Pembunuh Purba Pantas Menjadi Tahan Antibiotik, Amaran Saintis

Kepialu demam mungkin jarang berlaku di negara maju, tetapi ancaman purba ini, dianggap ada telah wujud selama beribu tahunmasih sangat bahaya dalam dunia moden kita.

Menurut penyelidikan baharu, bakteria yang menyebabkan demam kepialu sedang mengembangkan rintangan dadah yang meluas, dan ia dengan pantas menggantikan strain yang tidak tahan.

Pada masa ini, antibiotik adalah satu-satunya cara untuk merawat kepialu dengan berkesan, yang disebabkan oleh bakteria Salmonella enterica serovar Typhi (S Typhi). Namun sejak tiga dekad yang lalu, rintangan bakteria terhadap antibiotik oral telah berkembang dan merebak.

Menjujukan genom 3,489 strain S Typhi yang menguncup dari 2014 hingga 2019 di Nepal, Bangladesh, Pakistan dan India, penyelidik mendapati peningkatan baru-baru ini dalam Typhi tahan dadah (XDR) secara meluas.

XDR Typhi bukan sahaja tahan terhadap antibiotik barisan hadapan, seperti ampisilin, kloramfenikol, dan trimethoprim/sulfamethoxazole, tetapi ia juga tumbuh tahan kepada antibiotik yang lebih baru, seperti fluoroquinolones dan sefalosporin generasi ketiga.

Lebih teruk lagi, strain ini merebak secara global pada kadar yang pantas.

Walaupun kebanyakan kes XDR Typhi berpunca dari Asia selatan, penyelidik telah mengenal pasti hampir 200 kejadian penyebaran antarabangsa sejak 1990.

Kebanyakan strain telah dieksport ke Asia Tenggara, serta Afrika Timur dan Selatan, tetapi pepijat super kepialu juga ditemui di United Kingdom, Amerika Syarikat dan Kanada.

“Kepantasan di mana strain S. Typhi yang sangat tahan muncul dan merebak dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah punca sebenar yang membimbangkan, dan menyerlahkan keperluan untuk mengembangkan langkah pencegahan dengan segera, terutamanya di negara yang paling berisiko,” berkata pakar penyakit berjangkit Jason Andrews dari Universiti Stanford.

Para saintis telah memberi amaran tentang kepialu yang tahan dadah selama bertahun-tahun sekarang, tetapi penyelidikan baru adalah analisis genom terbesar pada bakteria setakat ini.

Pada 2016, strain kepialu XDR yang pertama dikenal pasti di Pakistan. Menjelang 2019, ia telah menjadi genotip dominan di negara ini.

Dari segi sejarah, kebanyakan strain kepialu XDR telah dilawan dengan antimikrobial generasi ketiga, seperti kuinolon, sefalosporin dan makrolida.

Tetapi pada awal tahun 2000-an, mutasi yang memberikan rintangan kepada kuinolon menyumbang lebih daripada 85 peratus daripada semua kes di Bangladesh, India, Pakistan, Nepal, dan Singapura. Pada masa yang sama, rintangan cephalosporin juga mengambil alih.

hari ini, hanya tinggal satu antibiotik oral: makrolid, azitromisin. Dan ubat ini mungkin tidak berfungsi lebih lama.

Kajian baru dijumpai mutasi yang memberi rintangan kepada azithromycin kini turut merebak, “mengancam keberkesanan semua antimikrob oral untuk rawatan kepialu”. Walaupun mutasi ini belum diterima pakai oleh XDR S Typhi, jika ya, kita menghadapi masalah yang serius.

Jika tidak dirawat, sehingga 20 peratus kes kepialu boleh membawa maut, dan hari ini, terdapat 11 juta kes kepialu setahun.

Wabak masa depan boleh dicegah sedikit sebanyak dengan vaksin konjugat kepialu, tetapi jika akses kepada suntikan ini tidak diperluaskan secara global, dunia tidak lama lagi mungkin akan mengalami satu lagi krisis kesihatan di tangannya.

“Kemunculan baru-baru ini XDR dan azithromycin-resistant S Typhi mewujudkan keperluan yang lebih mendesak untuk langkah-langkah pencegahan yang berkembang pesat, termasuk penggunaan vaksin konjugat kepialu di negara-negara endemik kepialu,” penulisnya. menulis.

“Langkah-langkah sedemikian diperlukan di negara-negara di mana kelaziman rintangan antimikrob dalam kalangan pencilan S Typhi pada masa ini tinggi, tetapi memandangkan kecenderungan untuk penyebaran antarabangsa, tidak seharusnya terhad kepada tetapan sedemikian.”

Asia Selatan mungkin menjadi hab utama untuk demam kepialu, menyumbang 70 peratus daripada semua kes, tetapi jika COVID-19 telah mengajar kita apa-apa, ia adalah bahawa varian penyakit dalam dunia moden kita yang globalisasi mudah tersebar.

Untuk mengelakkan perkara itu daripada berlaku, pakar kesihatan berpendapat negara mesti meluaskan akses kepada vaksin kepialu dan melabur dalam penyelidikan antibiotik baharu. Satu baru-baru ini belajar di India, misalnya, menganggarkan bahawa jika kanak-kanak diberi vaksin kepialu di kawasan bandar, ia boleh menghalang sehingga 36 peratus daripada kes typhoid dan kematian.

Pakistan kini mendahului di hadapan ini. Ia adalah negara pertama di dunia yang menawarkan imunisasi rutin untuk kepialu. Tahun lepas, berjuta-juta kanak-kanak telah diberikan vaksindan pakar kesihatan berpendapat lebih banyak negara perlu mengikutinya.

Rintangan antibiotik adalah salah satu punca utama kematian di dunia, meragut nyawa lebih ramai daripada HIV/bantuan atau malaria. Di mana ada, vaksin ada beberapa alat terbaik kita perlu mengelakkan malapetaka pada masa hadapan.

Kita tidak ada masa untuk membazir.

Kajian itu diterbitkan dalam Mikrob Lancet.

We want to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

Pembunuh Purba Pantas Menjadi Tahan Antibiotik, Amaran Saintis


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/