanak-kanak menggunakan pemanis tiruan, bahan dalam a pelbagai luas daripada produk komersial.

Merujuk kepada mereka sebagai “pemanis intensiti tinggi”, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS telah meluluskan enam bahan tersebut sebagai selamat untuk kegunaan manusia pada tahap pengambilan harian biasa.

Banyak pihak berkuasa dan organisasi perubatan yang dihormati hari ini menganggap pemanis tiruan selamat selepas penyelidikan epidemiologi yang meluas dengan populasi manusia.

Dr Philip Landrigan tidak terlibat dalam kajian. Beliau ialah pengarah Program Kesihatan Awam Global dan Balai Cerap Pencemaran Global, dan Profesor Biologi di Institut Schiller untuk Sains Bersepadu dan Persatuan Kolej Boston, MA. Dia berkongsi dengan Berita Perubatan Hari Ini mengapa kajian baharu itu sangat penting:

“Terdapat bukti kukuh kekarsinogenan aspartam daripada kajian haiwan, tetapi tiada pengesahan epidemiologi yang kukuh sehingga kini. Atas sebab ini, kajian ini sangat penting dan mempunyai implikasi besar untuk kesihatan awam.”

– Dr Landrigan

“Terutama yang membimbangkan saya sebagai pakar pediatrik,” katanya, adalah hakikat bahawa “dalam kajian haiwanwalaupun dos aspartam yang sangat rendah dalam diet tikus betina hamil adalah sangat karsinogenik dalam keturunannya.”

Penyelidikan baru diterbitkan dalam PERUBATAN PLOS.

Kajian itu dikarang oleh penyelidik yang dikaitkan dengan Pasukan Penyelidikan Epidemiologi Pemakanan (EREN) Institut Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan Perancis (INSERM) Sorbonne Paris Nord University, Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM), dan Institut Penyelidikan Kebangsaan untuk Pertanian. , Makanan dan Alam Sekitar (INRAE) di Perancis.

Para penyelidik menganalisis sejarah 102,865 orang dewasa yang mengambil bahagian dalam yang sedang berlangsung Kajian NutriNet-Kesihatan yang mula mengumpul data pada tahun 2009. Para peserta diikuti untuk penyelidikan baru selama purata 7.8 tahun.

“Penemuan daripada kajian ini adalah sangat asli kerana, untuk pengetahuan kami, tiada kajian kohort sebelumnya telah menyiasat secara langsung kaitan antara pengambilan pemanis tiruan kuantitatif per se, daripada semua sumber pemakanan – membezakan jenis pemanis yang berbeza – dan risiko kanser,” penulis utama dan Ph.D. calon Charlotte Debras memberitahu MNT.

Sebab kajian itu, kata Debras, adalah:

“Beberapa kajian pemerhatian sebelum ini telah menyiasat perkaitan antara risiko kanser dan pengambilan minuman manis buatan (digunakan sebagai proksi) dan mendapati peningkatan risiko kanser, menunjukkan bahawa pemanis tiruan yang terdapat dalam jenis minuman ini mungkin memainkan peranan dalam pembangunan. daripada kanser. Di samping itu, penemuan terdahulu dalam model haiwan dan kajian in vitro / in vivo juga mencadangkan kekarsinogenan mereka.”

Penyiasat kanan dan pengarah EREN Dr Mathilde Touvier berkata kepada MNT:

“Kami melakukan analisis untuk ‘jumlah pemanis tiruan’ secara keseluruhan (iaitu, jumlah acesulfame-K, aspartam, sucralose, cyclamates, sakarin, steviol glycosides, dan garam aspartam-acesulfame), dan kemudian secara berasingan untuk tiruan yang paling diwakili. pemanis dalam kohort (iaitu, acesulfame-K, aspartam, dan sucralose).”

Melihat lebih mendalam tentang risiko Aspartam dan acesulfame-K yang lebih besar, Dr. Touvier menjelaskan, “Perlu diambil perhatian bahawa aspartam dan acesulfame-K adalah pemanis tiruan yang paling kerap digunakan.”

Dia menambah:

“Oleh itu, fakta bahawa persatuan diperhatikan untuk kedua-dua ini – dan bukan untuk sucralose misalnya – harus dipertimbangkan dengan berhati-hati kerana ia mungkin hanya disebabkan oleh fakta bahawa aspartam dan acesulfame-K adalah yang paling biasa digunakan. Jadi mungkin kuasa statistik tidak mencukupi untuk mengesan persatuan untuk sucralose, dan pastinya, bilangan pengguna pemanis lain tidak membenarkan kami menyiasat mereka sedemikian, jadi tiada kesimpulan boleh dibuat untuk mereka.

“Berdasarkan kajian ini sahaja,” kata Debras, “tidak mungkin untuk mewujudkan kausaliti persatuan – ini memerlukan replikasi dalam kajian lain di negara dan tetapan lain – dan tidak mungkin untuk menetapkan ‘dos di mana risiko itu muncul,’ jika ada.”

Debras, bagaimanapun, menyatakan, “Apa yang boleh kita katakan ialah, dalam kajian ini, pengguna pemanis tiruan yang lebih tinggi, melebihi pengambilan median 18 mg/d dan untuk pengambilan purata ialah 79.43 mg/d, mempunyai risiko kanser yang meningkat dengan ketara. berbanding bukan pengguna.”

Dr. Touvier menambah:

“Kekacauan sisa tidak boleh diketepikan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, model telah diselaraskan untuk pelbagai pembolehubah yang berpotensi mengelirukan, termasuk pendedahan diet (iaitu, pengambilan asas tenaga, alkohol, natrium, asid lemak tepu, serat, gula, makanan bijirin penuh dan produk tenusu) yang membolehkan [us] untuk mengehadkan bias yang mengelirukan.”

We want to thank the author of this post for this outstanding content

Pemanis buatan yang dikaitkan dengan risiko kanser dalam kajian baru yang besar


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/