Pembunuh Berjangkit Terbesar di Dunia Mendapat Semula Pemimpin Mautnya

Berikutan usaha global yang besar terhadap COVID-19tuberkulosis (TB) sekali lagi merupakan pembunuh berjangkit terbesar di dunia, seorang pakar terkemuka memberitahu AFP, mengeluh kekurangan tumpuan untuk menghapuskan TB.

​Mel Spigelman, presiden Perikatan TB bukan untung, memuji kemajuan pantas dan dramatik untuk mengekang COVID-19 pandemikdengan pelbagai jenis vaksin, ujian dan rawatan yang selamat dan berkesan yang dibangunkan dalam tempoh dua tahun.

“Tetapi penjajaran dengan TB cukup jelas,” katanya dalam temu bual baru-baru ini.

Tuberkulosis, yang pernah dipanggil penggunaan, adalah pembunuh berjangkit terbesar di dunia sebelum ketibaan COVID-19, dengan 1.5 juta orang mati akibat penyakit itu setiap tahun.

Dengan kematian global COVID-19 yang semakin menurun, “TB telah memperoleh semula perbezaan yang meragukan,” kata Spigelman.

TB Alliance, sebuah organisasi bukan keuntungan yang bekerja untuk membangun dan menyampaikan ubat yang bertindak lebih pantas dan mampu melawan penyakit itu, terutamanya di negara miskin, menunjukkan bahawa berdasarkan kadar kematian tahunan, TB membunuh 4,109 orang sehari.

Itu berbanding dengan 1,449 orang sehari mati akibat COVID-19, dikira daripada 40,578 kematian yang dilaporkan dalam 28 hari lalu di papan pemuka Universiti Johns Hopkins.

‘Kemunduran besar’

Tetapi tidak seperti COVID-19, nampaknya terdapat sedikit, malah semakin berkurangan, minat untuk menghidap TB.

Malah, wabak itu memberi kesan buruk terhadap usaha memerangi tuberkulosis, dengan hospital TB diambil alih untuk penjagaan COVID-19, dan penutupan yang menghalang pesakit daripada datang untuk diagnosis dan penjagaan.

Akibatnya, jumlah kematian TB tahunan meningkat buat kali pertama dalam sedekad pada tahun 2020.

“Kami berubah daripada apa yang saya anggap secara jujur ​​sebagai kemajuan yang sangat perlahan, tetapi sekurang-kurangnya kemajuan, kepada pembalikan,” kata Spigelman.

“Ia telah menjadi satu kemunduran besar,” katanya.

Ketika berbilion-bilion dolar dilemparkan untuk memerangi COVID-19, masalah ekonomi global dan ketegangan geopolitik yang memuncak mendorong penderma utama ke arah pertempuran TB untuk mengetatkan tali wang mereka.

Kebanyakan penderma TB Alliance tiba-tiba tidak dapat melakukan lebih daripada setahun pembiayaan pada satu-satu masa dan mengurangkan jumlah yang diberikan, dengan penderma utama tradisional Britain tidak memberikan pembiayaan sama sekali pada tahun ini.

“Saya sangat bimbang bahawa kemajuan yang telah dicapai, yang telah dihakis oleh COVID… boleh semakin terhakis,” kata Spigelman.

‘Pengubah permainan’

Ironinya, kesukaran ini datang di tengah-tengah revolusi dalam rawatan TB yang tahan dadah.

Kira-kira lima peratus daripada 9.5 juta orang yang menghidap TB setiap tahun adalah tahan terhadap antibiotik yang biasa ditetapkan, menjadikannya sukar untuk dirawat.

Sehingga baru-baru ini, “keadaan dengan TB yang tahan dadah adalah mengerikan,” kata Spigelman.

Pesakit terpaksa mengambil lima hingga lapan pil sehari, dan selalunya suntikan harian, sehingga dua tahun, dengan kesan sampingan yang mengerikan dan kadar penyembuhan hanya 20 hingga 30 peratus.

Tetapi rejimen ubat baharu BPaL, yang pertama kali diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS pada 2019, terdiri daripada hanya tiga pil sehari selama enam bulan, dan mempunyai kesan sampingan yang jauh lebih sedikit dan kadar penyembuhan sebanyak 90 peratus, kata Spigelman.

“Saya fikir ia benar-benar akan menjadi penukar permainan yang menakjubkan.”

‘Boleh dihapuskan’

Dia mengakui, walaupun, bahawa “kita lebih dekat dengan permulaan perjalanan ini daripada kita ke penghujungnya,” menunjukkan bahawa sumber diperlukan untuk melancarkan rejimen baru kepada pesakit yang memerlukannya.

Dan dengan TB, sumber sentiasa kekurangan.

​Spigelman menyalahkan kekurangan keperluan mendesak untuk menghapuskan TB kerana ia adalah “penyakit orang miskin”.

“Jika orang kaya di seluruh dunia mendapatnya, saya fikir kita akan melihat tindak balas yang sangat berbeza,” katanya.

Seperti yang berlaku, vaksin calon terhadap TB telah merosot, tanpa pembiayaan tersedia untuk membangunkannya, dan tidak ada percubaan untuk melancarkan ujian mudah seperti jenis yang dibangunkan untuk COVID-19.

Spigelman berkata dengan jenis sumber yang dicurahkan ke dalam COVID-19, TB boleh dihapuskan sama sekali.

“Jika sumber itu ada, saya yakin anda boleh dihapuskan.”

© Agence France-Presse

We want to thank the author of this article for this awesome web content

Pembunuh Berjangkit Terbesar di Dunia Mendapat Semula Pemimpin Mautnya


Discover our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/